בנות או בני 72 ומעלה זכאים לטיפולי שיניים בחינם. "רפורמת הקשישים" של משרד הבריאות הושקה בתחילת החודש והיא מאפשרת למטופלים לקבל טיפולי שיניים משקמים ומשמרים בחינם או בהשתתפות עצמית נמוכה.
הרפורמה נכנסה לתוקף עוד בשנת 2019, אך בשל התפרצות הקורונה וכן בשל חוסר מודעות של הציבור, חלק גדול מציבור המבוגרים לא עשה בה שימוש. בשירותי בריאות כללית מבטחים כ-67% מבני הגיל השלישי בישראל. ולמרות הזכאות בסל לטיפולי שיניים אפשר להבחין רק בעלייה קטנה בכמות המבוגרים, שמגיעים לטיפולים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה ניתן בסל הבריאות?
בראשון ביולי 2022 נכנסו לסל הבריאות כל טיפולי השיניים הבסיסיים ויותר, והם מוענקים כבר מגיל 72. יש לציין כי עד כה חלק מהטיפולים ניתנו מגיל 75 ומעלה, ואילו טיפולים נוספים ניתנו רק מגיל 80 ומעלה – כעת הטיפולים יהיו זמינים מגיל 72 ומעלה ללא יוצא דופן. הרחבה משמעותית, שהמדינה ביצעה, ומרחיבה את רשת ההגנה. העלויות של השתתפות עצמית או הפטור מתשלום מוגדר על-ידי משרד הבריאות, והוא זהה לכל קופות החולים.
- טיפולי שיניים בסיסיים מטיפולי שיננית להסרת אבנית (ללא תשלום, עד פעמיים בשנה קלנדרית)
- שחזורים (סתימות) (השתתפות עצמית של 34 שקלים)
- טיפולי שורש (ב-136 שקלים),
- מבנים (מבנה מיידי – 34 שקלים), עקירות ועוד
- הקצעת שורשים – סילוק אבנית עמוק ומשמעותי יותר מטיפול שגרתי אצל שיננית אותו ניתן לבצע פעם בשנתיים לכל רבע פה על-ידי שיננית או פריודונט (102 שקלים).
במקרים של חוסר בשיניים הסל מציע כמה פתרונות:
- בחוסר שיניים חלקי בלסת ניתן לבצע תותבת חלקית (306 שקלים) שיכולה להיתמך בשיניים הנותרות ואף ניתן לבצע בסל עד 3 כתרים ללסת ובתנאי שהם תומכים בתותבת.
- בחוסר שיניים מוחלט בלסת עליונה או תחתונה ניתן לבצע תותבת שלמה מלאה (306 שקלים).
- ואפשר לבצע עד 4 שתלים בלסת התחתונה כדי לייצב את תותבת (במקום שני שתלים הניתנים כיום). הסל הנוכחי הורחב משני שתלים ל-4 מכיוון שתנועת הלשון ורכס העצם הצר בלסת התחתונה מקשים מאוד למנוע תזוזה של התותבת (102 שקלים לשתל).
למה חשוב לטפל בשיניים בגיל השלישי?
פגיעה בבריאות השיניים מביאה במהירות לפגיעה בבריאות הכללית – כאבי שיניים מקשים על התפקוד היומיומי, לעיתים נפגעות גם יכולת הדיבור והלעיסה ומכאן קיים מדרון חלקלק לפגיעה בתזונה ובמערכת החיסון ופעילות הגוף התקינה. פגיעה במראה גורמת גם לבדידות וחוסר רצון להתערות בסביבה שיכולה לגרום לפגיעה קוגניטיבית. הקפדה על היגיינת הפה לצד טיפולים שיניים שבשגרה וכן טיפולים משקמים ומשמרים תורמים רבות לשמירה על בריאות הפה והשיניים ובריאות הכללית.
לפרטים מלאים על הטיפולים שניתנים במסגרת הסל והשתתפות עצמית ניתן למצוא מידע:
ד"ר חגי סלוצקי, מומחה ברפואת שיניים ציבורית, רופא שיניים ראשי בכללית סמייל