הכימיקל 'טיטניום דו חמצני' עלה לאחרונה לכותרות בשל תביעה שהוגשה בקליפורניה נגד חברת הסוכריות "סקיטלס" בטענה שהן מכילות תכולה גבוהה של החומר וזאת לאחר שבשנת 2016, יצרנית הממתקים שיתפה בפומבי את כוונתה להסיר את החומר ממוצריה בשנים הקרובות. לטענת התביעה זה עוד לא קרה עד היום.
התובעת מקליפורניה היא לא היחידה שמודאגת מטיטניום דו חמצני. האיחוד האירופי אסר לאחרונה על השימוש בו, תוך ציון חששות לגבי השלכות בריאותיות חמורות. עוד לפני החלטת האיחוד האירופי, צרפת כבר הוציאה מחוץ לחוק את הטיטניום במזון בינואר 2020. אגב, חשוב לדעת כי בישראל המוצר אינו מכיל את הרכיב טיטניום, כי הוא מיובא מאירופה ולא מארה"ב.
ארה"ב לעומת זאת מאשרת את השימוש בטיטניום דו חמצני כתוסף מזון. הסקירה האחרונה מטעם ממשלת קנדה על טיטניום דו חמצני אישרה מחדש את בטיחותו והצביעה על כך שרבים ממחקרי הרעילות שהאיחוד האירופי סקר לא היו רלוונטיים לבטיחות טיטניום דו חמצני כמרכיב מזון, וכי האיסור מבוסס על שפע של זהירות ואי ודאות. מה אנחנו כן יודעים על החומר הזה ואלו סיכונים נקשרו בו בעבר?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מהו טיטניום דו חמצני?
טיטניום דו חמצני הוא כימיקל לא אורגני שמשמש כצבע כדי לגרום למוצרים שונים להשיג מראה מסוים. הנוכחות שלו נפוצה במאכלים רבים מעבר ל-Skittles, כולל קרמים לקפה, תערובות עוגות ומסטיקים. הוא משמש גם לפיגמנטים בייצור מוצרי קוסמטיקה.
הכימיקל נמצא גם במוצרים ביתיים ותעשייתיים נפוצים כמו צבעים, ציפויים, דבקים, נייר, פלסטיק וגומי, דיו להדפסה, בדים, טקסטיל וקרמיקה.
האם זה גורם לסרטן?
מאז שנת 1966, מנהל המזון והתרופות הכיר בשימוש בטיטניום דו חמצני במזון אנושי כחומר בטוח, כל עוד הוא אינו עולה על 1 אחוז ממשקל המזון. אך למרות השימוש הנרחב בו, מחקרים שפורסמו מאז שנות ה-60 העלו שאלות לגבי בטיחותו.
אחת הדאגות הנפוצות ביותר לגבי טיטניום דו חמצני היא שהוא יכול לגרום לסרטן. הקשר בין סרטן וטיטניום דו-חמצני החל במחקר בשנת 1985 שבו חולדות נחשפו לרמות גבוהות של טיטניום דו-חמצני במשך שנתיים, וחלו בסרטן ריאות. מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן טען שאין מספיק ראיות כדי להסיק שטיטניום דו חמצני גורם לסרטן. עם זאת, המחקר גם סיווג את המרכיב כחומר מסרטן אנושי פוטנציאלי.
מאז, היו כמה מחקרים בבעלי חיים המצביעים על כך שטיטניום דו חמצני קשור לסרטן. מחקר משנת 2017 מצא שלעכברושים עם טיטניום דו חמצני בתזונה שלהם יש פגיעה במערכת החיסון, מה שעלול לגרום למחלות אוטואימוניות ולסרטן המעי הגס.
סקירה משנת 2022 על מחקרים קודמים של טיטניום דו חמצני וסרטן ריאות בחולדות העלתה שהמחקר המקורי היה בתנאים קיצוניים והשפעותיו לא שוכפלו במינים אחרים של בעלי חיים. בנוסף, הסקירה הגיעה למסקנה שהמחקרים המעטים שהתמקדו ישירות בהשפעה של טיטניום דו חמצני על בני אדם לא הראו בסופו של דבר סיכון מוגבר לסרטן.
האם טמפונים בטוחים לשימוש?
טיטניום דו חמצני הוא מרכיב פופולרי לא רק במזון. הוא מופיע כאמור גם בקרמי הגנה ובמוצרי קוסמטיקה, שתי קטגוריות שבהן המרכיב נחשב בדרך כלל בטוח. הוא גם משמש לעתים קרובות לגרום לרפידות וטמפונים להיראות לבנים יותר. לאחרונה עלתה המודעות לנושא אחרי שכמה סרטונים ויראליים בטיקטוק הזהירו מפני טמפונים מהולים בכימיקל.
חברת פרוקטר אנד גמבל, שבבעלותה המותגים This Is L, Always ו-Tampax, הגיבה לחששות בנוגע לטיטניום דו חמצני במוצרים שלה. דובר החברה מסר כי המרכיב "מייצג הרבה פחות מ-0.1% מכל המרכיבים המשמשים בטמפון". על פניו טיטניום דו חמצני אינו יכול להתמוסס במים, כלומר אינו יכול להיספג בדם והסיכון הפוטנציאל שלו קיים רק דרך אכילה. מדענים שהתייחסו לנושא ציינו כי אין ראיות לכך שטיטניום דו חמצני בטמפונים יכול לגרום לרעילות או לסרטן באנשים.
@rachelmorgann__ TAMPON USERS LISTEN UP #fyp #tampons ♬ original sound - rachel morgan
@zt0n3r.hippie #stitch with @monirubio8 ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose
דאגות בריאותיות נוספות הקשורות לטיטניום דו חמצני
חששות נוספים עלו בשנים האחרונות בהקשר של הכימיקל. ישנן עדויות לכך שטיטניום דו חמצני שנבלע אינו יוצא לחלוטין מהגוף. כך סקירה משנת 2015 של מחקרים בבעלי חיים וכמה מחקרים על בני אדם מצביעים על כך שטיטניום דו חמצני יכול להיספג בזרם הדם ולחשוף איברים אחרים לנזקים עתידיים. "החשש העולה במחקרים בבעלי חיים הוא שכמויות גבוהות של טיטניום דו חמצני הגדילו את הדלקת ואת היווצרות גידולי המעי הגס", נכתב בסקירה עדכנית משנת 2021.
בנוסף, הועלו חששות לגבי טיטניום דו חמצני המשפיע על הקוד הגנטי של האדם. ניתן לייחס זאת למחקר משנת 2009 שמצא שננו-חלקיקי טיטניום דו-חמצני גרמו לנזק ל-DNA ולחוסר יציבות גנטית בעכברים. מחקר משנת 2022 העלה גם חששות לגבי ההשפעות המזיקות ל-DNA של טיטניום דו חמצני כתוסף מזון. המחקר ציין כי "התוצאות הוכיחו השפעה מזיקה ל-DNA", והוסיף כי עשויות להיות גם השפעות על "שלמות כרומוזומלית, אינדיקטור לסיכון לסרטן". מדענים אחרים, לעומת זאת, הטילו ספק בתכנון הניסוי של מחקרים כאלה, תוך שהם מציינים תוצאות לא עקביות במיוחד במחקרים ששימשו לבדיקת נזק ל-DNA.