אוהבים את הקיץ? מרגישים טוב כשחם בחוץ? אז כיף לכם שחודש יולי עכשיו והכל שטוף שמש רוב הזמן. אנחנו לא צריכים להזכיר לכם להיות חכמים בשמש, נכון? הפרסומות עם הצ'יפס הנשרף עשו את שלהן, ואתם יודעים שחייבים למרוח קרם הגנה לפני שיוצאים החוצה, גם אם העור שלכם כהה יחסית. אבל חשיפה לשמש, למרבה הצער, לא משפיעה רק על העור אלא גם על העיניים, ומספיק להיזכר במקרה המחריד של השחקנית ביזי פיליפס שפרסמנו לא מזמן, שחטפה דלקת בקרנית העין כתוצאה מצילומים של עשר שעות בחוץ וטענה כי הרגישה כאילו יש לה רסיסי זכוכית בעין, כדי להבין שלא מדובר בשטות שקוראים באינטרנט אלא במציאות מסוכנת למדי.

עוד דוגמה? השחקנית אנג'לה באסט סיפרה לאחרונה בראיון שבזמן צילומי "הפנתר השחור", סרט ש-99 אחוז מהשחקנים בו שחורים, שהו המשתתפים כעשר שעות ביום בשמש, ולאחר יומיים של צילומים הם החלו להבחין שהעיניים שלהם הופכות להיות אדומות אש, וחלקם נאלצו לקבל טיפול בחדר מיון. מתברר שקרינת השמש, ובעיקר הקרינה שהשתקפה מהאגמים וממי המפלים באזור שבו צילמו, גרמה להם לכוויות שמש חזקות שהם לא חשו בהן מיידית עקב צבע עורם הכהה. אבל הנזק, כאמור, הולך ומצטבר וחושף את עצמו כשהכי לא מצפים לו.

ברור שלחשיפה לשמש יש יתרונות רבים: היא מקור נהדר לוויטמין D החיוני לתפקוד נורמלי של הגוף, והיא גם תורמת לסירקולציה בריאה של מחזור הדם ומסוגלת לשפר גם את מצב הרוח. אבל מומחים ורופאים מאשרים זאת פעם אחר פעם: גם העיניים שלנו רגישות במיוחד לקרינת השמש, ומשקפי שמש, שאי אפשר להרכיב בכל שעות האור ביממה, הם אמצעי הגנה חלקי בלבד.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה עושים בנידון? קודם כל נעשה קצת סדר בצורה הכי פשוטה שאפשר, אל תדאגו זה לא יהיה מייגע. כיום יודעים שהקרינה שנפלטת מהשמש נישאת על גבי קרני האור שמגיעות לכדור הארץ בגלים שאורכם בין 100 ל-400 ננומטר. את הקרינה הזו נהוג לחלק שלושה תחומים:  UVA, UVB ו-UVC (ראשי התיבות, אגב, הן Ultra Violet Radiation). התחום הראשון הוא ה-UVC, והוא כולל את הקרינה שמגיעה בגלים שבין 100 ל-280 ננומטר, כאשר למרבה המזל שכבת האוזון (עדיין) חוסמת את כולו מלהגיע אל פני כדור הארץ. אז אפשר לשכוח ממנו כרגע, אם כי הצאצאים שלנו ייאלצו ככל הנראה להתמודד איתו ושיהיה להם בהצלחה.

התחום השני היא קרינת ה-UVB, שמגיעה בגלים באורך של 280-315 ננומטר, וגם היא ברובה נחסמת על ידי האוזון אבל 5% ממנה עדיין מגיעים אלינו וההשפעות שלה רק הולכות וגדלות: זו קרינה שלמעשה לא חודרת אל העור אבל משפיעה עליו חיצונית, והיא אחראית בין היתר לכוויות האדומות ולאפקט ה"שריפה" שחווה כל מי שנמצא יותר מדי זמן בשמש ללא הגנה, אשר עלול לגרום להתפתחות של מלנומה – סרטן העור. זה כמובן מספיק מדאיג ומעיק, אבל יש תחום נוסף שהוא הרבה יותר גרוע.

קרינת ה-UVA, שנישאת על גלים באורך של 315 עד 400 ננומטר, מסוגלת לא רק לשרוף את העור באופן שטחי אלא גם לחדור עמוק לתוך השכבות הבסיסיות שלו ולשנות אותן, וכמובן שלרעה. במקרה הטוב, מדובר על נמשים, כתמים על האור (כתמי שמש) והזדקנות מוקדמת של העור, כאשר מחקרים קבעו כי 90 אחוז מהזדקנות מוקדמת של עור הפנים נגרמת כתוצאה מחשיפה לשמש. במקרים הממש גרועים, לעומת זאת, מדובר על מחלות עור ועיניים ועל סרטן העור. הפלא וממש לא פלא, קרינת ה-UVA היא זו שמסוגלת לחדור עמוק לקרנית עין, ברמה שהיא עלולה לשנות את מבנה הרקמות ולגרום נזק לרטינה וללחמית העין, להוביל ליצירה של ורידים ונימים בלוטין בעין, לגרום לפוטוקרטיטיס (דלקת בקרנית העין, הידועה גם בשם "עיוורון שלגים", שחוו השחקנים שלעיל), קתרקט ואפילו יכולה להוביל במקרים מסוימים לאובדן ראייה. הצרות לא מפסיקות כאן, כי גם העפעפיים שלנו נחשפים לקרינה הזו, ו-80-90 אחוז ממנה מגיעה לעפעף התחתון ומסוגלת להוביל למחלות עפעפיים ולסרטן עור מסוג קרצינומת תאי הבסיס (BCC), אומר דוקטור מיגל ברונייר, דוקטור לרפואת עיניים, פתולוגיה ואונקולוגיה באוניברסיטת מקגיל במונטריאול.

מחקר שנערך באוניברסיטת לוזאן בשווייץ מוכיח שהסיכון הכי גדול לעיניים (80 אחוז ממנו למעשה) הוא דווקא בשעות הבוקר ואחר הצהריים, ולאו דווקא על ידי חדירה ישירה של קרני השמש לעין אלא על ידי קרינה מפוזרת - השתקפות מהקרקע, מהחול ומהמים, כי רובנו לא נוטים להסתכל ישירות על השמש. מה שאומר שהנזק יכול להיווצר גם כשאנחנו לא חשופים ישירות לשמש ושוהים בצל או מאחורי בניינים, וגם בימים מעוננים שבהם קרני האור מתפזרות ומשתקפות בחזרה לעיניים שלנו בעוצמה אמנם נמוכה, אבל קיימת. מרכיבי משקפיים נמצאים בבעיה גדולה יותר, שכן מתברר שהקרינה שמגיעה לעיניים שלהם חודרת ברובה ישירות דרך העדשה אבל גם מסוגלת להשתקף מהעדשה האחורית כלפי העין, או בין המסגרת והעור.

עוד ב-mako בריאות:

>> עשתה פדיקור דגים - ואז קרה הדבר המחריד הזה
>> אתר בחו"ל מוכר ערכות התאבדות והישראלים קונים
>> הדיאטה שמאפשרת לכם לאכול מה שאתם רוצים

A post shared by ZEISS Vision Care Portugal (@zeissvisioncare_portugal) on

 

הפתרון המתבקש, כאמור, הוא להרכיב משקפי שמש בעלות עדשות המגנות לפני קרינת ה-UV, וזה יכול לעבוד עבור מי לא צריך להרכיב משקפיים (אם כי כאמור, אי אפשר להרכיב אותם כל הזמן ואנשים נוטים להוריד אותם כשהם בצל). זה פחות עובד עבור כ-40 אחוז מאוכלוסיית העולם (ובישראל האחוזים גבוהים הרבה יותר), והמספר הזה רק הולך ועולה מדי שנה. יש כיום בשוק כמה חברות אופטיקה שמציעות משקפי ראייה עם ציפוי המגן נגד קרינת UV, אבל הבעיה היא שלא מדובר בהגנה מלאה. זאת משום שבעבר סברו כי תחום הגלים הבעייתי נעצר ב-380 ננומטר, והשוק התאים את עצמו לכך. כעת מצאו מחקרים ש-40 אחוז מהקרינה המסוכנת דווקא נמצאת בגלים שהם באורך של 380-400 ננומטר, מה שאומר שנגד חלק גדול הקרינה המזיקה, המשקפיים הקיימים אינם מסוגלים להגן כלל. למעשה, 80 אחוז מהעדשות שנמכרות כיום בכל רחבי העולם לא מסוגלת להעניק הגנה מלאה מפני הגלים הארוכים יותר.

כדי לענות על הצורך הזה שינתה חברת צייס הגרמנית, שמיוצגת בארץ על ידי קבוצת לפידות, את כל מערך העדשות שלה, והיא כעת מספקת כסטנדרט עדשות משקפיים המסוגלות לחסום 100 אחוז מקרינת ה-UV המזיקה, גם את גלי 400 הננומטר המזיקים, וזאת בלי להשפיע על שקיפות העדשה ואיכותה. החברה מדגישה שלא מדובר בציפוי אלא בחומר מיוחד שמוטמע בזכוכית ממנה עשויות העדשות, והוא מסוגל לספוג את גלי האור, בעוד החלק האחורי של העדשה מצופה כדי למנוע חדירה של קרני האור גם משם. עד כאן העובדות המדעיות יבשות. עכשיו מגיע החלק שבו אתם מחליטים בעצמכם מה לעשות עם כל המידע הזה.

* הכותב היה אורח של חברת צייס בהשקת המוצר בנורבגיה