על פי העדכון האחרון של ארגון הבריאות העולמי (WHO) - עד לתאריך 21.4.22 דווחו 169 מקרים של דלקת חדה בכבד בילדים מסיבה לא ברורה, ילד אחד נפטר. רוב המקרים דווחו בבריטניה (114 מקרים), ספרד (13), ישראל (12 - על פי מ. הבריאות כבר אותרו 20 מקרים), ארה"ב (9), דנמרק (6), אירלנד (5) ומקרים בודדים במדינות נוספות. החולים היו בין גיל חודש עד גיל 16 שנים. 17 ילדים (10%) פתחו אי ספיקת כבד קשה ונזקקו להשתלת כבד. מדובר בילדים בריאים ללא מחלות רקע ידועות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הסימפטומים
ההתייצגות הקלינית כללה סימפטומים גסטרואנטסטנליים כולל כאבי בטן, שלשולים והקאות שקדמו לדלקת חריפה של הכבד. הסימפטומים של דלקת כבד חדה כוללים כאבים בבטן ימנית עליונה, הקאות, בחילות, צהבת בעיניים ובלחמיות, שתן כהה, ירידה בתאבון ואף שינוי במצב ההכרה. יש לציין שרוב המקרים התייצגו ללא עליית חום. בבדיקות הדם הייתה עליה משמעותית באנזימי כבד מסוג ALT ו- AST לרמה מעל 500 IU/L (הערך התקין עד 40). במקרים האלה בוצע בירור מקיף למחלות כבד שונות שהיה שלילי אך נמצא אדינווירוס ב- 74 מקרים במיוחד תת סוג שנקרא F TYPE 41. בנוסף' 18 מקרים נתגלו עם וירוס קורונה ו- 19 מקרים עם זיהום משולב באדינווירוס ובקורונה.
פגיעה בכבד – איך זה משפיע על הגוף?
הכבד הוא איבר חיוני ביותר בגוף. לכבד פונקציות מרובות של חילוף חומרים הכוללות נטרול רעלים, יצירת מולקולות של חלבונים והפקה של כימיקלים הנחוצים לעיכול. הכבד חיוני להישרדות, וכיום לא ידועה דרך חלופית לפצות על העדר מוחלט של תפקודי כבד. לכבד ישנה תכונה מאוד ייחודית וחשובה והינה יכולת הרגנרציה. כשיש פגיעה בכבד, ברוב המקרים תאי הכבד התקינים יכולים להתחלק ולפצות על הנזק שנוצר ובצורה הזו להחזיר את הכבד לתפקודו התקין.
כשיש פגיעה מאוד קשה ונרחבת בכבד, עלולים להגיע למצב של אי ספיקת כבד. המשמעות שיש כשל בתפקוד של הכבד, חוסר יכולת שלו לנטרל טוקסינים שמגיעים ממערכת העיכול. חומרים אלו כמו אמוניה יכולים להגיע למערכת הדם הסיסטמית ומשם למח, מה שעלול לגרום לתמונה של בלבול, פגיעה בזיכרון ואף איבוד הכרה מוחלט, מצב זה נקרא אינצפלופתיה. בנוסף ישנה עליה בסיכון לדימום וזיהומים. במידה והכבד לא מצליח להתאושש מהפגיעה הקשה, הדרך היחידה להציל את החולה הינה השתלת כבד.
מה יכול לגרום לדלקת חדה בכבד?
ישנם מספר גורמים שיכולים לגרום לדלקת חדה בכבד. ישנן מחלות ויראליות שגורמות בעיקר לדלקת בכבד כגון וירוסים של הפטיטיס מסוג A, B, C, D , E. בנוסף, ישנן מחלות ויראליות אחרות שיכולות לערב את הכבד כגון אדינווירוס, CMV, EBV. סיבות אחרות לדלקת בכבד כוללות נזק מתרופות, מחלות אוטואימוניות, מחלות מטבוליות וסיבות נדירות יותר.
מה גרם להתפרצות האחרונה – מספר אפשרויות עיקריות:
1. סיבה זיהומית - למשל וירוס האדינווירוס שידוע שיכול לגרום לדלקת חריפה בכבד. ייתכן שהתת זן F TYPE 41 הינו אלים במיוחד ויכול לגרום לפגיעה קשה יותר בכבד.
אופציה זיהומית נוספת היא וירוס הקורונה. עד כה ידוע שווירוס הקורונה יכול לגרום לדלקת קלה בכבד ועליה קלה חולפת באנזימי כבד. ייתכן שבחלק מהמקרים הקורונה עלולה לגרום לפגיעה כבדית יותר קשה. ייתכן גורם זיהומי חדש שאיננו ידוע עד כה שיכול להסביר את ההתפרצות החדשה ומצריך בירור מקיף לצורך גילויו.
2. דלקת אוטואימונית - בחלק מהמקרים הגוף מייצר נוגדנים שיכולים לזהות אנטיגנים עצמיים ולתקוף איברים פנימיים בגוף. דלקת כבד אוטואימונית הינה סיבה ידועה לפגיעה כבדית.
בעידן של הקורונה תוארו מספר מקרים של התפתחות מחלות אוטואימוניות לאחר ההדבקה במחלת הקורונה. ייתכן שהנוגדנים שמיוצרים בגוף נגד נגיף הקורונה יכולים לזהות אנטיגנים עצמיים בגוף כאנטיגנים זרים, מה שיכול לגרום לתגובה דלקתית ופגיעה באיבר מסוים.
בחלק מהמקרים של דלקת כבד חריפה בילדים הייתה תגובה לטיפול בסטרואידים מה שמעלה חשד שישנה דלקת אוטואימונית שיכולה להסביר את המחלה.
3. סיבה טוקסית - ייתכן ומדובר בחומר טוקסי כלשהו שהצריכה שלו גורמת לדלקת כבד חריפה.
לסיכום - ישנם דיווחים לאחרונה על דלקת כבד חדה בילדים מאטיולוגיה לא ברורה. האטיולוגיה יכולה להיות זיהומית או לא זיהומית. ברוב המקרים יש תסמינים מקדימים של מערכת העיכול. אם מתפתחת צהבת, שתן כהה, הקאות מרובות או ירידה במצב ההכרה ישנו צורך בבדיקת רופא מטפל בהקדם לצורך אבחנה של מחלה זו וטיפול בהקדם לצורך מניעת התפתחות אי ספיקת כבד.
ממשרד הבריאות נמסר: מינואר 2021 דווחו 36 מקרי דלקת כבד חדה ממקור שאינו ידוע בקרב ילדים עד גיל 17. רובם המכריע של הילדים מתחת גיל חמש. הנתונים כוללים ילדים שאושפזו וילדים שטופלו בקהילה.
על מנת לבדוק את התופעה לעומק החליט משרד הבריאות להרחיב את טווח בדיקת המקרים מעבר להמלצת ארגון הבריאות העולמי שהנחה להתייחס למקרי התחלואה הנדונה החל מחודש אוקטובר 2021. יצוין כי ישנה עליה בפרסומים של מקרים דומים ממדינות ברחבי העולם, אולם טרם התגלה הגורם להופעתה של הדלקת והנושא נבדק גם בארץ. מדובר בתופעה חדשה ולכן מוקדם להסיק מסקנות.
ד"ר טארק סעדי, מומחה לרפואה פנימית, גסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד במכבי שירותי בריאות בצפון ומנהל המרפאה לגידולי כבד ביה"ח רמב"ם, חיפה