מותו של ג'ורדן קופר בן ה-26, חייל מילואים בודד מארה"ב ששירת בנח"ל, נקבע אמש (שני) בתל אביב, כתוצאה מתגובה אלרגית חריפה לאגוזים, לאחר שאכל חלבה שהתברר שהכילה בתוכה אגוזי לוז.

שגיא הופטמן, חובש רפואת חירום במד"א, וליאור ליפשיץ חובש בכיר במד"א, שהוזעקו למלון שבו שהה הצעיר, מספרים היום (שלישי) ל-mako בריאות כי "ראינו בחור צעיר בן 25 בהכרה מלאה, עומד על הרגליים, עם סימני אלרגיה קשים. מי ששהו עמו סיפרו כי הוא אלרגי לאגוזים, ופיתח תגובה אלרגית חריפה (אנפילקטית), לאחר שאכל חלבה והתברר כי היא מכילה אגוזי לוז. הם נתנו לו טיפול באפיפן אבל הוא לא עזר".

בשלב זה, פינו הצוותים את הצעיר לבית החולים איכילוב. "נתנו לו באמבולנס מנה נוספת של אפיפן, אולם מצבו הידרדר תוך כדי הנסיעה, והוא איבד דופק והתקשה לנשום, נלחמנו על חייו וביצענו בו פעולות החייאה", הוסיפו. למרבה הצער, ועל אף המאמצים, נאלצו בבית החולים לקבוע את מותו בסמוך להגעתו למקום. 

ד''ר דוד חגין, מומחה ברפואה פנימית, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית בבית החולים איכילוב, מסביר כי מקרי מוות כתוצאה מהתקף אלרגיה הם נדירים, ומתרחשים בשכיחות של כאחת למיליון. "איני מכיר את עברו הרפואי של הצעיר, ובמקרה זה הוא לצערנו מת ממש בסמוך להגעתו לבית החולים. עם זאת, אנחנו יודעים ממחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, כי ישנם מספר גורמי סיכון לתמותה, כתוצאה מהתקף אלרגיה.

"כך, למשל, מחלות רקע כמו אסתמה, או מחלות לב וכלי דם, מהוות גורם סיכון לתגובה אנפילקטית קשה יותר ואף מסכנת חיים". עוד הוא מוסיף כי קיימים גורמים אחרים שעלולים להוביל לתגובה אלרגית חריפה מהרגיל, כגון חשיפה לרכיב הבעייתי בסמוך לפעילות גופנית, או בסמוך לשתיית אלכוהול. בכל מקרה, לדבריו, שימוש במזרק אפיפן הוא הטיפול המרכזי בתגובה אנפילקטית, אך הזרקה של אפיפן בשלב מאוחר, כשהתסמינים מחמירים, מורידה מהאפקטיביות שלו, ומהיכולת שלו לסייע למטופל.

"הרבה פעמים אנשים לא בטוחים אם יש צורך להזריק אפיפן, וחושבים שעדיף לחכות, לראות אם המצב משתפר או להמתין לתסמינים נוספים. אבל אז המצב יכול להיעשות חמור יותר ולהביא להזרקה מאוחרת. לגישתי, אם יש ספק, עדיף לא לחכות ולעשות שימוש במזרק אפיפן, שכן הסכנות של הזרקה שגויה קטנות ולא יגרמו לתופעות לוואי משמעותיות. מצד שני, ההשלכות של המתנה והזרקה מאוחרת, עלולות להיות קשות ואף מסכנות חיים". 

ד"ר חגין מדגיש כי תסמינים שמצריכים טיפול מיידי הכוללים הופעה של קוצר נשימה, שיעול, צרידות, סחרחורות, או כאבי בטן והקאות בסמוך לחשיפה לאלרגן. "אין צורך להמתין להתפתחות של מספר תסמינים במקביל, ובהופעה של התסמינים הנ"ל, עדיף להזריק אפיפן ולהזעיק עזרה". לדבריו, מטופלים שמתמודדים עם אלרגיה מסכנת חיים, צריכים להקפיד להסתובב עם המזרק באופן קבוע וליידע את סביבתם בדבר האלרגיה.

"יש מקרים שמטופלים שסובלים מאלרגיה, לא מיידעים את הסביבה שלהם בכך, וכך עלולים לחשוף עצמם לאלרגן. כמו כן, במקרה של תגובה, פוחת הסיכוי שמישהו יזהה ויבין שמדובר בתגובה, ויוכל לסייע בזמן", הוא אומר. לטענתו, רבים מהמטופלים שמתמודדים עם אלרגיה לא נמצאים תחת מעקב סדיר של אלרגולוג, בין השאר משום שיש מחסור ברופאים מומחים במערכת.

"המעקב חשוב כך שמי שאלרגי למזונות שונים, יהיה מודע לרגישויות, יידע כיצד לזהות תגובה אלרגית, ותהיה ברשותו תוכנית פעולה במקרה של תגובה. חשוב גם שכל מטופל יעבור הדרכה כיצד להשתמש במזרק. אני אישית מקפיד לבקש מכל מטופל שמגיע אליי, להראות לי שהם יודעים כיצד להשתמש במזרק, ולעתים קרובות מדי אני מוצא את עצמי מופתע מהעובדה שרבים מהם לא יודעים כיצד להזריק כראוי, מה שבזמן אמת עלול להביא לתוצאות טרגיות".

כמו כן, הוא מציין, כי הטיפול באפיפן הוא לפי משקל גוף ומשתנה מאדם לאדם. "ישנם מזרקים לילדים שמכילים 0.15 מיליגרם של החומר, ומזרקים למבוגרים של 0.3 מיליגרם. מזרקי ה 0.3 הם המזרקים המומלצים למבוגרים. עם זאת, במקרים מסוימים כמות זו עלולה שלא להספיק, ולכן מומלץ שמבוגרים אלרגים יישאו שני מזרקי אפיפן, ובמקרה שאין שיפור לאחר הזרקת מנה אחת, ניתן להזריק מנה שניה לאחר חמש דקות, במקביל להזעקת עזרה״.

קופר עלה לישראל מארה"ב בשנת 2018 במטרה לשרת כלוחם. הוא שירת כחייל בודד בסיירת הנח"ל במשך שלוש שנים וחצי ובזמן השירות התגורר אצל משפחה מאמצת בראשון לציון. בשבעה באוקטובר שב לארץ ושירת 200 ימים במילואים בשירות קרבי. בעקבות המצב, החליט להישאר בישראל. הוא הניח אחריו הורים, אח ובת זוג.