ג'סטין ביבר פרסם לפני מספר ימים כי הוא סובל משיתוק באזור הפנים כתוצאה מתסמונת הרמזי-האנט, מה שמונע ממנו להמשיך את סיבוב ההופעות. "כמו שאתם רואים עין שמאל לא ממצמצת ואני גם לא יכול לחייך. הנחיריים שלי לא זזים. יש שיתוק מלא בצד הימני של הפנים שלי", תיאר בסרטון שהעלה לאינסטגרם.
לפני מספר חודשים חשפה אנה זק אצל חיים אתגר כי היא לקתה בשיתוק על שם בל, אותה תסמונת שממנה סבלה גם מיכל אנסקי. לדבריה, בוקר אחד היא קמה עם חצי פנים משותקות, פה עקום וכאב חזק בראש ובעיניים. "ברגע אחד קרה לי משהו שלא בשליטתי ששינה לי את הפנים, הרגשתי חוסר אונים. גם איפור לא היה עוזר, הפרצוף פשוט עקום", תיארה בדמעות.
אמנם התסמינים נראים ונשמעים די דומים אך מדובר בשתי תסמונות שונות עם הבדלים בחלק מהתופעות, בגורמי הסיכון ובשיטות הטיפול. ד״ר שירלי שפירא בן דוד מנהלת תחום מחלות זיהומיות במכבי מרחיבה על התופעה שתוקפת בפתאומיות ומשתקת את הפנים ואת החיים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
למה זה קורה ומתי זה עובר?
עצב הפנים אחראי לפעילותם של שרירי הפנים וכן לתחושת טעם בקדמת הלשון ולעצבוב בלוטות הרוק והדמעות. שיתוק שלו יגרום לחולשה חד צדדית של שרירי הפנים, בחלק העליון והתחתון שלהם. בנוסף תיתכן הפרעה בחוש הטעם, יובש בעיניים ובפה ורגישות יתר לרעש.
ברוב המקרים השיתוק חולף מעצמו תוך מספר שבועות- חודשים, כ85% אחוזי החלמה בתוך 6 חודשים. סיכויי החלמה גבוהים נצפו בקרב אלה שקיבלו סטרואידים עם הופעת השיתוק.
ברוב המקרים לא נמצאת סיבה מיוחד לשיתוק. חשוב להבדיל את המצב משיתוק במערכת העצבים המרכזית, כמו בשבץ, אז השיתוק אינו ממוקד רק בעצב הפנים וניתן לאבחן את המצב על ידי בדיקה גופנית והדמיה.
מה ההבדל בין תסמונת בל לתסמונת רמזי האנט?
התסמונת השכיחה, המערבת רק את עצב הפנים, נקראת "שיתוק על שם בל". היא מתאפיינת בהופעה פתאומית, תוך יום-3 ימים, בהיעלמות של הקפל בין האף לשפתיים, צניחה של זווית הפה, חוסר יכולת להעלות את הגבה ולסגור את העין, הכל באותו צד.
לעיתים הגורם לשיתוק הוא נגיף ההרפס זוסטר, שעושה שלבקת חוגרת. במקרה כזה התסמונת מכונה "תסמונת על שם רמזי האנט". סימן ההיכר שלה הוא שלפוחיות שניתן לראות בתעלת האוזן. כמו כן אופייניים כאבי אוזניים.
ההבדלים בגורמי הסיכון: גורמי הסיכון לשיתוק ע"ש בל הם הריון ולאחר לידה, ויתכן גם יתר לחץ דם וסוכרת. גורמי הסיכון לרמזי האנט הם כמו גורמי הסיכון להרפס זוסטר. השכיחות עולה עם הגיל.
ההבדלים בטיפולים: הטיפול בשיתוק על שם בל הוא בעיקר טיפול בסטרואידים למספר ימים וכן טיפול תומך. חשוב להקפיד על סגירת העפעף, טיפות מלאכותיות וכן טיפול. במידה וחושבים שהסיבה לשיתוק היא ויראלית - כמו בתסמונת ראמזי הנט חשוב לטפל בטיפול אנטי ויראלי למספר ימים וחשוב להתחילו בהקדם האפשרי.