משרד הבריאות מעדכן כי היום (ג', 25.6.2024) התקבל דיווח על תינוק בן חמישה שבועות ממחוז ירושלים שנפטר משעלת. מהחקירה האפידמיולוגית עלה כי אמו של התינוק לא התחסנה בהיריון.
הבוקר דיווחנו כי לפי עדכון מודיעין הבריאות של משרד הבריאות, נספרו בחודש מאי לפחות 485 חולי שעלת, וגם נתון זה עדיין אינו סופי. בסך הכול, בתקופה של פחות מחצי שנה מאז תחילת 2024 נספרו כבר כאלפים חולים, יותר מסך החולים בכל שנת 2023. המחלה מתפשטת בכל רחבי המדינה, כשבשבוע האחרון התגלו רוב החולים בירושלים, אשקלון, נס ציונה, ראשון לציון ועפולה. רוב התחלואה היא בקרב ילדים ובני נוער, שמדביקים זה את זה במסגרות. חשוב להקפיד על חיסון תינוקות, ילדים ונשים הרות: תינוקות ופעוטות נמצאים בסיכון מיוחד, והחיסון נגד שעלת יכול להציל חיים.
משרד הבריאות מזכיר כי שעלת היא מחלה מסוכנת במיוחד לתינוקות עד גיל חצי שנה שעלולה לגרום לסיבוכים ולמוות. משרד הבריאות ממליץ על מתן חיסון לנשים בשליש השלישי להריון, שמאפשר לאשה ההרה לפתח נוגדנים לשעלת ברמה גבוהה ולהעבירם דרך השליה לעובר ברחמה, וכך להעניק לתינוק הנולד הגנה עד שהוא יוכל לקבל את החיסון בעצמו.
על מנת למנוע התפשטות המחלה, כל חולה בשעלת עובר תשאול על ידי רופאה או אח מלשכות הבריאות בכדי לזהות את מקור החשיפה ולאתר את המגעים תוך מתן המלצות מתאימות במטרה לצמצמם את מעגל ההדבקה. בנוסף, נעשה ניטור קבוע אחר נתוני התחלואה על מנת לגבש המלצות מדיניות נוכח הנתונים. בהתאם לכך, ועל מנת להגדיל את הכיסוי החיסוני לשעלת, הקדים המשרד את גיל החיסון הראשון נגד שעלת בטיפות חלב מגיל 8 שבועות לגיל 6 שבועות בכדי לאפשר ליילוד ליצור נוגדנים עצמיים בשלב מוקדם ככל האפשר וכן נעשים מאמצים לעידוד התחסנות בקרב נשים בהריון.
במטרה להביא לעלייה במודעות לחשיבות ההתחסנות, פרסם המשרד הודעות לציבור בנושא וכן, הופצו עדכונים לצוותים הרפואיים לצורך העלאת המודעות לעלייה בתחלואה בשעלת והצורך בהדגשת חשיבות ההתחסנות בפני מטופלים. בנוסף, נערכו הערכות מצב קבועות עם קופות החולים.