לפחות 169 מקרים של דלקת כבד חריפה זוהו בקרב ילדים בני חודש עד גיל 16 עד כה ב-11 מדינות, ילד אחד מת ו-17 ילדים נזקקו להשתלת כבד. כך על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) בהודעה לעיתונות.
על פי הפילוג שפרסם ארגון הבריאות עולה כי ישראל נמצאת במקום גבוה מאוד בשיעורי המקרים היחסיים. בריטניה נמצאת בראש עם 114 מקרים וישראל במקום השלישי עם 12 מקרים מדווחים, מעל ארצות הברית (9 מקרים) וצרפת (2 מקרים). מספר המקרים לפי מדינות:
- בריטניה: 114
- ספרד: 13
- ישראל: 12
- ארצות הברית: 9
- דנמרק: 6
- אירלנד: 5
- הולנד: 4
- איטליה: 4
- נורווגיה: 2
- צרפת: 2
- רומניה: 1
- בלגיה: 1
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
עלייה אמיתית או מודעות גוברת?
"עדיין לא ברור אם חלה עלייה במקרי הפטיטיס, או עלייה במודעות למקרי הפטיטיס המתרחשים בקצב הצפוי אך אינם מזוהים", פרסם ארגון הבריאות העולמי בהצהרה, ועדכן כי "בין המקרים שזוהו נמצאה הפטיטיס חריפה (דלקת כבד) עם אנזימי כבד מוגברים בצורה ניכרת".
הגורם לעלייה הפתאומית עדיין נמצא בבדיקה ומספר גורמים נבדקים, כמו גם הקשר לנגיף הקורונה. "בעוד שאדנו-וירוס (Adenoviruses) הוא השערה אפשרית, חקירות נמשכות עבור הגורם הסיבתי", הודיע ארגון הבריאות ופירט כי החקירה של הגורם צריכה להתמקד בגורמים כמו "רגישות מוגברת בקרב ילדים צעירים בעקבות רמה נמוכה יותר של זרימת אדנו-וירוס במהלך מגיפת COVID-19, הופעתו הפוטנציאלית של אדנו-וירוס חדש, כמו גם זיהום משותף עם SARS-CoV -2".
אדנו-וירוסים הם קבוצה של וירוסים נפוצים שבדרך כלל גורמים להצטננות, הקאות ושלשולים בילדים. כמעט כל ילד סובל מזיהום אדנו-וירוס אחד לפני גיל עשר. בדרך כלל, וירוסים כאלו גורמים לזיהומים של הריאות ודרכי הנשימה, וכתוצאה מכך לתסמיני הצטננות ולעתים אף לדלקת ריאות. במקרים מסוימים, בעיקר בילדים בני חמש ומעלה, אדנו-וירוס עלול לגרום למה שמכונה "קדחת בריכות", וכתוצאה מכך לכאב גרון, חום ודלקת בעיניים.
Hepatitis is a condition that affects the liver and may occur for a number of reasons, including several viral infections common in children.
Read more: https://t.co/glRsbmjwYi
מה גרם לעלייה בשיעורי המקרים?
בבריטניה שם דווחו עד כה שיעור המקרים הגבוה ביותר, כולל שמונה ילדים שנאלצו לעבור השתלת כבד לאחר שנדבקו בדלקת, הועלו מספר השערות להתפרצות של הנגיף. היועצת הרפואית הראשית של ארגון הבריאות (UKHSA), פרופסור סוזן הופקינס, אמרה כי הטריגר "הסביר ביותר" הוא אדנו-וירוס וכי 77% ממקרי הפטיטיס בילדות הנחקרים כעת נמצאו חיוביים לסוג כלשהו של אדנו-וירוס.
הסבר אפשרי נוסף שעלה קושר בין ההגבלות שהוטלו במגיפה שהובילו לכך שילדים צעירים נחשפו לראשונה לאדנו-וירוס בשלב מעט מאוחר יותר בחייהם, מה שהוביל לתגובה חיסונית "נמרצת יותר". מה שכבר אפשר לומר, זה שאין קשר לחיסון לקורונה כיוון שאף אחד מהילדים שנדבקו לא חוסן.
אפשרות נוספת שנבדקת היא שזהו סימפטום חדש הנובע מאינטראקציה בין וירוסים (אולי אדנו-וירוס וקורונה מדביקים שניהם את אותו ילד, למשל). לחלופין, זה יכול להיגרם על ידי וירוס אחר לגמרי שעדיין לא זוהה.