קרני השמש עלולות לגרום צרות לעורם העדין של ילדים, אבל עוד יותר מכך – לעיניהם. כהורים, התרגלנו למרוח אותם היטב כשהם יוצאים לטיול, כשמבלים איתם בחוף הים או בבריכה, אבל מעטים ההורים בישראל שמציידים את הילדים בהגנה לעיניים מפני השמש.
לילדים יש אישונים גדולים יחסית למבוגרים ועד גיל 10 עיני הילדים סופגים כשני שליש מכמות הקרינה האולטרה סגולה העוברת בעין, בגלל צלילות העדשה וגודל האישונים. לשם השוואה, בקרב צעירים בני 25 רק 10% מהקרינה עוברת. על פי מספר מחקרים שנערכו באוסטרליה, נזקי שמש בעיניים מתחילים להתהוות בגילאים צעירים ושכיחותם עולה עם הגיל.
אם כן, כיצד ניתן להגן על עיני הילדים מפני הקרינה האולטרה סגולה? ההמלצה שלנו היא לחבוש כובעי מצחייה או כובע רחב שוליים. בנוסף, הרכבת משקפי שמש מצמצמת את החשיפה לקרינה האולטרה סגולה באזור העין. ואולם חשוב להדגיש כי לא כל משקפיי השמש מונעים וחוסמים את הקרניים האולטרה סגולות מלהגיע לעיניים. משקפי שמש בעלות עדשות חוסמות UV יחסמו את הקרינה האולטרה סגולה מבעד לעדשות אך קרינה אולטרה סגולה יכולה לחדור מצדדי העדשה וגם מלמעלה. הגנה מלאה של קרינה אולטרה סגולה תתרחש רק במשקפי שמש שמגנים על העין גם בצדדים כשעדשות משקפי השמש עוטפות את כל אזור גלגל העין, כמו משקפי הגנה שמרכיבים בתנאי עבודה, ואשר מספקות כיסוי מלא.
כמו כן, חשוב להבין כי משקפי שמש כהים מרחיבים את האישונים ולכן למעשה גורמים לקרינה אולטרה סגולה בכמות רבה יותר לחדור לעין. מה שמגביר עוד יותר את הצורך במשקפיים שמגנים על העין מכל הצדדים. כמו כן, מספר מחקרים הראו כי קרניים אולטרה סגולות אלו הנכנסות לעין מהצד או מעל משקפי שמש מתמקדות בגובלת - הגבול שבין הקרנית ללחמית או האזור שתוחם את גבול הקשתית (צבע העין).
כאמור, משקפי שמש אינם מצליחים למנוע את אפקט האור הצדדי לתוך העין. עדשות מגע, לעומת זאת, חוסמות קרינה אולטרה סגולה יכולות למנוע את אפקט האור הצדדי. בנוסף, עדשות מגע הסופגות קרינה אולטרה סגולה יכולות למנוע חדירה של קרינת UV לתוך העין בהצלחה רבה יותר מאשר משקפי שמש ללא הגנת צד. הגנה נוספת שעדשות מגע יכולות להקרנות היא שימור על מצבם של תאי הגזע בגובלת. לתאי הגזע בגובלת יש תפקידים וחשיבות עליונה לתפקוד ובריאות הקרנית. עדשות מגע חוסמות קרינה אולטרה סגולה מכסות את האזור של הגובלת ומקנות הגנה מאפקט האור הצדדי.
כיצד יודעים האם עדשת המגע של הילד חוסמת קרינה אולטרה סגולה? מכון התקנים האמריקאי (ANSI) פיתח תקן של חסימת הקרינה האולטרה סגולה לעדשות מגע:
עדשות מגע מדרגה I: עדשות מגע אלו חוסמות 90% מקרינת האולטרה סגולה הארוכה (UV-A) ו-99% מקרינת האולטרה סגולה הבינונית (UV-B) אשר נחשבת למסוכנת יותר.
עדשות מגע מדרגה II: עדשות מגע אלו חוסמות לפחות 70% מקרינת האולטרה סגולה הארוכה (UV-A) ו-%95 מקרינת האולטרה סגולה הבינונית (UV-B).
באריזת עדשות המגע החוסמות או סופגות את הקרינה האולטרה סגולה יש לרוב כיתוב או לוגו המציין את יכולות החסימה אך יש לשים לב לדרגת החסימה של העדשה.
למידע נוסף בנושא הגנת UV לעיניים צפו בסרטון הבא: