חוש הראייה נחשב אחד החשובים ביותר לבריאות שלנו. הוא קובע את מידת העצמאות שלנו ואת איכות חיים שלנו מילדות ועד זקנה. קושי בראייה אצל ילדים, למשל, יכול להתבטא באי שקט וקשיים בלימודים, מה שהרבה פעמים גורם לאבחון המוטעה של הילד כסובל מהפרעת קשב. הסימנים לבעיית ראייה בקרב ילדים הם ברורים: חוסר ריכוז, התקרבות לטלוויזיה, התחמקות ממטלות שמצריכות ראייה חדה, עייפות בזמן הכנת שיעורי בית וטעויות בזמן ההעתקה מהלוח.
גם מבוגרים מעל גיל 40 עלולים לחוש שינויים בראייה, במיוחד בזמן הקריאה או בעבודה מול המחשב. מכירים את אלה שחייבים להרחיק את הדף מהפנים כדי לקרוא? הזדקנות הראייה היא הפרעה ידועה שמתרחשת כחלק מתופעות ההזדקנות. האותיות נעשות מטושטשות, העיניים מתעייפות במהירות ולעתים גם כואב הראש בשל כך. מה שגורם לתופעה הזו הוא ירידה בגמישות המאפשרת לעין להתמקד בעצמים קרובים בשל הזדקנות העדשה. התופעה נקראת פרסביופיה ומתבטאת בצורך בהרכבת משקפי קריאה או עדשות מגע.
כדי לשמור על העיניים ולהבחין בירידה בראייה, ניתן לעשות בדיקת ראייה אצל אופטומטריסט או אצל רופא עיניים. מדובר בבדיקה קצרה ופשוטה שלאחריה תדעו בוודאות מה עליכם לעשות, ואף תוכלו לקבל המלצה למשקפיים או לעדשות מגע. סיבה נוספת לשמה מומלץ לעבור בדיקת ראייה פעם בשנה היא שבעזרתה ניתן לחשוף מחלות עיניים שונות בגילוי מוקדם.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
בדיקת ראייה אורכת דקות ספורות ואינה כואבת. בתחילת הבדיקה ישאלו אתכם כמה שאלות אודות הראייה שלכם, אחר כך תתבצע סריקה של העיניים במכשיר הנקרא אוטורפרקטומטר, המודד את שינויי האור בעיני הנבדק, ובחלק האחרון של בדיקת העיניים מתבצעת בדיקת חדות ראייה באמצעות לוח סנלן: אותו לוח שעליו שורות של מספרים או אותיות בגדלים שונים, הולכים ויורדים. לפני בדיקה זו חשוב להסיר את עדשות המגע או המשקפיים.
בנוסף לבדיקת ראייה שנתית המבוצעת על ידי רופא עיניים או אופטומטריסט, תוכלו לבצע בדיקה ביתית בעצמכם, מתוך מגוון של בדיקות שאפשר למצוא ברשת. אבל שימו לב כי הבדיקות המקוונות אינן באות במקום בדיקות של אופטומטריסט או רופא עיניים מומחה ויש לקחת את התוצאות שלהן בערבון מוגבל. להלן כל סוגי בדיקות העיניים שניתן לעשות בבית או אצל הרופא
בדיקות ביתיות
בדיקת לוח סנלן
הדפיסו את התרשים ותלו אותו בגובה העיניים, על קיר חלק שאין בו חלונות. שבו או עמדו במרחק של חמישה מטרים מהתרשים. עצמו עין אחת והתחילו לקרוא בקול את האותיות, מהשורה העליונה ועד התחתונה. בקשו מאדם נוסף שיסמן את שורת האותיות הקטנות ביותר שהצלחתם לקרוא, וחזרו על אותה הפעולה בעין השנייה.
בדיקת ראייה מקרוב
זו בדיקה שמתאימה למי שסובל מרוחק ראייה והזדקנות ראייה (פרסביופיה). היכנסו לקישור ושבו במרחק של 35 סנטימטרים ממסך המחשב כששתי העיניים פקוחות. עקבו אחר הוראות הבדיקה ורשמו את מיקום הפתח של האות C (למעלה/למטה/ימין/שמאל). בדקו את התוצאות. אם טעיתם, ניתן לחזור על הבדיקה כעבור יממה, אם גם בבדיקה השנייה טעיתם, ייתכן והתפתחה לכם בעיית ראייה, במקרה כזה מומלץ לגשת לרופא לצורך ייעוץ נוסף.
>> עוד ב-mako בריאות -
יש סיבה בגללה היתושים עוקצים דווקא אתכם
אוי זה כואב: מה עושים עם טחורים?
אחת ולתמיד: מה עדיף - רנטגן או MRI?
בדיקת אסטיגמציה
במצב של אסטיגמציה קרני האור אינן מתמקדות כראוי על גבי הרשתית לכן מתקבלת תמונה מטושטשת. פתחו את הקישור על מסך המחשב שלכם ושבו במרחק של 40 ס"מ מהמסך כאשר עין אחת עצומה. התבוננו בתמונה ובדקו אם כל הקווים נראים בבירור, כעת בצעו את הבדיקה בעין שנייה. אם נדמה לכם שחלק מהקוים מופיעים בהירים או מטושטשים, ייתכן שמדובר באסטיגמציה וכדאי לגשת לבדיקה מקצועית.
בדיקות למרכיבי עדשות מגע
לצד הבדיקות שניתן לעשות בבית לפני שהולכים לרופא, יש גם בדיקות שחשוב לעשות אצל רופא, במיוחד למי שמעוניין בהרכבת עדשות מגע. "לפני שמתאימים עדשות מגע חשוב לבדוק את העיניים, לוודא שהן בריאות, שאין ברקע מחלת עיניים או אלרגיה כלשהי". אומר רפי רייזר, אופטומטריסט ומנהל מקצועי של "מכבי ממבט ראשון. "בדיקה מדויקת תוביל לקבלת החלטה נכונה לגבי סוג עדשות המגע המתאימות והתאמה מדויקת תסייע בשמירה על בריאות העיניים". הוא ממליץ להקפיד על בדיקות ראייה ייחודיות למרכיבי עדשות מגע.
בנוסף, ישנם סימנים שעלולים להצביע על כך שישנה בעייה עם העדשות. בעיקר אם העין אדומה, יש גרד או צריבה, הראייה הופכת לירודה ומשובשת, או כל תחושה לא נעימה אחרת. "במקרה כזה, יכול להיות שמתפתחת דלקת או אלרגיה מסוימת לחומרי השימור בתמיסות החיטוי של העדשות". אומר רייזר. "בנוסף, לעיתים העדשה יכולה להפריע לזרימת הדם, מה שיגרום לשינויים בעין, כמו כניסת כלי דם לקרנית. לכן כדאי מאד להקפיד על בדיקות שגרתיות כשבועיים לאחר ההרכבה ולאחר חודש או חודשיים לגשת לבדיקה נוספת, בהתאם להנחיות הרופא".
חשוב לזכור, העין האנושית היא דינמית ומושפעת מהסביבה, והתאמה ראשונית של עדשות מגע עלולה להשתנות עם הזמן בגלל השפעה של גורמים חיצונים כמו לחץ העפעף, תנאי סביבה, חומרי הניקוי והחיטוי של העדשות וכן כמות הדמעות בעין. "מכאן יש חשיבות יתרה לבצע בדיקות מעקב באופן קבוע אצל איש מקצוע גם לאחר ההתאמה הראשונית". אומר ד"ר ניר ארדינסט, מרצה מן החוץ בבי"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה. "למרכיבים חדשים של עדשות מגע יש לערוך ביקורות לאחר שבוע של הרכבה, חודש, חצי שנה ושנה. למרכיבים ותיקים של עדשות מגע יש צורך בבדיקות מעקב וביקורת אחת לשנה".