עין עצלה, שרובנו מייחסים אותה לפזילה, נובעת או מתפתחת כתוצאה משלושה גורמים עיקריים שרק אחד מהם הוא מצב של חוסר תיאום בין העיניים, קרי פזילה. עוד גורמים לעין עצלה הם חסימת ציר הראייה, למשל כתוצאה מצניחת עפעף או עכירות בעדשה התוך עינית או בקרנית או הפרעת תשבורת משמעותית כמו רוחק ראייה, קוצר ראייה או אסטיגמטיזם משמעותיים.
"מצבים של פזילה או צניחת עפעף, קלים יותר לאבחון", אומר האופטומטריסט והאורטופטיסט נתנאל זיצר מ"אופטיקה זיצר" בקרני שומרון. במקרים אלו יש סימנים בולטים שההורים יכולים להבחין בהם ולפנות בעקבותיהם לקבלת מענה רפואי – עניין בעל חשיבות רבה בשל מגבלת הזמן לטיפול בעין עצלה בגיל הילדות.
"יחד עם זאת, לצערנו, לגורמים הנוספים לעין עצלה אין סימן ברור – לא תפקודית ולא בנראות. הילד לא מתלונן על בעיה בראייה ולא מודע לקיומה. מבחינתו, זו הראייה שלו ואין לו מושג שניתן לראות טוב יותר. במצבים אלו ניתן לזהות עין עצלה רק בעזרת בדיקת עיניים".
כיצד משפיע הגיל על הצלחת הטיפול?
מערכת הראייה שלנו מתפתחת מגיל 0והשנים הראשונות לחיים הן קריטיות להתפתחות ראייה תקינה. "בכל תקופת הילדות, הורים חייבים לדאוג לבצע בדיקות ראייה תקופתיות לילדיהם במועדים קבועים: מיד לאחר הלידה, בגיל חצי שנה, בגיל שלוש ובגיל שש (לפני העלייה לכיתה א'). ככל שנגלה ליקוי ראייה מוקדם יותר - כך נוכל לטפל בו ולתת לו מענה טוב יותר".
עד איזה גיל ניתן לטפל בעין עצלה?
"למעשה, לאחר גיל 9 קשה מאוד להגיע לשיפור ניכר בטיפול בעין עצלה, כי בשלב זה הרבה יותר מאתגר לגרום למוח לפתח מחדש את יכולת הראייה והטיפולים אינם משיגים לרוב את התוצאות הרצויות".
הטיפול בעין עצלה
כדי לאבחן עין עצלה יש לבצע בדיקת עיניים מלאה הכוללת הרחבת אישונים. על פי זיצר, לאחר האבחון, מוצעות לילד מספר דרכי טיפול אפשריות:
- הנחת רטייה – טיפול שמרני, ותיק ויעיל במסגרתו מניחים רטייה על העין הדומיננטית ומכריחים את המוח להשתמש בעין "העצלה". ככל שחדות הראייה חלשה יותר בעין העצלה, כך נדרשת סגירה ממושכת יותר של העין הדומיננטית עם הרטייה
- טיפות אטרופין – טיפול בטיפות עיניים המשמשות להרחבת אישונים ובין היתר גורמות לטשטוש ראייה בעין הדומיננטית. העיקרון כאן דומה לטיפול ברטייה.
- משקפי ראייה - פתרון לעין עצלה שנובעת מהפרעת תשבורת, כלומר מצבים של רוחק ראייה, קוצר ראייה או אסטיגמטיזם משמעותיים.
- תוכנות מחשב – בשנים האחרונות ישנן תוכנות מחשב אשר "מלמדות" את המוח לעבוד עם העין העצלה, ללא צורך בסגירת העין החזקה עם רטייה
- תרגילי עיניים - במצבים מסוימים של עין עצלה הנובעת מפזילה, ניתן לתקן בעזרת תרגילי עיניים ייעודיים שמחזקים את שרירי העיניים.
- ניתוח – במקרים בהם לא ניתן לטפל בעין עצלה בטיפולים שאינם כירורגיים, ניתן לבצע ניתוח פזילה המבוסס על חיזוק או החלשת שרירים שאחראים על הנעת העיניים. ניתוח לייזר איננו יכול לתקן עין עצלה שנובעת מפזילה.
5 דברים של ידעתם על נתנאל זיצר:
- אני אורטופטיסט מורשה, כלומר מומחה בבעיות פזילה, בעיות עין עצלה, שיתוקי שריריי העיניים ועוד, בוגר הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב
- מלבד העבודה בחנות האופטיקה, אני עובד כאורטופטיסט בביה"ח שיבא, תל-השומר במרפאת עיניים, ילדים ופזילה
- אני הכי אוהב בעבודה את הקשר הישיר והאישי עם כל לקוח, שהופך עם הזמן לחברי.
- יש סיפוק גדול בלתת מענה ללקוחות עם מקרים מאתגרים ומורכבים שיוצאים לבסוף מרוצים ומחויכים עם פתרון אופטי מצוין
- אם לא הייתי אופטומטריסט כנראה שהייתי עוסק בחינוך