מקרה נדיר בישראל: צעיר תושב המרכז בן 25 לקה בדלקת המוח הנגרמת מהאמבה אוכלת המוח הנדירה נגלריה פאולרי (naegleria fowleri) - כך עדכן הערב (חמישי) משרד הבריאות. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. מדובר בשכיחות של עשרה מקרים בשנה בארצות הברית והמקרה השני בארץ אי-פעם. המקרה הראשון של האמבה בישראל היה באוגוסט 2022 והתגלה בבית החולים פוריה. בתוך ימים הביא היצור החד-תאי למותו של המטופל.
עושים סדר: מהי "אמבה אוכלת-מוח"?
הצעיר אושפז בבית חולים השרון ביום שלישי השבוע עם תסמיני חום, כאבי ראש והקאות, והוא בהכרה מלאה. לאחר מכן הידרדר מצבו במהירות והופיעו תסמינים נירולוגיים. בבית החולים בוצעו בו סדרת בדיקות מהירה ומקיפה, ואחריה הגיעו לאבחנה הנדירה. אתמול בשעות הלילה הועבר הצעיר לבית החולים לבילינסון לטיפול נמרץ במחלקה הנירוכירורגית.
ד"ר עיינה דביר, רופאה בכירה ביחידה לטיפול נמרץ נירוכירורגי, בבילינסון הסבירה על המחלה: "זו מחלה נדירה כל כך, שלרוב היא לא כלל תהיה בסל האפשרויות שבהן חושדים. המקרים לא רבים ולצערנו בגלל הנדירות של המחלה היא לרוב מזוהה רק לאחר המוות".
דביר הוסיפה שבעקבות אבחנה מהירה של ד"ר תמר גוטסמן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים השרון והמעבדה המיקרוביולוגית בבילינסון, התאפשר טיפול מהיר בצעיר באמצעות כמה סוגים של תרופות. "לנוכח העובדה שזה בסך הכול המקרה השני בארץ ושגם המקרים העולמיים לא רבים, האבחנה מדהימה עוד יותר", אמרה דביר. "כרגע אנו עסוקים בלהציל את חייו של המטופל, אבל אין ספק שזה מקרה שעוד יילמד".
החשד בבתי החולים השרון ובילינסון החל להתעורר לאחר בירור שנעשה עם המשפחה והמטופל, שסיפרו כי הם שהו בקרבת מקורות מים טבעיים. במשרד הבריאות מציינים שמדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה ושבעולם דווח עד כה על 400 מקרים בסך הכול. אותה אמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז המרכז של משרד הבריאות מצאה כי ככל הנראה נדבק הצעיר בעת ששהה בכינרת. המשרד מבצע חקירה ושלח היום בקרי בריאות הסביבה לבדוק ולדגום את המים. "משרד הבריאות יעדכן את הציבור אם יש בכך צורך", נמסר.
איך עלולים להידבק במחלה?
האמבה משגשגת במים חמים מעל 35 מעלות צלזיוס ועד 42 מעלות צלזיוס ובמרבית המקרים לא יקרה דבר לרוחצים במקורות המים שבהם האמבה נמצאת. היא מדביקה אנשים כאשר מים המכילים אותה חודרים לגוף דרך האף. זה קורה בדרך כלל בשחייה או בצלילה במקורות מים מתוקים וחמים, כמו אגמים, נחלים, נהרות ומעיינות; אך אפשר למצוא אותה גם באדמה ליד אזורי שפך של מים חמים ממפעלים תעשייתיים ובבריכות שחייה לא מוכלרות. היצור החד-תאי עובר במעלה האף למוח, שם הוא הורס את הרקמה ומחולל זיהום.
יש להדגיש כי משרד הבריאות הוציא הבהרה כי כלל מתקני פארק המים בחוף גיא נבדקו תברואתית וכל הבדיקות (בדיקת רמת כלור, עכירות המים וחומציות) נמצאו תקינות. אין חשש להשתמש במתקני הפארק.