בסוף השבוע האחרון ראש הממשלה בנימין נתניהו חש ברע ובהמלצת רופאו האישי הובהל לבדיקות בבית החולים. על אף שנתניהו שהה באותה העת בביתו בקיסריה, מרחק 10 דקות נסיעה בלבד מבית החולים הלל-יפה בחדרה, בחר נתניהו לפנות לבית החולים שיבא תל-השומר שממוקם במרכז הארץ. יש לציין כי המרחק בין קיסריה לשיבא עומד על כ-60 קילומטרים, כלומר נסיעה של קרוב לשעה. ההחלטה לפנות את ראש הממשלה דווקא לשיבא מעלה סימני שאלה, אך ככל הנראה הסיבה לכך היא הפערים ברמה הרפואית בין בתי החולים בארץ.
בית החולים שיבא מדורג בצמרת העולמית של בתי החולים על פי מגזין "ניוזוויק", והוא אחד מ"מרכזי העל" בישראל: "אין ספק לגבי העובדה שיש פערים בין 'הלל-יפה' ובתי חולים אחרים בפריפריה, לבין בתי החולים במרכז", מסביר בכיר במערכת הבריאות בשיחה עם N12. "לביבי היו מקרים של התעלפויות שהדאיגו את הצוות הרפואי הצמוד לרה"מ, ומתוך המקום הזה נולד הצורך לבדוק מה קורה עם הלב".
סדרת הבדיקות והכנסת מוניטור הולטר-לב שנעשו לנתניהו בשיבא אלו פעולות פשוטות שמתבצעות מדי יום גם בבית החולים הלל-יפה. בישראל ניתנת למטופל זכות הבחירה באיזה בית-חולים הוא מעוניין לקבל שירות וכך גם כאשר מדובר בראש הממשלה. "מדובר בפעולה מאוד פשוטה שכל בית-חולים מסוגל לעשות אותה", מסביר בכיר במערכת הבריאות בישראל, "אבל החשש הראשוני היה שלא מדובר רק בהתייבשות ולכן רצו להביא את נתניהו לאחד ממרכזי העל הרפואיים, בית חולים עם מוניטין טוב. זו החלטה הגיונית ומושכלת".
שישה בתי חולים בישראל מוגדרים בתור "מרכזי-על": מחציתם נמצאים במרכז: שיבא תל-השומר, איכילוב ובילינסון. הדסה בירושלים, רמב"ם בצפון וסורוקה בדרום. "בבתי חולים קטנים למשל, אין את כל השירותים שיש במרכז-על", מסביר בכיר במערכת הבריאות. "במדינה קטנה כמו ישראל, אין מנתחי לב או מוח בזמינות לביצוע ניתוחים דחופים בכל רגע נתון, אלא רק במרכזי-העל".
"החשש הראשוני היה שלא מדובר רק בהתייבשות ולכן רצו להביא את נתניהו לאחד ממרכזי העל הרפואיים, בית חולים עם מוניטין טוב"
בכיר במערכת הבריאות בשיחה עם N12
נתניהו הוא לא ראש הממשלה הראשון שבחר להיות מטופל בבית חולים במרכז הארץ במקום בפריפריה. בזמן ההידרדרות הרפואית של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל, על אף שהתגורר בחוות שקמים בצפון הנגב, ביקש להיות מטופל בבית החולים "הדסה" בירושלים במקום ב"סורוקה" בבאר שבע. "אני זוכר את הכעס שהיה בזמנו בסורוקה כשפינו את ראש הממשלה אריאל שרון לבית החולים הדסה, שזה כמובן הרבה יותר רחוק. זכותו של הפציינט להחליט לאן הוא רוצה לנסוע", אומר בכיר במערכת הבריאות.
נתניהו הושאר הלילה להשגחה בבית החולים שיבא ולאחר סדרת בדיקות אובחן עם התייבשות. פרופ' עמית שגב, מנהל המערך הקרדיולוגי בשיבא, מסר: "הבדיקות שנעשו, כולל בדיקה חשמלית של הלב יצאו תקינות לחלוטין ובשום שלב לא אובחנה הפרעה כלשהי בקצב הלב. החלטנו להשתמש בהולטר תת-עורי כפי שנהוג כדי לאפשר לצוות המקצועי הרפואי הצמוד של ראש הממשלה להמשיך במעקב השוטף".
"בפריפריה יש פחות מיטות אשפוז וצוות רפואי מיומן. משרד הבריאות פועל בנושא, אבל הפערים עדיין משמעותיים מאוד"
ניר קידר, מנכ"ל מרכז טאוב
ניר קידר, מנכ"ל מרכז טאוב לחקר מדיניות הבריאות ולשעבר סמנכ"ל במשרד הבריאות, תיאר: "אנחנו עדים לפערים מתמשכים ורבי-שנים בהיקף תשתיות הבריאות בין המרכז לפריפריה. בפריפריה יש פחות מיטות אשפוז, פחות מחלקות מיוחדות וצוות רפואי מיומן. משרד הבריאות סימן לעצמו יעד ופועל בנושא אבל הפערים הם עדיין מאוד משמעותיים. הבריאות של תושבי הפריפריה לא שווה פחות מתושבי המרכז".
ההחלטה של רה"מ להיות מטופל בבית חולים רחוק יש גם השלכות מבחינת המסר שמועבר לציבור. קידר התייחס לכך: "מבחינה קלינית: יש כאן מסר בעייתי לאוכלוסיה. כשיש מקרה חירום רפואי חובה להגיע כמה שיותר מהר לחדר מיון ויש לנסוע לבית החולים הקרוב ביותר. יוצא מכאן מסר שלילי שבמקרה חירום לכאורה עדיף לנסוע לבית חולים טוב יותר. עיכוב בהגעה לחדר מיון עלול לעלות בחיי אדם".
פערים בין מרכז לפריפריה ביחס למספר הרופאים לנפש: על פי ברוך לוי ונדב דוידוביץ' ממרכז טאוב, ולפי נתוני משרד הבריאות:
מדו"ח מרכז טאוב על מצב המדינה ב2023 עולה כי קיים פער משמעותי בין מספר הרופאים והאחיות לנפש במרכז ישראל בהשוואה לפריפריה. מספר הרופאות והרופאים לנפש במחוז תל-אביב הוא הגבוה ביותר וגבוה פי 2.3 ממספרם במחוז הצפון.
מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה