ארגון הבריאות העולמי הכריז אתמול (שבת) על מצב חירום בעקבות התפשטות אבעבועות הקוף בעולם. עם זאת, מנהל הארגון הכריז: "עם הכלים שיש ברשותנו, אפשר להשתלט על ההתפרצות הזו ולעצור את ההדבקות". מאז שנת 2009 היו שבעה הכרזות מסוג זה, האחרונה שבהן הייתה בשנת 2020 עם התפרצות נגיף הקורונה.
בעולם יש למעלה מ-16 אלף מקרים מדווחים בכ-75 מדינות ועד כה ידועים רק חמישה מקרי מוות כתוצאה מההתפרצות. בישראל, נכון להיום (א') יש 104 מקרים מאומתים ומשרד הבריאות עדכן כי כ-5000 חיסונים אמורים לנחות במהלך השבוע בישראל ובהמשך יגיעו 5000 מנות חיסון נוספות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
זו לא מגפה. מה המשמעות של מצב החירום?
ההכרזה של ארגון הבריאות העולמי היא לא על מגפה והמשמעות של 'מצב חירום' היא נכון לעכשיו רק אזהרה מפני העלול לקרות כולל המלצות כיצד להימנע מהתפשטות הנגיף. "מגפה עולמית הנה מחלה שנמצאת בעולם מחוץ לתפוצה הרגילה שלה, באזורים נרחבים. ארגון הבריאות בכל מקרה אף פעם לא מכריז על מגפות", מסביר ד"ר נעם לויתן, ביולוג ממכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. "ההכרזה שהייתה עכשיו היא קודם כל לייצר מודעות למחלה, להזכיר לעולם שיש פה מחלה שיש צורך לשים אליה לב. הם אומרים למדינות העולם שימו לב למצב החרום, דברו אחת עם השנייה, תנגישו חיסונים וטיפולים. בנוסף מעכשיו הארגון יוציא הנחיות והמלצות לכל מדינה שיש או אין בה את הנגיף איך כדאי לפעול".
החלק המפחיד באבעבועות הקוף זה בעיקר הפרסום על כך שהוא קרוב משפחה של אבעבועות שחורות, אך הוא הרבה פחות מסוכן . "זה נגיף שעד עכשיו היה באזורים ספציפיים באפריקה והדביק מדי פעם בני אדם וגרם להתפרצויות מקומיות". מה שחריג לדברי ד"ר לויתן הוא ש:"השנה התחילו הדבקות מחוץ לאזורים בהם הנגיף נמצא באופן טבעי. בנוסף הייתה התפשטות מאדם לאדם בצורה מהירה. בדרך כלל ההתפרצות נעלמת. הפעם היא ממש עוברת בקבוצה מסוימת של גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים".
מי יכול להידבק באבעבועות הקוף?
על פי ארגון הבריאות העולמי ההתפרצות האחרונה תועדה בעיקר בקרב גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים, בעיקר כאלה אשר דיווחו על קיום יחסי מין עם בני זוג חדשים או מרובים. המומחים מדגישים שכל אדם יכול לחלות בנגיף, על ידי מגע קרוב או אינטימי.
חשוב לציין כי לא מדובר במחלת מין ובטח לא כזו שייחודית לקהילה הגאה. היום (א') דווח בארה"ב על מקרה של תינוק שנדבק בנגיף אבעבועות הקוף. ד"ר לויתן מסביר ש:"באפריקה ההדבקה לא הייתה קשורה לזה. נדבקו מחיות, מאדם שהיה קרוב. המחלה מועברת במגע קרוב, לפעמים גם עם חפצים שזוהמו ויש גם הדבקה טיפתית, אבל שלא כמו בקורונה צריך להיות קרוב למישהו הרבה מאוד זמן כדי להידבק".
בכל מקרה עד כה הנגיף לא נחשב למסוכן. ד"ר לויתן מסביר ש"זה תלוי בסוג. בגרסה שיש בקונגו התמותה היא בערך עשרה אחוזים. ואילו הענף המערב אפריקאי שאחראי להתפרצות עכשיו, התמותה היא בין אחוז אחד לשלוש. אבל בבחינה לעומק רואים שמדובר באנשים עם HIV שפיתחו איידס או תינוקות ממש קטנים, או אנשים שלא קיבלו שום טיפול ולכן מתו מזיהום של האבעבועות. במערב לא מוכרים מקרי מוות".