כנראה הדבר הראשון שמבחינים בו אצל דניאל בן-אפריים, חיילת בת 20 המתמודדת כעת ב"כוכב הבא לאירוויזיון", הוא צבע עיניה - הימנית ירוקה והשמאלית חומה.
בניגוד לדיוויד בואי, למשל, שזכה בסמל הסקסי שלו בגלל חילופי מהלומות עם חבר בגיל 14 - הציפורן של החבר ננעצה לו בעין, ושרירי הסוגר של עינו השמאלית נקרעו באופן חמור ומנעו מהאישון להתרחב ולהתכווץ - אצל בן אפריים הפגיעה נעשתה עוד ברחם. "כשהייתי עובר", סיפרה, "הרשתית לא נסגרה עד הסוף והאישון שלי נמרח".
אז מה זה בעצם קולובומה?
לדברי ד"ר דפנה מיצד קורש, מנהלת יחידת עיניים ילדים ופזילה ברמכז הרפואי תל אביב (איכילוב), קולובומה היא חסר מולד בחלק מרקמת העין בשל פגם בתהליך היווצרות העין אצל העובר במהלך הטרימסטר הראשון של ההריון. הרבה משכבות העין יכולות להיפגע. לעיתים יש פגיעה מבודדת ולעיתים שילוב. קולובומות קורות בכ-1:10,000 לידות. הרבה מהן לא מאובחנות כיוון שאין פגיעה חיצונית או פגיעה משמעותית לראייה.
מהן השכבות שיכולות להיפגע?
קולובומה בעפעף: נראה חסר ברקמת עפעף.
קולובומה שמערבת את קשתית העין (החלק הצבעוני של העין): תהיה לרוב בחלק התחתון, והאישון ייראה משוך מטה, כך שבמקום להיות עגול תהיה לו צורה של טיפה או של KEYHOLE (חור של מנעול דלת). הדבר עשוי לגרום לסינוור.
קולובומה של עדשת העין: למעשה המיתרים המחזיקים את העדשה חסרים באופן חלקי והעדשה נראית פגומה.
קולובומה מערבת גם את הרשתית + הדמית (כורואיד) ו/או עצב הראייה: מצב שיזוהה רק בבדיקת רופא עיניים לאחר הרחבת אישונים. קולובומה כזו תגרום לפגיעה בשדה הראייה. ככל שהקולובומה גדולה יותר, החסר משמעותי יותר, ובמידה ומרכז הראייה עצמו מעורב - חדות הראייה תהיה ירודה.
האם יש דרך לתקן קולובומה?
"אין דרך לתקן קולובומה", אומרת ד"ר מיצד קורש, "אך בהחלט ניתן לעיתים לשקם את הראייה בחלק מהמקרים שבהם הרשתית פגועה באחת העיניים בלבד. הפגיעה בקשתית שמתבטאת בכך שהאישון לא עגול וגדול יותר יכולה לגרום לסינוור וכן לעיתים להפרעה אסתטית. בשני הדברים ניתן לטפל.
עוד היא מוסיפה כי "לעיתים נדירות, קולובומה קשורה למומים או בעיות בריאות נוספות בילד, ולכן חשוב להיבדק אצל רופא עיניים וכן ליידע את רופא הילדים על קיום הקולובומה. חשוב לדעת שקולובומה המערבת את הרשתית או עצב הראייה קשורה לסיכון מוגבר להיפרדות רשתית".
"הכוכב הבא לאירוויזיון 2020" ישודר במוצ"ש ב-21:15 בקשת 12