שינויי האקלים החמירו את הסיכונים של רוב המחלות המדבקות, כך עולה ממחקר חדש שעקב אחרי עשרות אלפי מאמרים במטרה להבין את מידת הקשר בין התחממות האקלים למאות מחלות. על פי החוקרים, כל אירועי האקלים הקיצוניים שנעשים נפוצים יותר ויותר בשל התחממות כדור הארץ השפיעו וממשיכים להשפיע על מחלות המופעלות על ידי וירוסים, חיידקים, בעלי חיים, פטריות וצמחים.
במחקר שכותרתו "למעלה ממחצית מהמחלות הפתוגניות הידועות בבני אדם עלולות להחמיר על ידי שינויי אקלים", החוקרים בוחנים את הקשר בין שינויים סביבתיים גדולים הקשורים לפליטות גבוהות יותר של גזי חממה - כולל התחממות כדור הארץ, עליית פני הים, סערות, שיטפונות, בצורת וגלי חום - לבין התפרצויות של 375 מחלות זיהומיות של בני אדם שנגרמות על ידי וירוסים, חיידקים ופתוגנים אחרים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
יתושים ועטלפים יותר פוגשים בני אדם
במחקר נמצא ש-58% מכלל המחלות הושפעו משינויי האקלים. מתוך 375 מחלות שנותחו, 218 הוכחו כמושפעות משינויי אקלים. ולא רק מחלות זיהומיות, החוקרים הרחיבו את חיפושיהם כדי לבחון את כל סוגי המחלות האנושיות כולל מחלות לא מדבקות כמו אסטמה, אלרגיות ואפילו נשיכות של בעלי חיים. החוקרים פרסמו מפה אינטראקטיבית שממחישה כל נתיב בין מפגע לפתוגן.
המספר הגדול ביותר של מחלות שהוחמרו על ידי שינויי אקלים היה כרוך בהעברה ישירה כמו אלו המופצות על ידי יתושים, עטלפים או מכרסמים. בהסתכלות על סוג מפגע האקלים, רובם היו קשורים להתחממות האטמוספירה (160 מחלות), משקעים כבדים (122) והצפות (121). אוכלוסיות היתושים, בפרט, מצאו כר גידול בעקבות שיטפונות וסערות, מה שגרם, בתורו, לעלייה בפתוגנים שהם מעבירים, כולל קדחת הנילוס המערבי וקדחת צהובה.
גם העטלפים מתרחבים לשטחים חדשים כשהם מגיבים ללחץ של שינויי אקלים, מציינים החוקרים. התחממות הטמפרטורות שולחת אותם לחפש אקלים נוח יותר, והתנועה המוגברת שלהם מעלה את הסיכויים לאינטראקציה עם אנשים ולהפיץ מחלות, כמו נגיף הקורונה.
בעוד שהרוב המוחלט של המחלות החמירו בגלל אירועים קיצוניים הקשורים לשינויי אקלים, חלקן ממש השתפרו. אותם וירוסים ופתוגנים שאינם יכולים לשרוד בטמפרטורות חמות יותר למעשה פחתו. אבל זה בקושי מאזן את המחלות שהחמירו אות הקושי להתמודד לאורך זמן עם ההשפעה של שינויי האקלים. "עם שינויי אקלים שמשפיעים על יותר מ-1,000 נתיבי העברה כמו אלה ומפגעי אקלים הולכים וגדלים ברחבי העולם, הגענו למסקנה שציפייה מחברות להסתגל בהצלחה לכולם אינה אופציה ריאלית", כתבו מחברי המחקר במאמר שפורסם ב-The Conversation.
כיצד האקלים משפיע על הסיכון למחלות?
על פי החוקרים הגדלת הטמפרטורות העולמיות פירושה שהטווח הגיאוגרפי של בעלי חיים נושאי פתוגנים רבים - כולל חרקים כמו יתושים - מתרחב במהירות. "כשהם מסתובבים כדי למצוא אקלים טוב יותר, יש יותר הזדמנויות לווירוסים לזלוג בין יונקים אחרים, ולאחר מכן מחלק מאותם יונקים לבני אדם", אמרה ג'יג'י גרונוואל, חוקרת בכירה במרכז ג'ונס הופקינס לאבטחת בריאות בבית הספר לבריאות הציבור של בלומברג ודימתה זאת ל"אופן שבו כבישים מהירים, מטוסים ורכבות מחברים בין חלקים מרוחקים של העולם, כך בעלי חיים אלה מעבירים את המטענים המיקרוביאליים שלהם למקומות חדשים".
על פי החוקרים ישנן ארבע דרכים מרכזיות שבהן סכנות אקלימיות מתקשרות עם פתוגנים ובני אדם:
1) סכנות הקשורות לאקלים מקרבות פתוגנים לאנשים
במקרים מסוימים, סיכונים הקשורים לאקלים משנים את טווחי החיות והאורגניזמים שיכולים לשמש כווקטורים למחלות פתוגניות מסוכנות. כך לדוגמה, התחממות או שינויים בדפוסי משקעים יכולים לשנות את תפוצת היתושים, שהם וקטורים של מחלות פתוגניות רבות בבני אדם. בעשורים האחרונים, שינויים גיאוגרפיים בהתפרצויות של מחלות הנישאות יתושים כמו מלריה ודנגי נקשרו לסכנות אקלימיות אלו.
2) סכנות הקשורות לאקלים מקרבות אנשים לפתוגנים
אסונות אקלים יכולים גם לשנות את דפוסי ההתנהגות האנושיים בדרכים שמגבירות את הסיכוי שלהם להיחשף לפתוגנים. לדוגמה, במהלך גלי חום, אנשים מבלים יותר זמן במים, מה שעלול להוביל לעלייה בהתפרצויות מחלות הנישאות במים. כך זיהומים עלו באופן משמעותי בשוודיה ובפינלנד בעקבות גל חום בצפון סקנדינביה בשנת 2014.
3) סיכונים הקשורים לאקלים מגבירים פתוגנים
במקרים מסוימים, סיכונים הקשורים לאקלים הובילו לתנאים סביבתיים שיכולים להגביר את ההזדמנויות לפתוגנים ליצור אינטראקציה עם וקטורים או להגביר את היכולת של פתוגנים לגרום למחלות קשות בבני אדם. לדוגמה, מים עומדים שנותרו לאחר הצפות יכולים לספק מקומות רבייה ליתושים, מה שמוביל להעברה מוגברת של מחלות כמו קדחת צהובה, דנגי, מלריה וקדחת הנילוס המערבי.
מחקרים הראו שעליית הטמפרטורות עשויה גם לעזור לנגיפים להפוך לעמידים יותר בפני חום, וכתוצאה מכך חומרת המחלה מוגברת כאשר פתוגנים הופכים להיות מסוגלים יותר להסתגל לחום בגוף האדם.
4) מפגעים הקשורים לאקלים מחלישים את יכולת הגוף להתמודד עם פתוגנים
סכנות הקשורות לאקלים יכולות להשפיע על יכולתו של גוף האדם להתמודד עם פתוגנים בשתי דרכים מרכזיות. הם יכולים לאלץ אנשים להיכנס לתנאים מסוכנים, כמו כאשר אסונות טבע מאלצים אנשים לחיות בתנאים צפופים. בנוסף, סיכונים יכולים גם להפחית את יכולתו של הגוף להדוף פתוגנים, למשל, חיים מלווים בסכנות אקלימיות עשויות לגרום לייצור מוגבר של קורטיזול כתוצאה מלחץ, מה שמוביל להפחתה בתגובה החיסונית של גוף האדם.