הבית הוא המקום שנראה הכי בטוח עבורנו, אך מתקיימות בו גם חגיגות רבות משתתפים של חיידקים. בזמן שאנחנו משפשפים את דפנות האסלה ומעבירים ניגוב על הכסא, ריכוז רב של חיידקים מסתתר דווקא באזורים אחרים בבית. איך נוכל לשפר את רמת ההיגיינה ולהקפיד באותה עת על כללי זהירות בעת הניקיון? קדימה, הצטיידו בכפפות, ותתחילו לנקות.
>> רוצים לזכות בפרס מפנק?
כאשר חיידקים נמצאים בתנאים טובים, כמו אזור לח או רטוב וטמפרטורה שנעה בין 10 מעלות ל-40, הם מתרבים. עד כמה מתרבים? כל 20 דקות הם מכפילים את עצמם, 100 הופכים ל-200, 400 ל-800. אנחנו נוטים לחשוב שחדר השירותים הוא המקום הכי "מוקצה" בבית, אך תתפלאו לדעת, האזור עם הכי הרבה חיידקים בבית נמצא דווקא במטבח – הכיור שלכם. "הספוגים, המטליות, והמברשות הם מושבה אמיתית לגידול חיידקים", אומר ד"ר יהושע מאור, פרמקולוג וטוקסיקולוג, "רוב האנשים מנקים היטב את האסלה הרבה יותר מאשר את הכיור שבמטבח. רובם לא שוטפים כל כלי מיד לאחר האכילה וכלים שנמצאים זמן מה בכיור הם מקור לגידול של חיידקים".
המקום השני בו תמצאו הכי הרבה חיידקים בבית הוא חדר המקלחת. באמבטיה, בכל מקום בו נוגעים עם הידיים כמו בידיות הברזים והדלת, מתגי האור, כיורים ואגן האמבטיה או המקלחון. אחד האביזרים עם הכי הרבה חיידקים הן מברשות השיניים שלכם. ד"ר מאור ממליץ לנקות אחת לשבוע או 10 ימים להניח אותן בכוס עם מי חמצן, לראות שיוצאות המון בועות, ואחר כך לשטוף עם מים חמים. ניתן גם להניח את המברשות בכוס עם מי שטיפת פה, לכמה שעות. האלכוהול שיש במי השטיפה ינקה היטב את המברשות. על פי עצת רופאי השיניים, את המברשות מומלץ להחליף כל שלושה חודשים.
עוד בניקיון מושלם:
>> המריח הוא המרוויח: איך חוש הריח מתריע מפני סכנה?
>> לא רק להתפנות: השירותים הכי מטורפים בעולם
>> איך הולכים לשירותים בלי להידבק בחיידקים?
מקום נוסף שמומלץ מאוד להעביר בו מגבון לח לעיתים תכופות הוא השלטים, הטלפונים והסמארטפונים שלכם. יש המון חיידקים על העור שלנו ואנחנו נוגעים בכל המשטחים הללו לעיתים תכופות עם ידיים לא נקיות, לכן זה מצע לריבוי של חיידקים. גם בחדר הכביסה תמצאו שפע של חיידקים. "אלו חיידקים שמקורם בזיעה שלנו ובפלורה שמעל העור שלנו. בסל הכביסה ובאזור שיש בו לחות באוויר, הם מתרבים", אומר ד"ר מאור, "ההמלצה היא לעשות כביסה לעיתים תכופות, ולא לאכסן את הבגדים בסל הכביסה יותר מדי זמן. פחות משנה באיזו טמפרטורה נכבס את הבגדים כי רוב החיידקים עמידים למאה מעלות. לכן, ברגע שהמכונה סיימה את פעולתה, לא כדאי להשאיר שם את הבגדים הרטובים. רצוי להוציא למכונת ייבוש או לתלות באוויר. אם משאירים מעל 20 דקות את הבגדים במכונה, מתחיל ריבוי של חיידקים ששרדו את הכביסה".
באילו משטחים רצוי לנקות באקונומיקה?
"כיורים, משטחי אמבטיה, זכוכיות באמבטיה, אסלות ובעיקר מקלחונים שהחלק התחתון שלהם נוטה להצטברות של פטריות ועובש, ויכול לחשוף להידבקויות בפטרייה ברגליים. את כל המשטחים הללו מומלץ להקפיד לנקות עם אקונומיקה וחומרים אנטי בקטריאליים. וכן, בכל מקום שיש בו מגע יד, כמו הידיות של הדלת, ידיות הברז, או ידית הניאגרה".
האם אקונומיקה יכולה להיות מסוכנת לשימוש?
"אקונומיקה היא חומר רב תחומי, אנטי חיידקי ואנטי פטרייתי, זהו חומר זול וטוב לנקות איתו", אומר ד"ר מאור, "החומר נחשב לחזק ולכן אפשר לדלל אותו עם מים. חומר נוסף שנחשב לטוב הוא סודה לשתייה, שיש לו PH בסיסי, כשמוסיפים למים ומתיזים בספריי על משטחים, זה מעלה את החומציות של המקום ומנקה היטב. האדים של האקונומיקה יכולים להיות מסוכנים, בייחוד כשנמצאים בחדר סגור, היא מסוכנת לריאות ולעור. סודיום היפוכלוריט, זה המרכיב באקונומיקה שלאנשים יש אלרגיה אליו והוא רעיל. 2 כפיות של החומר הזה יכולות להרוג ילד", מוסיף ד"ר מאור.
טיפים להקפדה על כללי זהירות
1. הקפידו לנקות לעיתים תכופות, הימנעו מהשארת כלים בכיור ובגדים מלוכלכים בסל הכביסה
2. את הספוגים, כריות הניקוי לכלים והמטליות ייבשו באוויר בתלייה, ואל תשאירו על משטחים רטובים או בתוך כלי ספוג במים, כך לא יצטברו חיידקים, שבסופו של דבר יעברו לכלים שלכם, סבון כלים לא הורג את כל החיידקים. יש טרנד של חימום הספוגים במיקרו, החום אמור להרוג את רוב החיידקים.
3. בעת ניקוי באקונומיקה, דללו אותה והכניסו את התמהיל לבקבוק של ספריי, השתמשו בכפפות ידיים כדי לשמור על עור הידיים, ואווררו את החדר אותו אתם מנקים, וכמובן, הרחיקו משם את הילדים.
4. קראו את המרכיבים של כל חומר ניקוי והקפידו על כללי זהירות שמסומנים על כל מוצר. הרחיקו מילדים את המוצרים, ואם יש אפשרות, העבירו את הספריי למצב OFF.