חברת שטראוס עדכנה הבוקר (שני) כי במפעל השוקולד של עלית התגלו כמה דגימות סלמונלה – בקו הייצור שבמפעל ובשוקולד המשמש חומר גלם ליצור החטיפים השונים. המוצרים שבהם עלה חשש להימצאות סלמונלה: טבלאות שוקולד פרה, חטיפי פסק זמן, טעמי, כיף כף, מיני-עדשים וחטיפים שונים. לפירוט המלא של המוצרים הבעייתיים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מהם התסמינים של חיידק הסלמונלה?
חיידק הסלמונלה הוא חיידק צואתי פקו-אוראלי, שגורם לתחלואה לאחר שהוא מתרבה במעיים של בני אדם ובעלי חיים. החיידק גורם להופעת תסמינים של שלשולים, כאבי בטן והתכווצויות, בחילות, הקאות, כאבי ראש וחום גבוה. לרוב מדובר במחלה קלה, אך ישנם מקרים נדירים בהם קיימות גם תופעות של אלח דם שעלול להסתיים במוות.
מי נמצא בסיכון לסלמונלה?
המחלה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר בקרב פעוטות בגילאי 0-5, באוכלוסייה מבוגרת ובאנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה.
כיצד נדבקים בסלמונלה?
הדבקה מתרחשת לרוב בעקבות אכילת מזון מזוהם. בין השאר עופות, ביצים, חלב לא מפוסטר ועוד. לעיתים ישנה גם הדבקה בעקבות מגע עם בעלי חיים נגועים וביניהם בעלי כנף, נחשים ולטאות. בנוסף, חולים משלשלים ובעיקר ילדים עלולים גם הם להוות מקור להדבקה בעיקר כאשר יש מגע עם ההפרשות שלהם.
איך אפשר למנוע את העברת המחלה?
הסלמונלה הינה מחלה מדבקת מאד וחיידק הסלמונלה הינו חיידק עמיד שיכול לשרוד זמן ארוך אפילו על משטחים להכנת מזון שלא עברו חיטוי מתאים. בנוסף, אנשים שנדבקו במחלה יכולים להפריש חיידקי סלמונלה בצואה גם כשישה חודשים לאחר היעלמות התסמינים. כדי למנוע הידבקות והדבקה חשוב להקפיד על בישול בטמפרטורה של מעל ל- 70 מעלות, יש למנוע מגע בין מזון מזוהם למזון מבושל, בעת טיפול במזון יש להקפיד על הפרדת משטחים המיועדים להכנת בשר, דגים, עוף וירקות. יש לשטוף ידיים לאחר מגע עם חיות מחמד ואחרי נגיעה בחיתולים או בהפרשות של ילדים חולים. חשוב לחטא ידיים ביסודיות באמצעות מים וסבון או תמיסת אלכוהול.
איך מטפלים בסלמונלה?
מרבית החולים מחלימים מהמחלה בטווח של עד 72 שעות ללא טיפול תרופתי הטיפול היחיד הינו שתייה מרובה שתפקידה הוא להחזיר לגוף את הנוזלים הרבים שאבדו עקב השלשולים וההקאות וכן תרופות משככות כאבים וחום. עם זאת ישנם מקרים קשים יותר הכוללים; מחלת חום שנמשכת מעל 4 ימים ומלווה בשלשול סוער ורציף, התייבשות או אפטיות- במקרים אלו יש לגשת בהקדם לבדיקה במרפאה על מנת להיבדק, לשלול מחלות אחרות ואף לשקול טיפול נוסף למניעת הדרדרות.
ד"ר שי דביר, מומחה ברפואת משפחה במחוז י-ם-שפלה, מכבי שירותי בריאות