החודש היו אמורות ארבע קופות החולים בישראל להציע זריקות לטיפול בהשמנה, בהנחה של 50 אחוז במסגרת הביטוחים המשלימים, כפי שהודיעו בחודש שעבר - צעד דרמטי בעבור המשתמשים הקבועים בתרופה. ראשונה להודיע על המהלך הייתה מכבי, אולם מדובר בסבסוד כמעט בלתי ניתן למימוש ולא נגיש למגוון רחב של מטופלים, הכרוך בקריטריונים מחמירים ביותר.

מכבי עדכנה כי הזריקה מאונג'רו, שנכנסה לאחרונה לישראל והוכיחה במחקרים ירידה משמעותית במשקל של יותר מ-20 אחוז, תינתן בחצי המחיר למבוטחי הביטוחים המשלימים של הקופה. זמן קצר לאחר מכן עדכנה מכבי כי גם הזריקה הפופולרית וויגובי תוצע בחצי מחיר למבוטחי שב"ן, החל מגיל 12 ובכפוף לקריטריונים. "מהלך זה מנגיש את הטיפול בהשמנה למגוון רחב של מטופלים", נכתב בהודעת הקופה, שאף התפארה בכך שהיא היחידה שמעניקה סבסוד לשתי הזריקות המוכרות.

המחיר המקורי של וויגובי נע בין 1,255-580 שקלים בחודש, בהתאם למינון, והיא ניתנת למטופלים הסובלים מהשמנה, עם BMI (מדד הבודק את משקל גופו של אדם ביחס לגובהו) 30 ומעלה, או BMI 27 ומעלה, עם תחלואה נוספת הקשורה למחלה. אולם כשמדובר בזכאות להנחה, הקריטריונים במכבי כאמור מחמירים; במסמך פנימי שנשלח לעובדי הקופה והגיע לידי mako, נכתב כי ההנחה למבוגרים העושים שימוש בזריקה, תינתן רק למי שיעמדו בחמישה תנאים. BMI 32 ומעלה, מחלת לב וכלי דם מוכחת, תחלואה נוספת הקשורה בהשמנה, תיעוד לשקילה פרונטלית על ידי איש צוות במרפאה או בשירות הדיאטני, וכן תיעוד להצטרפות למסגרת מלווה בתהליך, כגון מפגש אחד עם דיאטן או טיפול במרפאת השמנה.

כמו כן, כדי לקבל את הזכאות להנחה, נדרש אישור מקדים של מרכז אישורי תרופות. לפי המסמך, אישור ראשוני יינתן לתקופת זמן של חצי שנה בלבד, כשהמשך האישור מותנה "בהתמדה במעטפת", כלומר מפגשים עם דיאטנית, מרפאת השמנה או השתתפות בסדנה. במסמך אף מצוין כי הקופה מודעת לכך ש"ההכללה של וויגובי בקופת חולים כללית הרבה יותר רחבה, מה שיכול ליצור איתותי נטישה ופניות ציבור".

עם זאת, הקריטריונים לזכאות להנחה לטיפול במאונג'רו במכבי אינם מחמירים באופן זה. בנוסף מבדיקה שערכנו, בקופות החולים כללית, לאומית ומאוחדת הקריטריונים לקבלת זכאות להנחה לזריקה לטיפול בהשמנה, אם וויגובי ואם מאונג'רו, זהים לקריטריונים המוכרים לטיפול.

ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, אומר כי "מדובר בהחלטה בעייתית שמציבה חסמים מיותרים בפני המטופלים הסובלים ממחלת השמנה. הדרישה להתנות את ההנחה לוויגובי בכך שלמטופל תהיה גם מחלת לב וכלי דם מוכחת, וגם תחלואה נוספת הקשורה בהשמנה, היא לא רק מוגזמת אלא גם מפספסת את מטרת הטיפול המניעתי. דווקא במצבים של השמנה ללא תחלואה קשה, הטיפול התרופתי יכול למנוע התפתחות של מחלות לב, סוכרת ותסמינים מסכני חיים. במקום לייעל את הגישה לטיפול ולהפחית את הנטל הבריאותי העתידי, ההחלטה הזו מגבילה את הטיפול לאנשים שכבר סובלים מתחלואה מתקדמת, ומצמצת את האוכלוסייה שתהיה זכאית לקבל את התרופה".

נועם (שם בדוי), מטופל כבר תשעה חודשים בוויגובי, ועד כה שילם אלפי שקלים לרכישת מזרקים. "מכבי יצאו בפרסום גדול, אבל בפועל זה שקר", הוא אומר. "הייתי אמור לקנות שבוע שעבר מזרק נוסף, אבל אמרתי 'טוב, שבוע לא אזריק, נתמודד'. חיכיתי לקנות את התרופה בחצי מחיר". רק כשניגש למרפאה, התברר לו כי נדרש אישור מקדים מהרופא. "קבעתי תור לאותו היום לרופאה, אבל כשנכנסתי אליה היא בכלל לא ידעה שיש הנחה. כשפתחה את המחשב והסתכלה, היא אמרה לי שאני לא עומד בקריטריונים, אפילו היא הייתה מופתעת".

נועם טוען כי מדובר בהחלטה חסרת היגיון. "לפי הקריטריונים האלה, כדי לקבל סבסוד לתרופה, אתה צריך להיות חולה, וזה הזוי. האינטרס של הקופה אמור להיות הפוך, הם אמורים להנגיש את התרופה לאנשים שעדיין בריאים, שנמצאים במשקל גבוה אבל לא רוצים שהמצב שלהם יחמיר ולא רוצים לפתח מחלות בעתיד". הוא מוסיף כי הוא מבין את הצורך של הקופה ביצירת קריטריונים ופיקוח, בין השאר על מנת לוודא שהמטופלים מתמידים בטיפול כולל והקפדה על תזונה ופעילות גופנית. עם זאת, לדבריו, הקריטריונים, הנוגעים למצבם הפיזיולוגי של מטופלים, מחמירים ורק פוגעים ביכולתם להתמודד עם המחלה.

גם לילך (שם בדוי) מתקשה להבין את ההחלטה במכבי. "זה פשוט סיוט", היא אומרת. "אני מאוד מתוסכלת ממכבי שהם לא מאשרים הנחה לויגובי למרות שבעבר אישרו הנחה לסקסנדה. אני משלמת הרבה על ביטוח בריאות ושאר הביטוחים למכבי ובאופן פרטי ולא מקבלת תמורה". 

גורם במערכת הבריאות מציין כי "כמה אנשים עם מחלת לב ומחלת כבד שומני פונים לקבלת וויגובי. בסוף מדובר באחוז קטן מהאנשים שמשתמשים בתרופה ויזכו להנחה".

מקופת חולים מכבי נמסר: "מכבי היא הקופה היחידה שהכניסה לשב"ן את שתי הזריקות וויגובי ומאונג'רו ב-50% הנחה בהתאם לקריטריונים. חברי מכבי שאינם זכאים לוויגובי יכולים לבדוק זכאות למאונג׳רו, שיעילותה נמצאה כגבוהה יותר, שם הקריטריון היחידי הוא BMI 30 ומעלה או BMI 27 ומעלה עם תחלואה נוספת שקשורה בהשמנת יתר".