על פי ארגון הבריאות העולמי, שעלת היא אחת מעשר המחלות הקטלניות בעולם. בתקופה האחרונה יש עלייה בתחלואה של שעלת ודלקת ריאות, מסיבות שונות. עד שנת 2014 היו 1,500 מקרים מוכחים בשנה של מחלת השעלת, אך ההנחה היא כי שיעור המחלה היה גבוה יותר, וזאת משום שקיים קושי באבחון המחלה. לעומת זאת, ב-2015 מספר מקרי השעלת היה 4,300. מה ניתן לעשות על מנת לוודא שגם אתם לא תהיו חלק ממעגל הנדבקים?

שעלת היא מחלה זיהומית חיידקית שהגורם לה הוא חיידק בשם בורדטלה פרטוסיס, המפזר רעלנים ומחולל את המחלה, שמתפשטת בעיקר בעונת החורף ובעונות המעבר. תסמיני המחלה הם התקפים חוזרים של שיעול עוויתי הנשמע כנביחה, ומסתיים בשאיפה מעוותת ושורקנית של אוויר. השיעולים יכולים לגרום להקאה, יציאת רוק, הכחלה ובליטה של העיניים.

בשלב הראשון של המחלה יש קושי להבדיל בינה לבין הצטננות. בשלב השני, שבו לרוב מאובחנת המחלה, יש שיעול יבש או ליחתי שנמשך כמה שבועות. "כמעט תמיד יש איחור באבחנה של שעלת", אומר ד"ר ארנון שחר, מומחה לרפואת המשפחה במכבי שירותי בריאות, "זו הסיבה שבעבר הרבה פעוטות נפטרו משעלת. כיום יש פחות מקרי מוות בגלל השיפור במניעת המחלה, הטיפול והחיסונים". תסמיני דלקת ריאות הנגרמת ברובה מווירוסים אך גם מחיידקים כוללים שיעול, כיח מוגלתי, צינון, כאבים בחזה, חום, קוצר נשימה. בקרב ילדים קטנים הדבר מתבטא בחוסר תיאבון והפסקות נשימה.

אישה חולה (צילום: shutterstock)
בשלב הראשון של השעלת קשה להבדיל בינה לבין הצטננות | צילום: shutterstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מסכנות עונת המעבר

לדברי ד"ר שחר, בעונת מעבר ובעונת החורף יש התפרצות של זיהומים נשימתיים ויראליים או חיידקיים. "אנשים מתעטשים והחללים פחות מאווררים, ולכן יש יותר חשיפה לזיהומים ווירוסים חורפיים כמו הצטננות והתקררות למיניהן, או שפעת שלפעמים גם מסתבכת ומתפתחת לדלקת ריאות.

"בשבועות האחרונים יש עלייה בתחלואה נשימתית, דלקות ריאה ושעלת בפרט, בקרב כל האוכלוסיות. אמנם עדיין לא הגענו לערכים שהיו לפני שנתיים, כאשר הייתה התפרצות משמעותית של המחלות הללו, אך את שיעורי המחלה המדויקים נדע רק בפברואר-מרץ", אומר ד"ר שחר, ומדגיש כי בשנים האחרונות יש עלייה בתחלואה גם כי אנשים בוחרים לא להתחסן וגם בשל ירידה של החיסון הטבעי. "הנוגדנים שנוצרו אחרי החיסונים יורדים במשך השנים באופן טבעי, לכן נותנים מנות דחף לאנשים בקבוצות סיכון ולנשים בהיריון".

מהם סיבוכי המחלה?

"סיבוכים של שעלת יכולים להיות דלקת ריאות, דלקת קרום המוח, הפסקות נשימה אצל ילדים, שטפי דם בלחמיות בגלל השיעול, ורידי צוואר בולטים, הקאות ואף מקרי מוות אצל ילדים קטנים. המחלה יכולה לגרום למוות בגלל אי ספיקה נשימתית".

חליטה מנדרינה ג'ינג'ר (צילום: shutterstock)
מנדרינה ג'ינג'ר והל | צילום: shutterstock

איך ניתן לאבחן את המחלות?

"לגבי שעלת  – האבחנה נעשית בתרבית לוע או בבדיקת דם, הדבר תלוי בשלב המחלה ועל פי שיקול הרופא. ברגע שיש אבחנה של שעלת, צריך לטפל באדם החולה על מנת שידביק פחות. זמן רב יעבור עד שהשיעול יחלוף. האבחנה של דלקת ריאות תלוית גיל, בגילים צעירים נעשית בדיקה קלינית, ובהתאם לדיווח על הסימפטומים, לפעמים נעזרים בצילום חזה. לעתים הדלקת תהיה ויראלית או נגיפית והרופא יחליט שלא לטפל באנטיביוטיקה. הרבה מאוד פעמים נותנים טיפול אנטיביוטי מיותר, וכך החיידקים מפתחים עמידות לתרופות".

לדברי ד"ר שחר, שעלת היא מחלה מידבקת מאוד. "לאדם שנמצא בסביבת חולה בשעלת בשיא המחלה יש סיכוי של 90-80 אחוזי הדבקה. לתינוק שאינו מחוסן יש סיכוי הדבקה פי 8 מאשר תינוק מחוסן. דלקת ריאות לעומת זאת מידבקת פחות, אבל מדובר כאן עדיין בזיהום. ההדבקה נעשית דרך מגע, שיעול, התעטשות, חוסר היגיינה של ידיים, ולכן יש להקפיד היטב על היגיינה. חולה שעלת כבר לא מידבק חמישה ימים לאחר תחילת הטיפול. עם זאת, המחלה מידבקת לפני הופעת השיעול וגם לאחריו. חולה שאינו מטופל, מאובחן או מחוסן מפני שעלת יכול להדביק אנשים אחרים במשך 6-5 שבועות".

שעלת - תרופות סבתא (צילום: shutterstock)
הכיף של עונת המעבר | צילום: shutterstock


ב-mako בריאות
>> מפתיע: רשימת המאכלים שאפשר לאכול בלי הגבלה
>> הטיפ שיגרום לכל היום להיראות אחרת 
>> מצאנו את כל הדרכים להיפטר מהנזלת

עד כדי שבירת צלע

"השיעול שנגרם ממחלת השעלת הוא כל כך חזק שהעוצמה שלו יכולה לשבור צלע. עליית הלחץ בבית החזה גורמת למכה משמעותית בצלעות ולסדיקה ושבירה שלהן. האוכלוסיות שנמצאות בסיכון למחלה זו הם תינוקות וילדים, קשישים, מעשנים, בעלי מחלות רקע, חולשה או דיכוי של מערכת החיסון, ומושתלי דיאליזה. לדלקת ריאות חשופים בעיקר אנשים שהסירו להם את הטחול".

ד"ר שחר מסביר שדלקת ריאות יכולה לחזור כמה פעמים בעונה, בעיקר בקרב מעשנים, אסתמטיים וחולים כרוניים שהם בעלי רגישות גבוהה יותר ולכן חשופים למחלות, וכן משום שיש סוגים שונים של דלקת ריאות, ובכל פעם אפשר להידבק בזן אחר של וירוס או חיידק. כאשר אדם חולה כמה פעמים, הדבר דורש בירור מעבר לטיפול הנקודתי. לעומת זאת, יש פחות סיכוי להישנות של מחלת השעלת. "אחרי פעם אחת שחולים בשעלת, הגוף מפתח נוגדנים על מנת להיות מחוסן לתקופה מסוימת, הדבר תלוי כמובן ברמת המחלה ובמצב בריאותו של האדם, החיסון הטבעי יכול להימשך מחצי שנה ועד חמש שנים".

מהן דרכי הטיפול?

"בדלקת ריאות, במקרים שבהם המחלה חיידקית, הטיפול אנטיביוטי. אם היא ויראלית, ללא טיפול אנטיביוטי, חשוב לקבל נוזלים, מנוחה ולעתים אף אינהלציה, וכמובן להיות במעקב. לטיפול בשעלת יינתן טיפול אנטיביוטי ממשפחות המקרוליד , משך התקופה הוא על פי החלטת הרופא, וטיפול אנטיביוטי מניעתי לבני הבית או הגן, על פי החלטת הרופא".

יש לנו גם כמה תרופות סבתא בשבילכם שיעזרו לשיעול הטורדני, בהן חליטות צמחים מחטאים שיעזרו לשיעול ליחתי וטורדני כמו חליטות מקליפות מנדרינה, ג'ינג'ר והל; סירופ טימין, סירופ דבש ובצל; הימנעות מכל סוג מזון מתועש ומעובד, מזון מטוגן וחומרים משמרים, צבעי מאכל וכו'. וגם ממזונות מתובלים מדי, מתוקים או מלוחים מאוד. חלב ומוצריו נחשבים כמייצרי ליחה, לכן בזמן שיעול ליחתי מומלץ להתנזר ממזונות אלה. לעומת זאת מזונות בריאים ומומלצים שבמצבי ליחה מעודדים את יצירתה, כמו טחינה, בננה ואבוקדו, ויכולים לעזור כאשר השיעול הטורדני ארוך טווח ויבש מאוד.

האנטיביוטיקה של הטבע (צילום: shutterstock)
שיהיה לכולנו בהצלחה | צילום: shutterstock

דרכי מניעה

ד"ר שחר ממליץ על חיסון, שמירה על היגיינה התעטשות ושיעול לתוך המרפק, להישאר בבית כאשר חולים ולא ללכת לעבודה או למוסדות הלימוד, ולאוורר חדרים.

"החיסון חשוב ויעיל, מטרתו היא הפחתת התחלואה ולא רק מניעת ההדבקה", הוא אומר, "חיסון השעלת ניתן ב-4 מנות בשנה הראשונה לחיים, מנת דחף בכיתה ב' ועוד אחת בכיתה ח'. מאז שנכנס החיסון ב-1957 הוא הוריד את שיעור המחלה ב-90 אחוז. היו בעבר גלים של מקרי שעלת בגלל שאנשים התחסנו פחות, או שתוקף החיסון פג". 

חיסונים לדלקת ריאות ניתנים בגיל הינקות (פרבנר) ובגיל מבוגר (פנאומוקוק). לדבריו, "אין זה אומר שאי אפשר לקבל דלקת ריאות, כי יש זנים נוספים של המחלה, אך אם מקבלים את החיסון, פחות סובלים מהסיבוכים שלה, והדבר מונע תחלואות קשות, אשפוזים, ומפחית תמותה".

יעילות החיסון לשעלת נעה סביב 85 אחוז. נשים בהיריון יכולות להתחסן משבוע 27-36, "אנו מדגישים את חשיבות החיסון לנשים בהיריון משום שהוא גם מגן על התינוק בחודשיו הראשונים עד שהוא מתחיל לפתח בעצמו נוגדנים. המחלה פחות נפוצה כיום כי אנו נאבקים בה יומיום, על מנת שהווירוסים לא ימשיכו להתחזק. כאשר האוכלוסייה שאננה, המחלות מרימות ראש, ונוצר גל חדש של מגפה".