מקדם ההדבקה בישראל עולה, וכעת לפי נתוני משרד הבריאות הוא עומד על 0.83. לצורך ההשוואה, בסוף יוני הוא עמד על 0.74. האם מדובר בעלייה מדאיגה?

ד"ר דוד דביר, ראש אגף רפואה ראשונית ב"מאוחדת" וחבר בוועדה המייעצת לחיסוני קורונה; עדיין לא מוטרד מהנתונים. "שינוי המגמה החל ב 4/8 כשהגרף התחיל לטפס. אולם, כל עוד הוא מתחת ל - 1, אנחנו עדיין במצב טוב, כי זה אומר שיש יותר מחלימים מנדבקים. למעשה, מה שרואים עכשיו זה לא ממש עלייה אלא התמתנות בירידה, והפער בין המחלימים לנדבקים הולך ומצטמצם. אף שלא נראה שיש מקום לדאגה, בהחלט צריך להביט על המגמה, ולהיות עם היד על הדופק".

 

נגיף הקורונה (צילום:  creativeneko, shutterstock)
נגיף הקורונה | צילום: creativeneko, shutterstock

העיניים נישאות לחורף

למרות הדברים המרגיעים, ד"ר דביר מוטרד מהחורף הצפוי, בעיקר לנוכח נתוני התחלואה בשפעת שנצפו בחצי הכדור המערבי. "נתונים שהגיעו לידינו לגבי נתוני התחלואה בחצי הכדור הדרומי בהחלט מטרידים, משום שהם מרמזים על מה שצפוי לקרות באזור שלנו. השנה השפעת הייתה קשה במיוחד, עם אחוז גדול יותר של מוות ואשפוזים. החשש הוא שגרף הנדבקים בקורונה ימשיך לנסוק, וביחד עם מקרי תחלואה קשים בשפעת, צפוי לנו חורף מאתגר. זו הסיבה לכך שבימים אלה שוקדים במשרד הבריאות, יחד עם הקופות, על תוכנית עבודה לחורף, שאמורה להיערך לתרחישים של עומס בלתי צפוי על מערכת הבריאות. אם בשנתיים האחרונות לא נאלצנו להתמודד עם שפעת קשה, התחזית השנה היא פסימית יותר, בעיקר לנוכח העובדה שחובת המסכות הוסרה".

 בכל זאת, מרבית האוכלוסייה מחוסנת מפני קורונה, אז אולי אפשר להירגע קצת?
"נכון, אנחנו לא נמצאים במצב של תחילת המגפה, והעובדה שמרבית האוכלוסייה כבר חוסנה או נחשפה לנגיף בהחלט מעודדת. עם זאת, צריך לזכור שעם הזמן יש ירידה ביעילות ההגנה החיסונית, ולכן לא מן הנמנע שנראה עוד מבצע חיסונים בחורף הקרוב. בימים אלה מנסים לגבש תוכנית שתכלול את כול התרחישים, ונשקלות גם אופציות מעין אלה, כמו גם האפשרות לשימוש חוזר במסכות שיעזרו להתגונן גם מפני קורונה וגם מפני שפעת. אף שאנחנו נמצאים בסיטואציה שונה, הקורונה כבר לימדה אותנו שתמיד צריך לעמוד על המשמר. אנחנו לא יודעים אילו ווריאנטים עשויים להגיח ותמיד כדאי להיות ערניים ומוכנים לבאות".