"העיר מסריחה ממוות": בלוב עדיין אומדים את הנזק הכבד שגרמו השיטפונות שהכו במדינה עם בואה של הסופה "דניאל" - הן ברכוש, הן בחיי אדם. במדינה מזהירים היום (שבת) מ"משבר הומניטרי שני", עם חשש הולך וגובר מהתפרצות מחלות מסוכנות שמקורן במים המזוהמים. כמו כן התקווה למצוא נעדרים נוספים חיים בין ההריסות הולכת ודועכת. מניין הנעדרים עד כה עומד על כ-10 אלף בני אדם.
השיטפונות שפרצו בתחילת השבוע הטביעו את עיר הנמל דרנה, סחפו בתים שלמים אל הים וגבו את חייהם של אלפי בני אדם. מניין הקורבנות עדיין לא ברור, אך לפי הרשויות מדובר על יותר מ-11 אלף מתים. לצד האזהרות מפני התפרצות מחלות זיהומיות קשות, ארגוני הסיוע התריעו גם מפני קשיים חמורים במתן סיוע לקשישים וחולים במצב קשה.
בארגון הסיוע האסלאמי כינו את המצב הנתון "משבר הומניטרי שני" והצביעו על "סיכון גובר למחלות הנישאות במים ומחסור במזון, מחסה ותרופות". "לאלפי אנשים אין מקום לינה ואוכל", אמר סלאח אבולגסם, סגן מנהל פיתוח שותפים בארגון. "בתנאים כאלה מחלות יכולות להתפשט במהירות, כאשר מערכות המים מזוהמות. העיר מסריחה ממוות. כמעט כולם איבדו מישהו שהם מכירים".
בינתיים, ארגון "רופאים ללא גבולות" עדכנו על פריסת פריסת צוותים במזרח המדינה כדי להעריך את מצב המים והתברואה. "אנחנו נמצאים באירוע שבו אנחנו יכולים לדאוג באמת בפני מחלות זיהומיות שמועברות במים", אמרה מנואל קרטון, המתאמת הרפואית של "רופאים ללא גבולות" בדרנה. בהמשך הדגישה כי מאמצים תיאום הסיוע נמשכים ביתר שאת, אך הגדירה אותם כי "מאמץ כאוטי".
עת שאירע האסון, השר לענייני תעופה אזרחית של הממשלה במזרח לוב, הישאם שכיוואת, תיאר את גודל החורבן: "אני לא מגזים כשאני אומר ש-25% מהעיר דרנה נעלמו. הים פולט גופות ללא הפסקה, עשרות גופות כל הזמן". עוד אמר בניסיון להסביר את הנזק העצום שנגרם בעיר, שעד לפני האסון התגוררו בה כ-100 אלף תושבים.
גם יו"ר מועצת הנשיאות של לוב מוחמד אל-מנפי הדגיש כי "האסון במזרח לוב הוא מעבר ליכולותיה של לוב, מה שמחייב סיוע בין-לאומי". לדבריו, הוא סיכם עם ראש הממשלה עבד אל-חמיד א-דהייה להקצות כספי חירום שימשו "לתמיכה במאמצי הסיוע והשיקום".
הסופה "דניאל", שפקדה השבוע גם את ישראל בעצימות נמוכה, חוללה שיטפונות חסרי תקדים ביוון וגרמה להרס גם בטורקיה ובולגריה, הובילה לקריסה של שני סכרים בדרנה ששוכנת 260 ק"מ ממזרח לבנגאזי, ומאז המצב רק הידרדר. דובר מנגנון ההצלה והחרום בלוב, אוסאמה עלי, אמר שמספר ההרוגים מגיע לאלפים בעיר דרנה ובסביבתה נמחקו כפרים שלמים. בריאיון לערוץ אל-ערבי, הוא הדגיש עלי שהמצב ההומניטרי רע מאוד. "קשה לתאר במילים ולא בדמעות, זהו אסון בכל מובן של המילה, אני לא יכול להכריז על מספר ההרוגים שהגיע אלי משום שזהו אסון גדול מאוד".