עדשות מגע הן המקום בו הרפואה והטכנולוגיה נפגשו ונתנו מענה למיליוני אנשים שסובלים מלקויות ראייה שונות, ובשימושם טמונים לא מעט יתרונות. אך יש להקפיד על שימוש נכון ובחירה הולמת של עדשות המגע - אם כל מה שמפריד ביניכם לבין ראייה טובה זה זוג עדשות, הגעתם למקום הנכון. "לפני הכול, יש לגשת לאופטומטריסט לעבור בדיקת ראייה והתאמה של עדשות מגע. ההתאמה תלויה לא רק בצרכי התיקון של הראייה אלא גם בהתאמה לאורח החיים שלכם", אומר עמוס ריינד, אופטומטריסט ב"ריינד אופטיק" בקניון קרית אונו, "בנוסף, יש לעבור הדרכה כיצד להרכיב וכיצד להסיר את עדשות המגע".
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
עדשות מגע יכולות להתאים כמעט לכל סוג של לקות ראייה: לאדם שהוא קצר רואי ומתקשה לראות עצמים מרחוק, לאדם שסובל מרוחק ראייה, כלומר מתקשה להתמקד בעצמים מקרוב, בין אם זה מולד או תולדה של הגיל, וגם למי שסובל מאסטיגמציה (צילינדר)– ראייה מטושטשת או מעוותת גם מרחוק וגם מקרוב הנגרמת כתוצאה מצורה אליפטית של עדשת העין.
יש לא מעט סיבות לזנוח את המשקפיים לטובת העדשות. הרכבת משקפיים נותנת לא פעם תחושה של יצירת מחיצה בין האדם שמרכיב אותם לבין העולם, ואילו הרכבת עדשות מגע מאפשרת אורח חיים פעיל וספורטיבי, שדה ראייה רחב, הן לא אובדות או נשברות, מעלות אדים או מתלכלכות, והן מאפשרות לשמור על מראה נקי ואסתטי.
בחירת סוג העדשות
בשלב ראשון, כדאי לשאול את עצמכם מה הצרכים שלכם כמרכיבי עדשות מגע? למשל, האם אתם מבלים שעות רבות מול מסכים ומאמצים את העיניים באופן שגורם להם למצמץ פחות? האם אתם מבלים שעות ארוכות בחדרים ממוזגים? האם אתם מרגישים שהעיניים שלכם נוטות ליובש או מושפעות מאלרגיות עונתיות? האם אתם מעוניינים להרכיב את עדשות המגע שלכם 24/7, מידי יום, כל שעות היום? כל אחת מהשאלות הללו מצביעה על צורך אינדיבידואלי שלכם, לכן כדאי שהאינפורמציה החשובה הזאת גם תועבר לאיש המקצוע הבודק אתכם וממליץ לכם איזה עדשת מגע להתחיל להרכיב.
בנוסף, לאחר מיפוי הצרכים שלכם, והמלצה על המוצר המתאים ביותר, ייתכן שתצטרכו לתת את הדעת על תדירות ההחלפה בעדשות מגע שלכם. למשל, תוכלו לבחור בין עדשות מגע חד-יומיות או עדשות מגע לשימוש חוזר.
עדשות מגע חד יומיות (חד פעמיות)
אלו הן עדשות שמיוצרות מחומרי גלם שונים כמו הידרוג'ל וסיליקון הידרוג'ל, ונועדו לשימוש חד פעמי, ליום אחד בלבד. לאחר מכן יש להשליכן לאשפה.
>> עוד ב-mako בריאות -
יש סיבה בגללה היתושים עוקצים דווקא אתכם
אוי זה כואב: מה עושים עם טחורים?
אחת ולתמיד: מה עדיף - רנטגן או MRI?
למי הן יתאימו? לרוב האוכלוסייה, במיוחד בתקופת האלרגיה כיוון שהן מונעות הצטברות של אנטיגנים וחלבונים על גבי העדשה, ובכלל בריאות יותר, היות והן יוצרות פחות זיהומים ובעיות לעומת עדשות לשימוש חוזר. למי שאין סבלנות לטפל בעדשות וודאי יעדיף אותן כי הן לא דורשות תחזוקה, אין צורך לנקות אותן או להשתמש בתמיסות לפירוק חלבונים, הן נוחות וקלות לשימוש.
אם אבחנתם את עצמכם כמי שיש לו עיניים רגישות יותר, במיוחד בתקופת האלרגיות, כדאי לבקש מאיש המקצוע עדשת מגע שיתנו לעיניים שלכם תמיכה נוספת, באמצעות עיצוב וטכנולוגיה מתאימים.
כמעט בכל מרשם ניתן למצוא עדשות חד יומיות, גם לפרסביופיה (זוקן ראייה), ולתיקון אסטיגמציה (צילינדר). העדשות יתאימו גם למי שנוהג להרכיב משקפיים אך רוצה להשתמש בעדשות באופן חד פעמי לאירוע או לפעילות ספורטיבית.
עדשות מגע העשויות סיליקון הידרוג'ל מעבירות כמעט 100 אחוז מהחמצן הזמין לעין ולמבנים הפנימיים שלה, כך שמי שמעוניין להרכיב את העדשות שלו במשך ימים ארוכים סביב השעון, כדאי לו לבקש עדשות מגע מחומר גלם זה על מנת ליהנות מהרכבה בריאה של עדשות מגע למשך שנים ארוכות יותר.
עדשות מגע לשימוש חוזר
עדשות מגע שניתנות להחלפה אחת לשבועיים או לחודש. עדשות אלו דורשות תחזוקה שוטפת, השרייה בתמיסת חיטוי או סבון לניקוי העדשה. כאשר ממשיכים להרכיב את העדשות מעבר לזמן המומלץ, הדבר עלול לסכן את בריאות העיניים, משום שיכולים להיגרם כיבים בקרנית או זיהומים אחרים.
למי הן יתאימו? לרוב בעיות הראייה, אך הן לא יתאימו למי שסובל מאלרגיות קשות או למי שמפתח אלרגיה לחומרי הטיפול של העדשה, במקרה כזה ההמלצה היא להשתמש בעדשות חד יומיות.
11 טיפים להרכבה בריאה של עדשות מגע
- לפני כל שימוש, זכרו תמיד לשטוף את הידיים עם סבון, להרכיב את העדשות עם כרית האצבעות ולהיזהר כמובן ממגע של הציפורניים בעין. רצוי לרכוש עדשות מגע באיכות טובה ובאישור משרד הבריאות אחרי הכול מדובר כאן בעיניים שלכם. עדשות מגע הן גוף זר, ואם הן באיכות ירודה, הדבר עלול להזיק לבריאות העיניים.
- רצוי לעקוב אחר הוראות וזמני ההרכבה, ולא לחרוג מהם.
- הקיץ כבר כאן, הולכים לים, לבריכה, אבל לא נכנסים עם העדשות למים. העדשה סופגת נוזלים, ובמים יש מזהמים וחיידקים שונים אשר עלולים לחדור לעדשה ולפגוע בעין.
- אם אתם סובלים מדלקת או כל בעיה אחרת בעין, הימנעו מהרכבת העדשות עד לבדיקת רופא.
- בעדשות שאינן יומיות, השתמשו אך ורק בתמיסת ניקוי מותאמת ולא ברוק או בכל נוזל אחר.
- לנשים: את העדשות צריך להרכיב לפני ששמים איפור, ולהוריד אותן לפני הסרת האיפור.
- כדאי להגיע לביקורות אצל האופטומטריסט לפחות אחת לשישה חודשים.
- עדשת מגע קרועה או שרוטה יש להשליך לפח ולא להשתמש בה.
- הקפידו להסיר את העדשות לפני השינה, על מנת להימנע מהידבקות של העדשה ובצקת בעין.
- שימו לב לתאריך פקיעת התוקף של עדשות המגע (וגם של תמיסת ההשריה אם אתם משתמשים בעדשות מגע לשימוש חוזר). אל תשתמשו בעדשות מעבר לפרק הזמן לו הן מיועדות.
- אם המרשם שלכם השתנה, החליפו את עדשות המגע. כאשר משתמשים בעדשות שלא מותאמות למרשם, הדבר עלול לפגוע בראייה.
לסיוע בהרכבה בריאה של עדשות וקבלת מגע תזכורות מתי להסיר את העדשות ומתי להחליפן בחדשות – תוכלו להוריד אפליקציה חינמית שנקראת ™LENSPAL
*יעוץ מקצועי בהכנת הכתבה: עמוס ריינד, אופטומטריסט ובעלים, אופטיקה ריינד, קריית אונו