משרד החקלאות הודיע היום (רביעי) כי במסגרת ניטור מחלות אקטיבי בבעלי חיים, שערך המכון של השירותים הווטרינרים, התגלה לראשונה הנגיף הגורם למחלת קדחת דימומית קרימיאן-קונגו (CCHF) בבקר הרועה ברמת הגולן, מזרח עמק יזרעאל ודרום הכרמל, ובקרציות שהיו עליו.

בשל העובדה שמדובר במחלה זואונוטית (המועברת מבעלי חיים לבני אדם), וההשלכות הפוטנציאליות על בריאות הציבור, משרד החקלאות עדכן את משרד הבריאות בעדויות להימצאות הנגיף.

במשרד החקלאות מסבירים כי קדחת דימומית קרימיאן-קונגו היא מחלה נגיפית שפוגעת הן בבקר ובצאן והן בבני אדם. "לרוב, המחלה מופיעה ללא תסמינים בבעלי חיים, אך יכולה לגרום לתחלואה חמורה בבני אדם", נכתב בהודעת המשרד. הם מציינים כי לפי הספרות הרפואית, שיעור המוות מהמחלה גבוה ועומד על כ-30% מהנדבקים במחלה. 

פרות הולשטיין ברפת (צילום: Vladimir Mulder, shutterstock)
צילום: Vladimir Mulder, shutterstock

הנגיף מועבר לרוב באמצעות עקיצת קרצייה שניזונה מדם בקר וצאן נגוע, אומרים במשרד החקלאות, אך הוא יכול לעבור גם באמצעות מגע עם נוזלי גוף של בקר וצאן נגוע. עם זאת, לדבריהם יש לשהות בקרבה צמודה מאוד לבקר ולצאן כדי להידבק במחלה. בעקבות כך, הם קוראים לעובדים בקרבת בקר במרעה לנקוט במשנה זהירות למניעת הדבקה. במשרד החקלאות מדגישים כי לא ניתן להידבק במחלה באכילת בשר או בשתיית חלב.

כאמור, זו הפעם הראשונה שהנגיף מאובחן בישראל, על אף שהוא נפוץ במדינות אחרות במזרח התיכון, באפריקה, במערב אסיה ובדרום מזרח אירופה.  על מנת למנוע את החשיפה לנגיף, במשרד הבריאות ממליצים למי שעובדים עם בעלי חיים או בתי מטבחיים, להשתמש בכפפות ובסינר. עוד הם ממליצים ללבוש לבוש ארוך ולהשתמש בתכשירים דוחי קרציות. "אם יש מגע עם קרציה על העור, יש לסלקה במהירות ובאופן מקצועי. משרד הבריאות מדגיש כי נכון לעת זו אין הנחיות מיוחדות לציבור הרחב ולאופן בישול הבשר בבית".