קנאביס ידוע כצמח עם שפע של סגולות רפואיות, מהפחתת כאב ועד שיפור בתפקוד של חולים במחלות שונות. אך כעת מחקר חדש מגלה כי עישון ממושך של מריחואנה עלול להאיץ את קצב הזדקנות הגוף.
אל המסקנה הזו הגיעו חוקרים מאוניברסיטת מערב אוסטרליה שבדקו את מצב בריאות הלב וכלי הדם של מעשנים קבועים של קנאביס - והשוו אותם למדדים של אנשים שאינם מעשנים. בסך הכל, הצוות בחן 11 אנשים שמעשנים רק מריחואנה, 504 שמעשנים רק טבק, 114 שמעשנים את שניהם ו-534 שאינם מעשנים כלל.
עוד ב-mako בריאות:
>> יש דרך קלה להיפטר מאפטות
>> תופתעו: כמה סוכר יש בכוס מיץ תפוזים?
>> צפו: האימון המושלם לפלג הגוף העליון
בתום המחקר, שנערך כחמש שנים, החוקרים גילו שהגיל של כלי הדם (גיל וסקולרי) של משתתפים שעישנו מריחואנה באופן קבוע גבוה ב-12% בהשוואה לגיל האמיתי שלהם - וזאת בהתבסס על נוקשות העורקים שלהם. "מצאנו כי עבור משתמשים בקנאביס לאורך זמן, החומר מגביר את קצת ההזדקנות באופן מדאיג", סיכם סטיוארט ריס, אחד מראשי המחקר למגזין Iflscience.
בעוד החוקרים אינם יודעים להסביר מדוע הקנאביס מעודד הזדקנות, הם יודעים להצביע על שרשרת התגובות שמעוררת את זה. מרכיב ה-THC שנמצא בקנאביס נקשר לרצפטור מסוים שגורם לשינוי גנטי בדופן התא. השינוי הזה מתבטא בדלקת וכתוצאה מכך גורם לשינויים בכלי הדם - דבר שיכול להסביר את ההזדקנות המואצת.
"עישון בתדירות נמוכה לא הוכח כגורם לנזק"
"המחקר חלש מדעית משום שקבוצת הביקורת מאוד קטנה", מסייג ד"ר אריק שכטר, מומחה לרפואת המשפחה, ומנהל המרכז להפרעות בתפקוד המיני בבית החולים רמב"ם, "ככל שאנשים מתבגרים, במיוחד כשמדובר בקשישים, נוצרת קשיחות בכלי הדם והם מסתיידים. קשיחות זו למעשה מעלה את לחץ הדם כי נוצרת התנגדות לזרם הדם. המחקר העלה כי כלי הדם של מעשני מריחואנה פחות אלסטיים ויותר מסוידים מאשר בני גילם".
ד"ר שכטר מציין שבחלק מהאנשים שסובלים מכאב כרוני, שימוש בקנאביס (לאו דווקא עישון שלו) מאוד משפר את איכות החיים, ופעמים רבות היתרונות עולים על החסרונות. כאב ממושך עלול לגרום לדיכאון, וקנאביס מפחית את הכאב ולפיכך גם את הדיכאון, וכשיש פחות דיכאון – יש פחות התאבדויות, וזאת כל עוד משתמשים בו לפי התוויה רפואית. "שימוש בקנאביס ללא התוויה רפואית על בסיס קבוע מזיק מאוד, הוא פוגע בזיכרון, ואולי גם בכלי הדם, מה גם ששימוש בו יכול להוביל לשימוש בסמים אחרים. אולם, עישון בתדירות נמוכה עדיין לא הוכח כגורם לנזק".