החל מוודקה רד בול, משקאות אנרגיה לערבוב ועד האופציות הסולידיות יותר כמו אספרסו מרטיני ואייריש קופי - השילוב המעורר של קפאין ואלכוהול קורץ לא פעם, בעיקר בשעות הקטנות של המסיבה כשהגוף מאותת שהוא כבר עשה את שלו אבל המוח והנפש עדיין רוצים להמשיך ולחגוג. הקפאין מונע את העייפות, גורם לנו להרגיש פחות שיכורים ממה שאנחנו באמת ומאפשר להמשיך לבלות, אבל האם זה גם בטוח?
מינהל המזון והתרופות האמריקני רואה בקפאין "תוסף מזון לא בטוח" במשקאות אלכוהוליים, ובשנת 2010, הוא אף הזהיר את היצרנים של שבעה משקאות אלכוהוליים המכילים קפאין שלא ניתן למכור אותם בצורתם הנוכחית, כיוון שהם אינם נחשבים בטוחים. מהן ההשפעות הישירות על הגוף אחרי צריכה מעורבבת של אלכוהול וקפאין?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
השפעות בריאותיות שליליות של צריכת קפאין ואלכוהול ביחד
לערבוב קפאין ואלכוהול עלולות להיות השפעות בריאותיות שליליות לטווח הקצר והארוך. אלכוהול מדכא את פעילות מערכת העצבים המרכזית על ידי הגדלת כמות הנוירומודולטור הנקרא אדנוזין (המאיט את הפעילות העצבית) במוח. קפאין, לעומת זאת, הוא ממריץ של מערכת העצבים המרכזית, והוא גורם לתחושת עירנות על ידי חסימת אדנוזין מלהיקשר לקולטנים שלו.
על ידי צריכת שני החומרים בו-זמנית, ההשפעות המעוררות של הקפאין יכולות להסוות את ההשפעות המרגיעות של אלכוהול - שעלולות להוביל לשתיית יתר של אלכוהול. מחקר משנת 2014 מצא ששתיינים בני 15 עד 23 שערבבו אלכוהול עם משקאות אנרגיה (שמכילים קפאין) היו בסבירות גבוהה פי ארבעה לשתות כמות מוגזמת ביחס לאלו שלא ערבבו את שני המרכיבים.
השפעה על לחץ הדם
סיכון נוסף מתקשר לעלייה מסוכנת של לחץ דם. שני החומרים משפיעים גם על מערכת הלב וכלי הדם. קפאין מגביר את לחץ הדם ואת קצב הלב זמן קצר לאחר הצריכה, ואלכוהול עלול לעלות זמנית לחץ הדם בזמן של שתייה מוגזמת.
מכיוון שגם קפאין וגם אלכוהול יכולים להעלות את לחץ הדם, ערבוב של שני החומרים עשוי להיות מסוכן במיוחד עבור אנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם או מחלות לב אחרות. ללחץ דם גבוה אין תסמינים והוא עלול להסתיים חלילה בהתקף לב או שבץ מוחי. בכלל, שתייה מוגזמת עלולה להוביל לעלייה ארוכת טווח בלחץ הדם, מה שבעצמו מגביר את הסיכון להתקף לב, שבץ ואי ספיקת לב.
האם מומלץ לשתות קפאין ואלכוהול במקביל?
גם אם אתם לא ממש מערבבים קפאין ואלכוהול בכוס אחת, אלא שותים אותם במקביל, עדיף להפריד בניהם כמה שיותר. באופן כללי לוקח לנוזלים כשעה להתרוקן מהקיבה, ורמות האלכוהול והקפאין מגיעות לשיא בדם שעה עד שעתיים לאחר הצריכה. כתוצאה מכך, תופעות הלוואי של קפאין עלולות להסוות את אלו של האלכוהול אם תצרכו את שתיהן תוך 60 דקות. ככל שיש יותר זמן בין שני החומרים האלה, הסיכונים לגוף ולשתייה מוגזמת, יורדים.