כ-30% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מרגישות לאלרגן כזה או אחר כאשר לכל אדם מידת רגישות שונה. חלקם סובלים מרגישות קלה שיכולה להתבטא בדלקת עיניים לעומת אחרים שרגישותם כה גבוהה ועלולה גם לגרום להתקפי אסתמה והתפתחות בעיות עוריות.
תקופות האביב כבר כאן ויחד עם ביטול התו הירוק, אנשים מתחילים לצאת לטייל, לחזור לשגרת החיים מה שגורם להתקפי אלרגיה, תפרחות, נזלת אלרגית והתקפי אסטמה המתבטאים בקוצר נשימה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הקשר המפתיע בין אלרגיות למגפת הקורונה
עם פרוץ מגפת הקורונה בתחילת 2020, חששו הרופאים שחולים הסובלים מאלרגיות שונות בדרכי הנשימה ובעיקר עם אסטמה אלרגית, נמצאים בסיכון רב אם יידבקו בנגיף הקורונה שמתיישב בעיקר בדרכי הנשימה. אולם, להפתעת המומחים, חולים אלרגיים בכלל וחולי אסטמה בפרט, נדבקו פחות בנגיף הקורונה וגם אם נדבקו, לרוב חלו בצורה קלה יותר מאשר חולי קורונה באוכלוסייה הכללית. התשובה לכך נובעת מכך שהקולטן על פני התאים, אליו נצמדים נגיפי הקורונה בעת ההדבקה, נמצא בריכוז נמוך יותר בתאי הגוף אצל חולים אלרגיים. הסיבה לכך אינה ברורה, אולם התוצאה היא שאצל אלרגיים בכלל וחולי אסטמה בפרט, לנגיף הקורונה יש פחות אפשרות להדביק את התאים בדרכי הנשימה וביתר הרקמות בגוף ולכן פחות חולי קורונה אלרגיים מגיעים למצבים קריטיים ולצורך בהנשמה.
למה יש הרבה אלרגיות באביב?
בחילופי עונות ובעיקר בעונת האביב אנו נחשפים לאלרגנים רבים באוויר. באביב ישנם אבקנים של צמחים ועצים שונים, המרחפים באוויר ויוצרים תופעות אלרגיות שונות, ביניהן נזלת שקופה מימית, גירוי עורי בעיניים וקשיים בנשימה. ישנו יצור קטן שנח לו בארונות הנקרא "קרדית אבק הבית", יצור מקרוסקופי זה נוטה להפוך להיות דומיננטי בזמן שאנחנו מאווררים את ארונות הבגדים ומחליפים בין בגדי החורף לקיץ. התסמינים להם הוא גורם הם אותם תסמינים של אלרגיה. אלרגיה לקרדית אבק הבית נמשכת כל השנה כתוצאה מחשיפה ביתית של אלרגנים במזרונים, בגדים, שטיחים ווילונות.
איך האלרגיה משפיעה על הגוף?
אותם אלרגנים הם למעשה מבנים חלבוניים. הם נישאים באוויר בתוך חלל הבית ובחוץ וחודרים לכל מקום. ישנם כאלו הרגישים לחומרים אלו, מסיבות שונות. אותם חלבונים הם אלרגנים החודרים לדרכי הנשימה, וכאשר אותו חלבון בא במגע עם מערכת החיסון, תאי מערכת החיסון מייצרים נוגדנים מסוג IGE. כשנוגדנים אלה באים במגע עם האלרגן הם גורמים לשורה של תהליכים, ביניהם הפרשה בגוף של חומר הנקרא היסטמין. היסטמין גורם לתופעה אלרגית המתבטאת בנזלת מימית, התעטשויות, שיעול טורדני, דמעות, גרד בעיניים ולחלק מהאנשים עלול להוביל לקוצר נשימה וצפצופים.
לכל אחד ואחת מהמטופלים האלרגיים, שמהווים קרוב ל-30% מהאוכלוסייה בישראל, קיימת רגישות לאלרגן אחר ולכל אדם אלרגי מידת רגישות שונה. יש אנשים שהאלרגיה תבוא לידי ביטוי רק בעיניים ותגרום לדלקת של לחמיות העין, ויש אחרים שרגישותם כה גבוהה עד לכדי התקפי אסתמה ואפילו התפתחות של בעיות עור ותפרחות.
כיצד מאבחנים אלרגיה?
האבחון הרשמי לאלרגיה על סוגיה השונים נעשה אצל רופא מומחה לאלרגיה בדרכים הבאות: אלרגיה לנשאפים כמו אבקנים של עצים, צמחים, עשבים, שערות חתול, שערות כלב וקרדית אבק הבית ניתן לאבחן באמצעות תבחיני עור, בדרך כלל מגיל 5 שנים ומעלה. התבחינים מתבצעים על ידי טפטוף טיפה מהאלרגן על האמה ודקירה שטחית של הטיפה. תגובה נחשבת חיובית כאשר במקום הדקירה מתפתחת נפיחות ואודם מקומי. ישנה גם אפשרות לבדיקת דם לנוגדנים ספציפיים שמספקת תוצאות דומות לתבחיני העור.
איך נמנעים מראש מאלרגיות?
הדבר הבסיסי להפחתת התקפי האלרגיה והתסמינים הוא מניעתי, כלומר רצוי להפחית מגע עם האלרגנים הנשאפים. זה לא קל, בעיקר משום שהאבקנים נישאים באוויר, אך אם ידוע על אלרגיה לעץ פקאן או זית השכיחים בארצנו, ניתן לצמצם את החשיפה אליהם. בנוסף, מומלץ להימנע מטיולי טבע באזורים בהם ישנה פריחה אליה ידועה רגישות. של קרדית האבק – הקפדה על כיבוס בגדים ומצעים היוצאים מהארון, ניגוב אבק ושאיבתו באופן תדיר יותר, שימוש בסמנן אוויר בחדרים והימנעות משטיחים, יפחיתו את התקפי האלרגיה.
טיפול תרופתי וחיסונים לאלרגיות
בהתקף אקוטי או לצורך מניעה ניתן להשתמש בטיפול תרופתי הכולל תרופות אנטי היסטמיניות, הנוגדות את פעולות ההיסטמין. ישנם טיפולים חדשים בטוחים, כמעט ללא תופעות לוואי, הכוללים כדורים וסירופ לילדים. בנוסף, רצוי לשלב טיפול מקומי באף באמצעות תרסיס וטיפות עיניים. כמו כן, אם התסמינים מלווים בקוצר נשימה, הטיפול יכלול שימוש במשאפים ואינהלציות בהתאם לצורך ועל פי המלצת הרופא המטפל. חשוב לציין כי לפני כל טיפול יש להתייעץ עם רופא מומחה.
כאשר מניעה וטיפול תרופתי אינם עוזרים או שיש צורך לקחת טיפול יומיומי כל השנה על מנת להקל על התסמינים, קיימת האפשרות למתן חיסונים נגד גורמי האלרגיה כבר מגילאי 5 ו-6. טיפול זה מונע התפתחות של אלרגיות נוספות ולעתים אף מונע התפתחות של אסטמה. את החיסון ניתן לקבל בזריקה לזרוע. מדובר בזריקות תת-עוריות (SCIT) של תמציות המכילות את האלרגנים השונים להם רגיש המטופל במטרה לחסנו מפני האלרגיה. בהדרגה מעלים את הריכוז בתמציות, ובמקביל יורדת תכיפות ההזרקה, כך שממצב התחלתי של זריקה אחת בשבוע מגיע המטופל לשלב בו יקבל זריקה אחת בחודש. ריכוז התמציות עולה בהדרגה והשיפור באלרגיה צפוי להסתמן רק לאחר מספר חודשים. אי לכך, מומלץ להמשיך בטיפול לפחות 3 שנים על מנת להגיע לאפקט מקסימאלי. כיום ניתן לקבל את החיסון מתחת ללשון בטבליות, תחילה במרפאה בליווי מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה ולאחר מכן במסגרת ביתית.
ד"ר ורד שיכטר-קונפינו, מנהלת היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה