זוכרים את האיש או האישה מחנות המשקפיים, שעברתם אצלו או אצלה בדיקת ראייה לפני תחילת לימודי הנהיגה? זוכרים ממי קיבלתם הנחיות לשימוש מוקפד בעדשות מגע? זוכרים מי עזר לכם לבחור משקפיים ולהחליט בין מולטי-פוקל, לחד מוקדיות ולאלו שמיועדות רק לעבודה מול המחשב?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
תפקידו של אופטומטריסט הוא לבדוק את העיניים מבחינת תפקודי שרירים, חדות ראייה, איתור פזילות והנפקת מרשם למשקפיים או לעדשות מגע. האופטומטריה היא מקצוע חופשי וקליני המאבחן ליקויים הקשורים במערכת הראייה. האופטומטריסט בוחן את כושר הראייה (חדות, עומק, עיוורון צבעים ועוד), הראייה הדו עינית (תיאום בין העיניים) ועורך בדיקות להתאמת עזרי ראייה.
רופא עיניים הוא רופא שסיים חמש שנות התמחות ברפואת עיניים. מקצוע רפאות העיניים כולל שמונה תתי התמחויות. "רופאי עיניים עסוקים בעיקר באבחון מחלות עיניים ובטיפול בהן. אין להם זמן וזה לא ממש התחום שלהם לעשות בדיקות ראייה, למרות שחלקם עושים זאת", מונה את ההבדלים האופטומטריסטית אורנה שמואלי. "זה התפקיד שלנו: לעזור ללקוחות למצוא את הפתרון היעיל ביותר עבורם, לבצע מעקב שוטף אחרי לקוחות עם עדשות מגע ולהתריע במקרה שיש בעיה שמצריכה בדיקה של רופא עיניים".
תחום פרוץ
אז באילו נסיבות בכל זאת כדאי לגשת לרופא עיניים ומתי לאופטומטריסט?
"אם יש עין אדומה מודלקת וכואבת ומפרישה – רוצי לרופא. אבל זכרי שיש תופעות לוואי של הרכבת עדשות מגע, למשל, שלאו דווקא תרגישו. לכן כדאי אחת לחצי שנה להגיע למעקב יזום אצל אופטומטריסט. אם אתם סובלים מראייה מטושטשת כדאי לגשת לאופטומטריסט, שידע לאבחן אם צריך לשנות מספר, וידע להמליץ במקרה הצורך על ביקורת אצל רופא עיניים. באופן כללי, אפשר לגשת קודם כל לאופטומטריסט שידע אם אפשר לסייע, או שחייבים להגיע לרופא עיניים".
>> עוד ב-mako בריאות:
8 טיפים שיעזרו לכם להיפטר מקילוגרמים מיותרים
אחת ולתמיד: למה הולכים לשירותים אחרי קפה?
האם נמצאה התרופה הטבעית לפסוריאזיס?
כל אופטומטריסט מוסמך לכך?
"לדאבוני, מדובר בתחום פרוץ, למרות חוק האופטומטריה שנחקק בשנת 1991. אופטומטריסט מוסמך הוא מי שלמד במוסד אקדמי, כמו אוניברסיטת בר-אילן או מכללת הדסה. זהו תחום מקצועי מדעי, שכולל לימודי פתולוגיה ואנטומיה, שנלמד לתואר ראשון במשך ארבע שנים, ולאחריו יש צורך בבחינות הסמכה עיונית ומעשית מטעם משרד הבריאות. אופטומטריסט מוסמך יכול לראות פתולוגיות שונות במהלך הבדיקה, כמו שטפי דם ברשתית, קטרקט או בעיות בקרקעית העין. אופטומטריסט לא אמור לאבחן את אלה – זה תפקידו של רופא עיניים – אבל יש לו את הכלים והוא חייב להבחין בהם ולהפנות את הלקוח להמשך טיפול אל רופא עיניים. אופטומטריסט מוסמך הוא מי שמחזיק ברישיון עיסוק מטעם משרד הבריאות".
באופן לא לגמרי ברור אין כיום התניה בחוק שדורשת מכירה של עדשות מגע או משקפיים אופטיים רק במרשם תקף. שמואלי: "חשוב שהציבור ידע שהוא מפקיר את העיניים שלו בידיים בלתי מקצועיות. מקומות רבים מכשירים כיום מוכרנייות להשתמש במכשיר דיגיטלי שיודע לקרוא ולהעתיק מרשם ממשקפיים קיימים. זה לא מעניין אף אחד ואף אחד לא לוקח אחריות אם ללקוח יהיו אחר כך כאבי ראש או ראייה משובשת, משום שהמרשם שהועתק כבר אינו מתאים לצרכי הראייה.
"האבסורד הוא שלסטודנט לאופטומטריה אסור לבדוק לקוח, אבל מוכרים שאין להם שום הסמכה מקצועית יכולים לבדוק. כנ"ל לגבי קניה ומכירה של משקפים או עדשות מגע באינטרנט. מסוכן לקנות את אלה ללא בדיקה מקיפה של הקרנית או של העפעפיים. אלרגיות מתחת לעפעפיים, למשל, יכולות להתרחש ללא סימנים מיוחדים או סימפטומים, בלי שמרגישים בהן בכלל. אבל ללא טיפול באלרגיות, השימוש בעדשות מגע עלול לגרום לבעיה כרונית מתמשכת כמו בצקת וחוסר חמצן בקרנית. מי שבמשך שנים רוכש עדשות בלי שבדקו לו את העיניים עלול להגיע למצב בריאותי רע ומר ולכן חשוב המעקב השוטף של האופטומטריסט וקשר רציף איתו בעיקר כשמדובר בעדשות מגע", מסכמת שמואלי.
>>