הגעתם למסקנה שהגיע הזמן להיפרד מהמשקפיים ולעבור ניתוח, נהדר. מה עכשיו? איפה מתחילים? האם אתם בכלל יכולים לעשות ניתוח לייזר להסרת המשקפיים, או כמו שמגדיר זאת ד"ר עמי הירש, מנהל סניף עזריאלי ת"א של רשת 'עיניים' והמנהל הרפואי של 'עתידים מדיקל סנטר' – " ניתוח לשיפור הראייה במטרה לראות טוב ללא משקפיים או עדשות מגע". בואו נעשה לכם סדר.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
שלב א': האם אני מתאים?
באופן כללי, ניתוח לשיפור הראייה באמצעות לייזר מומלץ לעבור החל מגיל 18 והלאה, מסביר ד"ר הירש, במדינת ישראל יש מצב יוצא דופן יחסית מבחינה רפואית בו הרבה צעירים וצעירות רוצים לשפר את הפרופיל הרפואי שלהם, במגמה להתגייס ליחידות שדורשות פרופיל גבוה. בנוסף, תנאי רפואי בסיסי לניתוחי לייזר הוא תמיד שהמספר יציב במשך לפחות חצי שנה.
מבחינת גבול עליון מקובל לנתח עד גיל 55, כי מעל לגיל זה עלולות להתפתח מחלות עיניים שפוגעות בראייה, כשהשכיחה ביותר היא קטרקט – "אם כי היום בניתוחי קטרקט אפשר להגיע למצב שהמטופל אחרי הניתוח יהיה גם ללא משקפיים. לפעמים יש מצב בו לאנשים בגילאי 60 יש מספר נמוך יחסית, ואז גם הם יכולים לעבור את הניתוח", אומר ד"ר הירש.
השאלה הבאה שצריך לשאול היא האם הראייה שלכם משובשת מספיק: טווח הניתוחים הוא ממספר של מינוס 3/4 ומעלה , כאשר ישנם טווחי על מבחינת מספרים, וההגדרות יכולות לנוע עד מינוס 12 או בהתאם לעובי הקרנית. במשקפיים שהמספרים בהם בסימן פלוס ( היפרופיה), הגבול הוא בדרך כלל עד פלוס 5.
במקרה של צילינדר – בדרך כלל ניתן לנתח ממספר 3/4 ומעלה, אולם חשוב להדגיש כי כל מקרה נבחן לגופו. יש לציין כי במספרים גבוהים יותר , או כשיש מצב של צילינדר גבוה, ניתן לבצע ניתוחים מסוג השתלת עדשות תוך עיניות שנותנות מענה למקרים אלו.
שלב ב': בחירת מרכז רפואי
יש לא מעט מקומות שמציעים לכם את הניתוח המדובר, והתפקיד הראשוני שלכם הוא לבחור לאיזה מקום לפנות. מה ההבדלים? ראשית, במרפאות שונות ישנם מכשירי לייזר שונים, וכדאי לוודא מראש לפני שמגיעים למקום ולבקש פרטים טכניים בנוגע לסוג מכשיר הלייזר בו משתמשים. אם יש לכם חברים או מכרים שעברו את הניתוח במקום ספציפי ויכולים להמליץ – מה טוב. אם לא - "פשוט נכנסים לאינטרנט ורואים את המכשיר הכי חדש", מציע ד"ר הירש.
ד"ר הירש מציין כי עדיף לוודא שהניתוח מתבצע על ידי רופא בעל ניסיון רב בתחום, " יש הבדל בין מי שעשה 1,000 ניתוחים למי שעשה 100,000 ניתוחים". כמו כן הוא מציין כי כיום, ניתן לשפר לא רק את חדות הראייה אלא גם את איכותה, באמצעות מערכת wave front,שיטה בה פעולת הלייזר על גבי הקרנית מתבצעת בהתאמה מלאה לנתונים האישיים של המטופל וכך מתאפשר ניתוח מדויק יותר, קוטר ליטוש רחב יותר והורדת רקמה בכמות נמוכה יותר.
שלב ג': בדיקת התאמה
זה ככל הנראה השלב החשוב ביותר בתהליך, כזה שייקבע אם אתם בכלל יכולים מבחינה בריאותית לעבור את הניתוח. תנאי ראשון לבדיקה : אין להרכיב עדשות מגע לפני הבדיקה - עדשות מגע רכות יש להסיר 3-5 ימים לפני הבדיקה ועדשות קשות 14 ימים לפניה– זאת על מנת לתת לקרנית להתייצב מחדש. בדיקת ההתאמה עצמה כוללת בדיקת אופטומטריסט, צילומים טופוגרפיים של הקרניות וסריקה של הקרנית , אולטרה סאונד של הקרנית, ולבסוף בדיקות של רופא העיניים המנתח שבחרתם אשר יערוך בדיקת עיניים מלאה ויסודית הכוללת בדיקת קרקעיות העיניים עם טיפות להרחבת האישון, מדידת לחץ תוך עיני ובדיקות יובש בעיניים. משך הבדיקה כולה הוא כשלש עד ארבע שעות , ורק בתום הבדיקה הרופא המנתח יחליט האם ניתן לבצע את הניתוח או לא, ואיזה סוג של ניתוח מתאים לעיניים שלכם. התשובות לבדיקה הן מיידיות, וברמת העיקרון אפשר לבצע את הניתוח בדר"כ לפחות יום לאחר בדיקת ההתאמה. "חשוב לבצע בדיקת התאמת ראייה על כל מרכיביה", מדגיש ד"ר הירש, זאת מכיוון שכ-30% מהמטופלים נמצאים לא מתאימים לטיפול מסיבות אלה ואחרות".
עוד ב-mako בריאות:
>> 5 דברים שאסורים לכם לעשות אחרי סקס
>> כך תדעו תוך דקה אם אתם בסיכון למוות בטרם עת
>> הבדיקה הפשוטה שתחשוף אם האדם שמולכם פסיכופת
שלב ד': לפני הניתוח
קבעתם תאריך, התכוננתם נפשית והנה זה בא. אבל רגע לפני, כדאי לדעת שפרוצדורת ההכנה לניתוח כוללת מתן טיפות הכנה, טיפות אנטיביוטיקה, הרטבה של העיניים, מתן חומר חיטוי וטיפות הרדמה, כלומר מערך שלם של טיפות אשר נמשך בין 10 דקות לרבע שעה. בנוסף, תקבלו כדור הרגעה שיעזור לכם לעבור את הניתוח ברגיעה ובבטחה.
שלב ה': ה-דבר עצמו
האמת? תופתעו עד כמה המילים "ניתוח" ו"לייזר" מפחידות אולי לשווא. סך כל הפעילות הניתוחית לכל עין יכולה לנוע בין 3-5 דקות, כשטיפול הלייזר עצמו יכול לנוע בין 5-60 שניות לכל עין, אומר ד"ר הירש, והוא בהחלט לא אמור להתארך מעבר לזה. כך שניתוח הלייזר עצמו, עבור שתי העיניים יחד, נמשך בין 8-10 לדקות, ולא יותר. זה הכל? כן, זה הכל. אפילו התור בסופר לוקח יותר זמן.
שלב ו': תקופת ההתאוששות
שוב, זה רק נשמע מבהיל: מדובר בהמתנה של כרבע שעה עד 20 דקות בפינת התאוששות תוך כדי הסברים של האחות כיצד להתנהל בימים הראשונים, מה מותר מה אסור, מתן טיפול תרופתי ראשוני, בדיקת רופא עיניים, הסברים להמשך הטיפול ב-24 השעות הבאות ולאחר מכן שחרור הביתה. למה רק 24 שעות? כי למחרת המטופל חייב להגיע לבדיקה נוספת ("חשוב לוודא שהבדיקה הזו נעשית על ידי הרופא שביצע בפועל את הניתוח ולא על ידי טכנאי או אח", מבהיר ד"ר הירש), וכך גם לבדיקות שגרתיות של שבוע לאחר הניתוח, וחודש או חודשיים לאחר הניתוח .בדרך כלל תתבצע בדיקת סיכום שנה ממועד הניתוח.
שלב ז': הסתגלות לחיים בלי משקפיים
תסמינים אפשריים כוללים חיפוש אינסופי אחר משקפיים שאינם שם, ניסיון להסרת עדשות שלא נמצאות בעין וקריאת שלטים ברחוב בלי קושי. האם רואים מושלם? תלוי. "השאיפה היא להביא לחדות ראייה טובה ותפקודית ללא משקפיים", אומר ד"ר הירש, "כלומר שמי שחדות הראייה שלו היא 6/6, נשאף שזו תהיה גם התוצאה בתום הניתוח ותקופת המעקב. קיימים אחוזי הצלחה שונים בהתאם למספר ההתחלתי . אבל בכל מקרה, אף רופא מהימן לא יוכל להבטיח ראיית 6/6 ".
שלב ח': מה קורה אם הטשטוש שלכם חזר?
זו בעצם הסיבה שהניתוח מבוצע רק למטופלים שהמספר שלהם התייצב, כי התנודות במספרים הן אלו שמובילות לשיבוש תוצאות הניתוח. יחד עם זאת, סביר שבין 3-5 אחוז מכלל המטופלים יחוו רגרסיה או ירידה בראייה בשל עלייה במספר חודשים או שנים לאחר הניתוח. מה עושים במקרה כזה? או שחוזרים למשקפיים ולעדשות המגע או שמבצעים ניתוח משלים אם מצב העין מאפשר זאת. "אני אישית משתדל לבצע ניתוחים רק לאלה שיש להם מספיק עובי קרנית כדי לעבור ניתוח נוסף בעתיד במידת הצורך", אומר ד"ר הירש.