לאחר שבתחילת החודש דווח בבריטניה על מקרה של אבעבועות הקוף (Monkeypo) אצל אדם שנסע לאחרונה לניגריה ונמצא חיובי למחלה לאחר שחזר לבריטניה, כעת אצל שני אנשים נוספים בלונדון אובחן הנגיף. מדובר בבני זוג שחיים באותו משק בית ואינם קשורים למקרה הראשון שאובחן. אחד מהם מטופל ביחידה למחלות זיהומיות בבית חולים בלונדון והשני נמצא בבידוד בביתו.
"אנחנו יוצרים קשר עם חברים, משפחה או אנשי קשר פוטנציאליים בקהילה. אנחנו גם עובדים עם ה-NHS כדי להגיע לכל אנשי הקשר הרפואיים שהיו להם קשר הדוק עם המקרים". הודיעה סוכנות הבריאות הבריטית (UKHSA).
שר הבריאות מאט הנקוק עדכן על המקרים החדשים וטען שאין סיבה לדאגה מיוחדת: "כשר הבריאות, אתה מתמודד עם התפרצויות מסוג כזה כל הזמן - אנחנו מתמודדים כרגע עם התפרצות אבעבועות הקוף ומקרים של שחפת עמידה לתרופות, וזה סטנדרטי לחלוטין".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
על פי הודעת סוכנות הבריאות הבריטית, אבעבועות הקוף הוא זיהום ויראלי נדיר שאינו מתפשט בקלות בין אנשים. לרוב מדובר במחלה קלה המגבילה את עצמה ורוב האנשים מחלימים ממנה תוך מספר שבועות. עם זאת, היא עלולה להתפתח למחלה קשה.
ד"ר קולין בראון, מנהל תחום זיהומים קליניים ב-UKHSA, אמר: "חשוב להדגיש שאבעבועות הקוף לא מתפשט בקלות בין אנשים והסיכון הכולל לציבור הרחב נמוך מאוד".
התסמינים של אבעבועות הקופים
התסמינים הראשוניים של אבעבועות הקוף כוללים חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי גב, בלוטות לימפה נפוחות, צמרמורות ותשישות. בהמשך יכולה להתפתח פריחה שעוברת שלבים שונים לפני יצירת גלד, שבהמשך נושר. התסמין של 'נפיחות בלוטות הלימפה' הוא בדרך כלל מה שעוזר לרופאים להבחין בין אבעבועות קופים לאבעבועות רוח או אבעבועות שחורות.
המחלה נמשכת בדרך כלל שבועיים עד ארבעה שבועות והתסמינים קלים יותר מאלו של אבעבועות שחורות. אבעבועות הקוף גורמות למוות בקרב עד 11 אחוז מהחולים הנגועים בהשוואה לכ-30 אחוז מאבעבועות שחורות. אין כיום טיפול ספציפי המומלץ לאבעבועות הקוף, ולרוב המחלה חולפת מעצמה.
למה זה נקרא אבעבועות קופים?
נגיף אבעבועות הקופים התגלה לראשונה בשנת 1958 כאשר שתי התפרצויות של מחלה דמוית אבעבועות התרחשו בקופי מעבדה שנשמרו למחקר, ומכאן השם. הקופים הם לא האשמים בהתפרצויות, והמקור הטבעי של אבעבועות רוח נותר לא ידוע, אם כי על פי ארגון הבריאות העולמי, סביר מאוד כי מקור המחלה הוא מכרסמים. "באפריקה, נמצאו עדויות להדבקה בנגיף בבעלי חיים רבים, כולל סנאי חבלים, סנאי עצים, חולדות ומינים שונים של קופים", כך על פי סוכנות הבריאות של האו"ם. אבעבועות הקוף מתפרצות בעיקר באזורי יערות הגשם הטרופיים של מרכז ומערב אפריקה ואינן נראות בדרך כלל באירופה. ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו (DRC) היה המקרה הראשון של המחלה בבני אדם בשנת 1970. מאז דווחו מקרים ב-11 מדינות אפריקאיות: בנין, קמרון, הרפובליקה המרכז אפריקאית, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, גבון, חוף השנהב, ליבריה, ניגריה, הרפובליקה של קונגו, סיירה לאון ודרום סודן.
בשנים האחרונות אותרה המחלה בעוד מדינות באירופה. היא זוהתה לראשונה בבריטניה בשנת 2018 לאחר שמטייל הביא איתו את הנגיף מניגריה והוא התפשט אז לשני אנשים נוספים. עד כה זוהו 9 מקרים כאלו בבריטניה. בשנת 2018 דווח בישראל על מקרה נדיר של ישראלי שנדבק באבעבועות הקוף, מדובר באדם שעבד בדרום ניגריה ועל פי החשד הוא חלה כשבוע לאחר חזרתו לארץ.