אפשר לקחת תרופות שינה, אפשר לנסות לעשות מדיטציה ואפשר פשוט להגיע לאורגזמה. מסתבר שלצד הנסיונות הנואשים להילחם בנדודי השינה, מסתובב פיתרון זמין וטבעי שבגדול דורש להנות ועל הדרך גם עוזר לגוף להגיע מהר יותר למצב שינה. אלא אם כן בא לכם להמשיך לספור כבשים.
מחקרים מראים שאורגזמות יכולות לעשות הרבה מעבר לתחושת ה-וואו. כנראה שלא סתם רוב סצנות הסקס בסרטים מסתיימות בכך שהזוג (או לפחות אחד מהם) נרדם מהר. הקשר בין אורגזמה לשינה טובה הוא דו סטרי ושינה איכותית יכולה גם לעזור לאורגזמה בעוד ששינה לקויה יכולה לעשות את ההיפך. ועוד פרט חשוב, תחושת ישנוניות לאחר אורגזמה אינה מוגבלת רק למין עם בן/בת זוג, מחקרים גם קשרו שינה טובה יותר עם אורגזמה באמצעות אוננות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
האם אורגזמות עוזרות לשינה?
עריכת מחקרים באופן ישיר על הדרכים שבהן אורגזמות עוזרות לאנשים לישון היא מאתגרת, ורוב המחקרים בהקשרים האלו מבוססים על סקרים המבוססים על דיווח עצמי, מה שמוביל לייצוג מוגבל. אחד המחקרים שבכל זאת בדק את הקשר הספציפי של אורגזמה לשינה ערך סקר מקוון של 778 אנשים, רובם הטרוסקסואלים (יותר מ-90%),בשנות ה-20 או ה-30 לחייהם. החוקרים מצאו כי 68% מהגברים ו-59% מהנשים חשו שהם ישנים טוב יותר לאחר קיום יחסי מין עם בן או בת הזוג. כ-54% מהמתנדבים אמרו שהם גם ישנו טוב יותר לאחר שעברו אורגזמה מאוננות. עם זאת, חלק מהאנשים - 11% מהנשים ו-4% מהגברים - אמרו שהיה להם דווקא קשה יותר להירדם לאחר קיום יחסי מין עם בן זוג.
על פי מחקר קטן שפורסם ב-1985 בכתב העת Biological Psychiatry - אורגזמות, לפחות מאוננות, לא השפיעו על השינה לחיוב או לרעה. החוקרים ערכו הקלטות פוליסומנוגרפיות שמודדות גלי מוח, רמות חמצן בדם, קצב הלב והנשימה, כמו גם תנועות עיניים ורגליים - על חמישה גברים וחמש נשים. הם גילו שלאוננות לא הייתה השפעה משמעותית על השינה. קבוצות הניסוי הושוו לקבוצת ביקורת שכללה קריאת חומר נייטרלי.
מחקרים עדכניים הראו כי עצם האמונה שסקס או אוננות ישפרו את השינה מסייעת לכך. במילים אחרות: אם אנו מאמינים שחווית אורגזמה תכניס אותנו למסלול המהיר לארץ החלומות, אז סביר להניח שנירדם מהר יותר.
איך אורגזמות יכולות לעזור לישון טוב יותר?
לאחר השיא המיני, הגוף משחרר הורמונים, כמו אוקסיטוצין ופרולקטין שמעודדים תחושות של סיפוק ואושר. במקביל, ייצור הקורטיזול - הורמון הגורם לעירנות והתרגשות, פוחת. שילוב זה של תהליכים הורמונליים גורם לאנשים להרגיש עייפים ומוכנים לשינה.
אוקסיטוצין, או "הורמון האהבה" מפחית גם את רמות הקורטיזול, הלא הוא הורמון הלחץ, בדם שלנו. רמות הקורטיזול עולות בבוקר, והן בן היתר גורמות לנו להתעורר. רמות גבוהות של קורטיזול המתרחשות במהלך החלק האחרון של היום עלולות לגרום להפרעות בשינה, ולכן אורגזמה בלילה עשויה לעזור להוריד אותן ולהיכנס בקלות יותר למצב ישנוני.
הורמון נוסף שמתקשר לפעילות השינה הוא סרוטונין, או "הורמון השמחה" שמציף את הגוף בזמן האורגזמה ואחראי למצב הרוח המרומם שבא אחרי. סרוטונין גם עוזר לווסת את מחזורי השינה והערות, המוח משתמש בסרוטונין ליצירת מלטונין - ההורמון העיקרי לשינה - בלילה ומשחרר אותו במהלך היום. רמות נמוכות של סרוטונין קשורות לדיכאון ולנדודי שינה במגוון רחב של מחקרים, והעלאתה עשויה לשפר את מצב הרוח ולהוביל לשינה טובה יותר.
הורמון חשוב נוסף להשראת שינה שאורגזמות מייצרות הוא פרולקטין. זה ידוע בעיקר בגירוי ייצור חלב אצל יולדות, אבל קשור הן לאיכות האורגזמות והן לסיפוק המיני הכללי. כשמדובר בשינה, מחקרים מראים כי פרולקטין יכול לגרום לשינה מהירה של תנועת עיניים (REM), מה שעוזר למוח לעבד זיכרונות חדשים ומיומנויות נלמדות. מחקרים מראים גם שחוסר שינה יכול להפחית את רמות הפרולקטין.
מאמר משנת 2005 שפורסם בכתב העת Biological Psychology ניתח רמות פרולקטין בדגימות דם מ-19 גברים ו-19 נשים שאוננו או קיימו יחסי מין במעבדה עד שהגיעו לאורגזמה. חוקרים גילו שהעלייה בפרולקטין לאחר השיא הייתה גבוהה פי חמישה לאחר יחסי מין עם בן זוג בהשוואה לאוננות. התוצאה מצביעה על כך שסקס עם בן זוג עשוי להיות מספק יותר - לפחות בתנאי מעבדה, וכמובן תלוי בבן הזוג - מאשר אוננות.
לעומת זאת יש כאלו שדווקא מתקשים להירדם אחרי אורגזמה. הסיבה לכך טמונה בעובדה שכאשר אנחנו מאוננים או מקיימים יחסי מין, הדם זורם לכל חלקי הגוף מה שמעורר את מערכת העצבים, השרירים והמוח. במקביל, הגוף גם משחרר אפינפרין ונוראפינפרין, שגורמים לתחושת עירנות. זו הסיבה שחלק מהאנשים יעדיפו לאונן בבוקר: זה משפר את מצב הרוח הודות לאוקסיטוצין וסרוטונין, ומחזק אנרגיה הודות להורמונים הממריצים האלה. השילוב של הכימיקלים האלו מחקה את ההשפעות של מדיטציה, ולכן אוננות גם עוזרת לנקות את הראש.
האם שינה טובה יכולה לעזור לאורגזמות?
לשינה איכותית יש שפע של יתרונות בריאותיים. בטווח הארוך, שינה מספקת עשויה לסייע בשיפור התפקוד הקוגניטיבי, להגביר את מצב הרוח שלך ולהפחית את הסיכון למחלות כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב - יתרונות שיכולים גם לשפר את חיי המין.
שינה של שעה נוספת בלילה, הייתה קשורה לעלייה של 14% בסיכוי של נשים לקיים פעילות מינית עם בן זוגן, לפי מחקר משנת 2015 שפורסם ב-Journal of Sexual Medicine. המחקר, שהתבסס על תשובות סקר של 171 נשים שנלקחו במשך שבועיים, מצא גם קשר בין משך שינה ממוצע ארוך יותר לגירוי טוב יותר באברי המין.
חוסר שינה, כמו גם דום נשימה חסימתי בשינה - הפרעה שגורמת לחסימות חוזרות ונשנות בזרימת האוויר במהלך השינה - נקשרו להפרעת זקפה אצל גברים והפרעות בתפקוד המיני אצל נשים.
ניתוח אחר של 93,668 נשים לאחר גיל המעבר בין הגילאים 50 ו-79 מצא ששינה של פחות משבע עד שמונה שעות בלילה קשורה בסיכויים נמוכים יותר לסיפוק מיני, מגמה שנשמרה גם כאשר נעשתה התאמה לגורמים אחרים לחוסר שינה, כמו דיכאון ומחלות כרוניות. שינה לא מספקת משפיעה גם על הבריאות הנפשית, דיכאון וחרדה נוטים לגרום לאנשים פחות להתעניין בקיום יחסי מין.
"גם ליותר שינה וגם ליותר מין יכולים להיות השפעות חיוביות על תפקוד החיסון שלנו, בריאות הלב שלנו, קולטני כאב, רמות מתח, רווחה פסיכולוגית ומערכות היחסים שלנו", טוענת מישל לסטלה, חוקרת שינה ומרצה בכירה במכון אפלטון למדעי ההתנהגות באוניברסיטת CQAdelaide באוסטרליה. "אבל אחת הבעיות העיקריות בחברה המודרנית היא שאנחנו לא עוצרים - אנחנו מכורים למכשירים האלקטרוניים שלנו, אנחנו מחוברים למיילים שלנו ולפלטפורמות מדיה חברתית אחרות שמעכבות את תחילת השינה שלנו".