משרד הרווחה הודיע אתמול (שני) על אירוע חריג וחמור במעון לאנשים עם מוגבלויות בחולון - 3 דיירים, בעלי רקע רפואי מורכב, מתו ביומיים האחרונים, והחשד הראשוני הוא שזיהום כלשהו במזון שצרכו במקום הוביל למותם. על פי הדיווח, כמה דיירים החלו לחוש ברע, וסבלו משלשולים ולאחר מכן מצבם הידרדר.
במהלך הלילה (בין שני לשלישי) אושפזה דיירת נוספת מהמעון בבית החולים וולפסון ובכך מספר הדיירים שלקו בתסמינים עלה ל-11, מתוכם כאמור 3 הלכו לעולמם. 5 דיירים שוחררו לביתם לאחר בדיקות ו-3 נותרו באשפוז בבית החולים.
המקרה הטרגי הזה מצטרף לחשד לאירוע של הרעלת מזון בסניף של רשת ג'פניקה בכפר סבא. לפני כשלושה שבועות 17 לקוחות התלוננו על תסמינים של מחלת מעיים, ובהודעת משרד הבריאות נמסר כי בביקורת נמצאו ליקויים תברואתיים משמעותיים.
מהי הרעלת מזון?
לפי ארגון הבריאות העולמי (CDC) כ-48 מיליון איש בשנה לוקים בהרעלת מזון, כאשר מתוכם 128,000 מאושפזים וכ-3000 נפטרים. באזורים חמים כמו ישראל, בשילוב של טיפול לא נאות ומבוקר במזון, הסיכון להרעלת מזון עולה.
הרעלת מזון מתרחשת באמצעות בליעה של מזון או מים המזוהמים על ידי פתוגנים כמו חיידקים, רעלנים (טוקיסנים) שמופרשים ע"י אותם חיידקים, וירוסים, טפילים וכימיקלים.
רוב המקרים של הרעלות מזון נגרמות על ידי חיידקים כמו מיני סלמונלה, שיגלה, או על ידי רעלנים (טוקסינים) המופרשים מהחיידקים כמו סטפילוקוק זהוב, בצילוס סראוס, קולסטרידיום בוטולינום.
מהם התסמינים להרעלת מזון?
- התסמינים עשויים להיות בהתאם לפתוגן שנרכש. התסמינים השכיחים הם:
כאבי בטן - התכווצויות או עוויתות בטניות
- בחילה
- הקאה
- שלשול
- חום
הופעת התסמינים תלויה באם הרעלנים היו כבר במזון ובדרך כלל הם מופיעים בתוך זמן קצר שנע בין 2-16 שעות לאחר האכילה. הסימפטומים חולפים בדרך כלל תוך 24-48 שעות.
מי נמצא בסיכון להרעלת מזון?
כולנו בסיכון ורוב האנשים חוו אירוע כזה במהלך חייהם. אבל ישנם קבוצות בסיכון מוגבר שמערכת החיסון שלהם חלשה יותר ועלולים לפתח מחלה חמורה ואף מוות כמו תינוקות וילדים קטנים, נשים בהריון וקשישים. בנוסף, גם נמצאים בקבוצת סיכון זו אנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת בגלל מחלה כרונית כמו מחלת כבד או כליות, סוכרת, סרטן, איידס, מושתלי איברים ועוד.
מתי צריך לפנות לרופא?
במקרה שמופיעים תסמינים חמורים הכוללים:
- שלשול דמי
- חום גבוה (38 מעלות צלזיוס)
- הקאות תכופות המונעות שמירה על נוזלים (שיכולה להוביל להתייבשות). סימני התייבשות - מיעוט או ללא מתן שתן כלל, יובש מאוד בפה ובגרון, או תחושת סחרחורת בעמידה
- שלשול שנמשך יותר מ-3 ימים
סיבוכים אפשריים
לרוב האנשים, המחלה היא קלה ונמשכת מספר שעות עד ימים. עם זאת, חלק מהאנשים צריכים להתאשפז, וחלק מהמחלות גורמות לבעיות בריאות ארוכות טווח כמו אלח דם (ספסיס), דלקת פרקים כרונית, נזק מוחי ועצבי כמו פרכוסים או תסמונת גייאן-בארה, אי ספיקת כליות (HUS) או אפילו למוות.
איך להימנע מהרעלת מזון?
ניקיון. שטפו את הידיים ומשטחי העבודה לפני, במהלך ואחרי הכנת האוכל. חיידקים יכולים לשרוד במקומות רבים ברחבי המטבח, כולל הידיים, הכלים, קרשי החיתוך והמשטחים.
הפרדה. הפרידו בשר נא, עופות, פירות ים וביצים ממזונות מוכנים לאכילה. השתמשו בקרש חיתוך נפרד והרחיקו בשר נא ממזונות אחרים בעגלת הקניות ובמקר.
בישול. מבשלים מזון לטמפרטורה הפנימית הנכונה כדי להרוג חיידקים מזיקים. השתמשו במדחום מזון.
קירור. שמרו את המקרר בטמפרטורה של עד 4 מעלות. יש לקרר שאריות בתוך שעתיים מהבישול (או תוך שעה אחת אם האוכל נחשף לטמפרטורה של מעל 30 מעלות צלזיוס, כמו במכונית חמה).
ד"ר יוסף מזור, מתמחה ברפואת משפחה, לאומית שירותי בריאות