ביום ראשון הבא ייכנסו לתוקפן תקנות דמי מחלה, לפיהן עובד יוכל להגיש למעסיק אישור מחלה - ללא חתימת רופא. המהלך, שאושר לפני כחודשיים בוועדת העבודה והרווחה בכנסת, צפוי לפנות את זמנם של רופאים בקופות החולים בארץ, וכן להקל על המטופלים שיקבלו את האישור באופן אוטומטי ומבלי להמתין לקבלת תור.
"עד היום אישור מחלה חייב חתימת רופא, באמצעות בקשה שהוגשה דרך האפליקציה או שירותי אונליין, והונפק לאחר אישור רופא", מסבירה היום (שני) ד"ר נעמה כץ חנין, מנהלת המחלקה לרפואה ראשונית, בחטיבת קהילה בכללית. "כעת, מטופלים יוכלו לקבל אישור מחלה בכל קופות החולים באופן אוטומטי ללא צורך בחתימת רופא", היא מוסיפה. אבל כמה אישורים ניתן להנפיק, כיצד ניתן להגיש את הבקשה ומה קורה אם עוברים את המכסה?
בהתאם לתקנות שאושרו, מטופלים יוכלו לקבל עד ארבעה ימי מחלה לכל אישור בודד, ועד ארבעה אישורים נפרדים בשנה. סך הכל יהיה ניתן להנפיק באופן עצמאי וללא חתימת הרופא, עד עשרה ימי מחלה בשנה. הבקשה לאישור מחלה תוגש דרך אתרי קופות החולים או האפליקציות, וכן באמצעות המוקדים הטלפוניים.
מקופת חולים מאוחדת נמסר כי האישור יהיה זמין באופן מיידי ובקופת חולים כללית, ציינו כי האישור יונפק אוטומטית כ-15 דקות מרגע הגשת הבקשה, ויהיה זמין באזור האישי המקוון של המטופלים. "אם הבקשה חורגת מעשרה ימי מחלה בשנה שהונפקו באופן אוטומטי, היא תועבר במערכת לבחינה ולאישור רופאה", מסבירה ד"ר כץ חנין.
עובדים יוכלו להציג למעסיקים 4 סוגי אישורי מחלה
* תעודת מחלה שמונפקת ללא חתימת רופא על ידי קופת החולים – תעודה זו אינה קיימת כיום, ותונפק באמצעות מערכת דיגיטלית של הקופה ולא על ידי הרופא, בהתאם להגבלות המפורטות בתקנות, דבר שיחסוך למבוטחים את הצורך בפנייה לרופא ויקל את העומס על רופאים.
* תעודת מחלה רגילה לאחר ביקור רופא, גם עבור יותר מארבעה ימי מחלה, כאשר ביקור רופא יכול להיות במסגרת ביקור פנים אל פנים או ביקור מרחוק (טלפונית או בהתכתבות).
* תעודת מחלה עבור מקרים חריגים ללא ביקור רופא, כפי שיקבעו בחוזר משרד הבריאות, עבור חולים אונקולוגיים פעילים, מטופלי דיאליזה, חולים במחלות זיהומיות הנדרשים לבידוד או ריחוק, חולים הסובלים מדיכוי חיסוני משמעותי - שביקור במרפאה עלול לסכנם, מצבים רפואיים הקשורים בהיריון (כולל שמירת היריון) ועוד.
* תעודת מחלה קצרה, עד ארבעה ימים בחתימת רופא, שלא דורשת ביקור רופא.
פרופ' דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה של כללית, מוסיף כי "מהלך זה נועד להקל ולפשט תהליכים למטופלים, הנדרשים להציג אישור מחלה למקום העבודה ולצרכים נוספים. המהלך מפנה זמן יקר של רופאים ורופאות לטובת טיפול ומעקב רפואי אחר מטופליהם. לצד אישורי המחלה האוטומטיים, ימשיכו להתקיים גם אישורי מחלה בעקבות ביקור רופא פרונטלי או וירטואלי עבור תקופות מחלה ארוכות יותר, וכן אישורים למקרים חריגים בהתאם להנחיות משרד הבריאות".