יתוש הנמר האסייתי מתפשט בישראל מדי שנה, בעיקר בעונת הקיץ. הוא 'עשה עליה' לישראל מדרום מזרח אסיה והוא מהווה מטרד משמעותי כיוון שהוא פעיל בכל שעות היום ועקיצותיו עלולות לגרום לכאב עז, לתגובות אלרגיות מקומיות משמעותיות ואף להעביר מחלות קשות כמו קדחת הנילוס המערבית בישראל וקדחת דנגי במזרח אסיה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
איך העקיצה יכולה להשפיע על הגוף?
במרבית המקרים, כאשר נעקצים ע"י יתוש הנמר האסייתי מתפתחת תגובה מקומית המתבטאת תוך דקות ספורות בגרד, כאב מקומי קל ונפיחות באזור העקיצה. חלק קטן מהאוכלוסייה, ובמיוחד ילדים קטנים, עלול לפתח תגובה מקומית משמעותית יותר שתתבטא תוך מספר שעות בנפיחות ההולכת וגדלה (Large local reactions), גרד וכאבים המלווים באודם וחום מקומי של אזור העקיצה. תגובות אלו מהוות תגובה אלרגית לחלבונים הנמצאים ברוק של היתושה העוקצת והפעלת מערכת החיסון כנגד אותם חלבונים המוזרקים לעור בזמן העקיצה, תופעה הידועה בשפה המקצועית בשם Skeeter syndrome.
הנפיחות הנגרמת על ידי הפעלת מערכת החיסון יכולה להיראות מרשימה ואף מפחידה, במיוחד כאשר היא מופיעה באזור הפנים, אך למעשה אינה מסוכנת ואינה מזוהמת. יש כאלו שמקבלים טיפול אנטיביוטי מיותר לאור הנפיחות המרשימה אך למעשה לא מדובר בתהליך זיהומי של העור (צלוליטיס) אלא תגובת יתר של מערכת החיסון. למרות שלעיתים קשה להבדיל בין שני התהליכים, ההבדל העיקרי בין זהום המצריך טיפול אנטיביוטי לבין תגובה אלרגית מקומית של מערכת החיסון, הוא משך הזמן להתפתחות הסימפטומים. תגובה אלרגית של מערכת החיסון מופיעה תוך מספר שעות מהעקיצה לעומת זיהום עורי המופיע מספר ימים לאחר העקיצה.
איך לטפל בעקיצה?
הטיפול הנכון בתגובות לעקיצה הינו טיפול מקומי עם משחות סטרואידיליות כמו משחות בטאקורטן או אלוקום בשילוב עם תרופות נגד אלרגיה הניתנות דרך הפה כמו טיפות פניסטיל, סירופ דסלורטידין או כדורי טלפסט. רק אם יש החמרה בתגובה המקומית ביומיים שלושה שלאחר העקיצה כדאי לשקול הוספת טיפול אנטיביוטי כנגד חיידקים היושבים על העור.
תוך כמה זמן העקיצה חולפת?
במרבית המקרים, התגובה המקומית לעקיצה תשתפר תוך מספר ימים, כשבוע עד 10 ימים ואינה מצריכה טיפול מעבר. תגובות אלרגיות סיסטמיות המתבטאות בפריחה מפושטת, קוצר נשימה או תגובות אנפילקטיות (מסכנות חיים) לעקיצות יתושים הן נדירות ביותר ובדרך כלל יופיעו בכאלו שסובלים מתחלואה קודמת הגורמת להחמרה בתגובות האלרגיות כמו מחלה שנקראת מסטוציטוזיס. למרבה המזל, אצל מרבית הילדים המראים רגישות מקומית משמעותית לעקיצות יתושים, התופעה תחלוף עם הגיל וסביב גיל 5-6 שנים התגובות הקשות הללו נוטות להיעלם.
כדאי להקפיד על מספר אמצעים פשוטים שיקטינו את הסיכון להיעקץ ולהגיב קשה לעקיצה:
- יש לוודא שלא קיימים מקורות מים עומדים בקרבת הבית. גם שלוליות קטנות המצטברות בעציצים מהוות מקור מים מספק להתרבות הנמר האסייתי ולכן יש להקפיד לייבש כל מקור מים עומד.
- רצוי להשתמש בדוחי יתושים ואף להקפיד על לבישת בגדים ארוכים דקים כדי להקטין את הסיכוי לעקיצות.
- במידה ולמרות האמצעים הללו עדיין יש נטייה להיעקץ, מומלץ שימוש קבוע על בסיס יום יומי בתרופות נגד אלרגיה כטיפול מונע להתפתחות תגובה אלרגית משמעותית בזמנים בהם היתושים פעילים במיוחד.
ד"ר יורם פייטלסון, מומחה ברפואת ילדים ומומחה באלרגיה ואימונולוגיה קלינית במכבי שירותי בריאות