פוליו בישראל
שוב אובחן בארץ מקרה של מחלת הפוליו, הפעם בקטין בן 17 מירושלים שלא חוסן נגד המחלה. הקטין נדבק בפוליו מזן 1, זאת אומרת לא הזן שהתפשט בקיץ ברצועת עזה והוביל למבצעי חיסונים בקרב חיילי צה"ל ובקרב מאות אלפי ילדים עזתים. הזן שהתגלה ברצועה ולאחרונה גם בכמה ממדינות אירופה הוא זן 2 ממקור תרכיבי. כאמור, בירושלים התגלה פוליו מזן 1. רוב מקרי החשיפה לנגיף הפוליו לא מגיעים לכדי מחלה, כך שסביר שסביב הנער החולה יש לא מעט שנחשפו ומפיצים את הנגיף ללא תסמינים. החקירה האפידמיולוגית בעיצומה כולל הפניות לקבלת חיסון.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
החיסונים הניתנים במדינת ישראל לפי התוכנית השגרתית מגינים היטב בפני הזן הזה של מחלת הפוליו, ולכן חשוב שכל מי שטרם חיסנו את ילדיהם ולא חשוב מאיזו סיבה ימהרו לעשות זאת. מניעת המחלה עדיפה עשרות מונים על פני התמודדות איתה ועם הסיבוכים הקשים שהיא עלולה לגרום להם לאורך כל חיי הילד.
צהבת A
מערך מודיעין הבריאות מדווח על עלייה בתחלואה בצהבת A בשנת 2024, עלייה שממוקדת ביישובים בשומרון, במזרח ירושלים ויישובים בדואים בדרום. צהבת A היא מחלה נגיפית העוברת במזון או במים מזוהמים ועלולה לגרום לדלקת כבד חמורה המתבטאת בחום, עייפות, תסמינים של מערכת העיכול, כאבים ולבסוף גם צהבת. בדרך כלל החולים יחלימו, אך במקרה של סיבוכים עלולה המחלה לגרום לאי-ספיקה חריפה ומסכנת חיים של הכבד וצורך בהשתלה דחופה. הנגיף מופרש בצואה וכך גורם להדבקת הסביבה. נגד המחלה יש חיסון מצוין וכמעט נטול תופעות לוואי שניתן בתחנות טיפת חלב ללא תשלום בגיל שנה וחצי ושנתיים כבר יותר מעשרים שנה. מומלץ מאוד לחסן נגדו את הילדים ולחסוך מהם מחלה מסוכנת.
תחלואה דמוית שפעת
נמשכת העלייה בתחלואה דמוית השפעת בכלל ובמחלת השפעת בפרט. דגימות שנאספו מחולים הן חיוביות לשפעת מסוג A ו-B, נגיף RSV ונגיף קורונה. במקביל דיווחו אתמול (שני) באתר כיכר השבת על פטירתה של נערה בת 13 מאלעד לאחר מחלה דמוית שפעת.
לפי הנתונים לשבוע 51 שהסתיים ב-21 לדצמבר יש יציבות בשיעורי הפנייה לטיפול רפואי עקב דלקת ריאות וירידה בשיעורי הפנייה עקב ברונכיוליטיס.
נזכיר שנגד שפעת כדאי ומומלץ להתחסן בסניפי קופות החולים. החיסון ניתן למבוטחים ללא תשלום.
העלייה בתחלואה דמוית שפעת קשורה לעונת החורף המתקדמת, ועלייה דומה נמצאת במדינות אחרות בחצי הכדור הצפוני. ביפן למשל מדווחים על הכפלה במספר החולים בין שבוע לשבוע. גם בארצות הברית מדווחים על עלייה של 12 אחוזים באבחוני השפעת בשבוע 51 ועלייה של כחמישה אחוזים בתחלואה נשימתית בכלל. ה-BBC מדווח על עלייה חדה במאושפזים בסקוטלנד עקב שפעת והגברת עומסים על בתי החולים. ולפי ארגון הבריאות העולמי גם במרכז אמריקה ובקריביים יש עלייה בתחלואה בשפעת. חשוב להתחסן גם לפני טיסה.
אבעבועות הקוף
בלגיה הפכה למדינה השמינית מחוץ לאפריקה המדווחת על תחלואה בענף 1b של אבעבועות הקוף, הווריאנט החדש שמתפשט בשנתיים האחרונות באפריקה וכעת גם בעולם. החולה שב ממדינה אפריקאית לאחר קיום יחסי מין עם פרטנר תסמיני, ואף התבודד מרצון עוד לפני האבחון, כך שלא נשקפת סכנת הפצה במקרה שלו.
מערך מודיעין הבריאות מדווח גם על מקרי תחלואה בפקיסטן ועומאן שהגיעו לאחר ביקור באיחוד האמירויות. מדינה זו לא דיווחה עד כה על מקרי תחלואה בענף זה של המחלה, אך זו לא הפעם הראשונה שחולים מגיעים ממנה, וייתכן שמתקיימת בה העברה סמויה לא מאובחנת של המחלה.
למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי