אבל כבד ירד על העולם הקתולי: הלך לעולמו פרנציסקוס, האפיפיור ה-266, והוא בן 88. הוותיקן הודיע שהוא מת היום (שני) בשעה 7:35 בבוקר, מקץ שבועות ארוכים שבהם התמודד עם מחלה קשה.
בעקבות מותו תתכנס בקרוב מועצת החשמנים, קונקלָוָוה, ותבחר את האפיפיור החדש. בשבועות האחרונים חלה פרנציסקוס ואושפז בבית החולים ברומא, והרופאים דיווחו לציבור כי סיבוכי הנשימה המתמשכים שהוא סובל מהם החמירו. כל אותה עת ניסה הוותיקן לשדר "עסקים כרגיל" ולמנוע בהלה בקרב המאמינים, ודיווח מדי בוקר: "לאפיפיור היה לילה רגוע והוא אכל ארוחת בוקר".
שידור ישיר מקריית הוותיקן
האפיפיור הספיק לברך אתמול את העולם הקתולי בברכה מיוחדת לחג הפסחא, אך לא קרא אותה בקולו, בשל מצבו הרפואי שהקשה עליו. במסגרת הברכה הדגיש כי הוא מודאג מעליית האווירה האנטישמית בעולם, וקשר זאת למלחמה בעזה ואמר שהוא מגנה את המצב ההומניטרי החמור ברצועה. רק אתמול נפגש האפיפיור עם סגן נשיא ארה"ב ג'יי-די ואנס.



פרנציסקוס נודע כבעל דעות ליברליות במיוחד לעומת מרבית קודמיו, בין השאר בכל הקשור לקהילת הלהט"ב. בעבר הוא אמר כי גם להומוסקסואלים יש זכות להקים משפחה בכבוד, ולא מגיע להם להיות אומללים. הוא היה המנהיג הראשון של הכנסייה הקתולית שהגיע מיבשת אמריקה והאפיפיור הראשון שנולד מחוץ ליבשת אירופה אחרי יותר מאלף שנה.


האפיפיור שמת לא היסס להתבטא גם בנוגע למלחמה בעזה. בנובמבר אמר כי יש לחקור את הטענות של חוקרים בין-לאומיים שלפיהן למלחמה בעזה "יש מאפיינים של רצח עם". הוא קרא לסיומה המיידי של המלחמה בישראל, של המלחמה באוקראינה ושל עימותים אלימים אחרים ברחבי העולם. פרנציסקוס נפגש כמה פעמים עם בני משפחות חטופים. בספטמבר אמר כי הוא "חושב על ששת החטופים שנרצחו בשבי חמאס" והזכיר את הפגישה שקיים בנובמבר 2023 עם אימו של הירש גולדברג-פולין ז"ל, אחד מהשישה.
קבע תקדימים היסטוריים
פרנציסקוס, ששם נעוריו היה חורחה מריו ברגוליו, נולד בדצמבר 1936 בבואנוס איירס שבארגנטינה לזוג מהגרים איטלקים. אביו היה פועל ואימו הייתה עקרת בית. הוא עבד כטכנאי מעבדה ואפילו כשומר במועדון לילה – לא בדיוק עיסוק טיפוסי ברזומה של מי שלימים יהיה מנהיג העולם הקתולי. ב-1958 הצטרף למסדר הישועי והתקדם בסולם הדרגות, עד שב-1998 מונה לארכיבישוף של בירת מולדתו. ב-2001 העניק לו האפיפיור יוחנן פאולוס השני את התואר חשמן (קרדינל) – הדרגה הגבוהה ביותר מתחת לאפיפיור במדרג האדמיניסטרטיבי של הכנסייה הקתולית.


בארגנטינה הואשם ברגוליו בעבר בכך שלא נקט עמדה פעילה נגד החונטה הצבאית שפעלה בשעתו במדינה. במולדתו עוד יש מי שמאמינים שסייע לאנשי הצבא לחסל שני כמרים מתנגדי משטר – אולם האשמות אלה לא הוכחו מעולם.
הרב אברהם סקורקה (Skorka) מבואנוס איירס נחשב לחברו הטוב של פרנציסקוס. בהיותו רב הקהילה קידם בשיתוף עימו דו-שיח בין-דתי ער וחיובי. "המסר שלו פשוט מאוד, אבל גם עמוק מאוד", אמר עליו הרב בעבר וסיפר על נוהגו של ברגוליו – הן בארגנטינה והן בוותיקן – לוותר על מנעמי החיים.

עם פרישתו של קודמו בתפקיד, בנדיקטוס ה-16, בתחילת שנת 2013, התכנסה מועצת החשמנים לבחור אפיפיור חדש. לאחר חמש הצבעות הגיח ברגוליו מהמרפסת בכיכר פטרוס הקדוש, עטוף גלימה לבנה, וקיבל עליו את השם פרנציסקוס. בכך קבע כמה תקדימים: הוא האפיפיור הראשון מחצי הכדור הדרומי ומיבשת אמריקה; האפיפיור הראשון שאינו אירופי אחרי 1,282 שנה; והנציג הראשון ממסדר הישועים שהעפיל לתפקיד הרם.


עם כניסתו לתפקיד סירב פרנציסקוס ללון במשכן האפיפיור. תחת זאת הוא בחר להתגורר באכסניית סנטה מרתה. את אורחי הוותיקן פגש בחדר האוכל, וגם בארגנטינה נודע בכך שנסע ממקום למקום בתחבורה הציבורית ונהג לבשל לעצמו בדירה הקטנה שבה התגורר.
האפיפיור שהפך לכוכב
על פי דיווחים באיטליה, האפיפיור פרנציסקוס נהג להתחפש בלילות לנזיר פשוט, לחמוק בתחפושת מקריית הוותיקן – ולצאת ולהסתובב ברחובות העיר רומא כדי לאתר חסרי בית ועניים ולסייע להם. הוא נודע גם כחובב כדורגל – הוא אהד את קבוצת סן לורנסו, הממוקמת בשכונת פועלים בבואנוס איירס, והיה חבר בה.


כשנה לאחר היבחרו לתפקיד הגיע פרנציסקוס לביקור בישראל וברשות הפלסטינית. בצעד חריג הוא עצר לתפילה בגדר הביטחון. בביקורו בהר הבית קרא: "הבה נכבד ונאהב איש את רעהו כאחים ואחיות. הבה נלמד כיצד להבין את כאבו של האחר. שאיש לא ישתמש באלימות בשם האלוהים". בביקורו הזמין את נשיא המדינה אז שמעון פרס ואת יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן לתפילה משותפת בוותיקן, הזמנה ששניהם נענו לה חודש לאחר מכן.
תגובות