הנה עובדה שאולי לא ידעתם: מסתבר שהשתן שלנו הוא למעשה נוזל שאמור להיות סטרילי. לכן, במקרה שהוא מזוהם, קיים חשד מידי להתפתחות דלקת בדרכי השתן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"מדובר בתופעה שכיחה ביותר בקרב האוכלוסייה הנשית. כ-30-40 אחוז מהן יחוו במהלך חייהן לפחות אירוע אחד של זיהום בדרכי השתן שגורם לתופעה", מסביר ד"ר גדי בן שטרית, מומחה לגניקולוגיה ומיילדות, היסטרוסקופיות וצוואר רחם ב"מכבי שרותי בריאות". לדבריו, התופעה שכיחה בעיקר בקרב נשים צעירות פעילות מינית ונשים בגיל המעבר.
למה זה קורה?
"הסיבה השכיחה ביותר היא זיהום חיידקי, הנוצר כאשר האי קולי – חיידק צואתי שנמצא באזור פי הטבעת "מטפס" לכיוון שלפוחית השתן במקרים שונים. חיידקים נוספים שאינם שכיחים הם הקליבסיאלה וחיידק ה-GBS שמתגלה בעיקר בתקופת ההיריון", מסביר ד"ר בן שטרית. לדבריו, קיימים מספר מצבים שעלולים לזרז את נוכחות החיידק:
- יחסי מין: נשים שמקיימות יחסי מין בתדירות גבוהה חשופות יותר לדלקות בדרכי השתן בשל ייתכנות העברת החיידקים הצואתיים מכיוון פתח הנרתיק אל עבר השלפוחית. כתוצאה מהאקט הפעיל, בשל החיכוך שנוצר ו"דחיפת" החיידקים במעלה השופכה לשלפוחית.
- גיל: כאמור, התופעה שכיחה בעיקר בקרב נשים צעירות המקיימות יחסי מין, וכן בקרב נשים בגיל המעבר - בשל המחסור בהורמון האסטרוגן ההופך את דופן השופכה לדק יותר וחשוף יותר לחדירת חיידקים. כמו כן, נשים בגיל המעבר עלולות לסבול גם ממצב של רפיון רצפת האגן הגורם לצניחת שלפוחית השתן ולחוסר התרוקנות מלאה לאחר מתן שתן – מה שמהווה מצע להתפתחות חיידקים וכתוצאה מכך להתפתחות דלקת בדרכי השתן.
- מין: כאמור, נשים סובלות יותר מהתופעה בשל המבנה האנטומי שלהן והקרבה היחסית של פתח הנרתיק לפי הטבעת, שמכיל כאמור חיידקים צואתיים שעלולים להגיע בקלות יחסית לאזור פתח השופכה.
- מערכת חיסונית לא תקינה: אצל נשים עם פגיעה במערכת החיסונית מסיבות שונות, קיים סיכון גבוה יותר לתופעה העלולה להיגרם כתוצאה מווירוסים (בניגוד לחיידקים המהווים את הסיבה העיקרית לתופעה במקרים אחרים), שנוכחותם מוגברת בשל המצב הגופני הירוד.
- מומים מולדים: נשים בעלות מומים מולדים באזור השלפוחית חשופות יותר לתופעה במהלכה אין התרוקנות מלאה בזמן ההשתנה, שכמור מהווה מצע נוח וזמין להתפתחות חיידקים באזור.
איך תזהו את הדלקת?
סביר מאוד להניח שנשים שסובלות מהתופעה יחושו בה היטב. לדברי ד"ר בן שטרית התחושה תתבטא לרוב בצורך מידי ומרובה למתן שתן, צריבה וכאב בעת ההשתנה, תחושת חוסר התרוקנות מלאה. "בנוסף, לעיתים השתן יהיה מעט עכור ובמקרים קיצוניים אף ייגרם דימום כתוצאה מפגיעה משמעותית בדופן רירית דרכי השתן".
מתי זה עלול להיות מסוכן?
"ראשית, כאמור לרוב מדובר בתופעה מטרידה ומציקה הפוגעת באיכות החיים. סיבה נוספת וחשובה נובעת מכך שבדומה לדלקות אחרות בגוף, ללא אבחנה נכונה וטיפול מתאים קיים סיכון להתפשטות הדלקת לכיוון הכליות ולגרימת "פיאלונפריטיס" - דלקת אקוטית באזור הכליה ואגני הכליה המאופיינת בחום גבוה ובצורך בטיפול אנטיביוטי תוך ורידי באשפוז. היעדר טיפול עלול לגרום להעברת החיידק למחזור הדם ולזיהום סיסטמי עד לסכנת חיים במקרים קשים", מסביר ד"ר בן שטרית.
עוד ב-mako בריאות:
>> פוריות לנצח? הנשים שלא מפסיקות לקבל מחזור
>> על הברזלים: גשר בשיניים לא מבטיח שהן ישארו ישרות לנצח
>> אפקט הלילה הראשון: למה אנחנו לא מצליחים לישון?
בנוסף, כשמדובר בנשים בהריון, דלקת בדרכי השתן עלולה להוות סיבה לצורך בלידה מוקדמת. בניגוד למרבית המקרים בקרב נשים שאינן בהיריון, במקרים אלו של נוכחות חיידק בשתן עשויה להיות ללא תסמינים המעידים על נוכחותה של הדלקת. לכן בהריון, חשוב מאוד לבצע תרביות שתן חוזרות לאורך תקופה זו, על מנת לאתר ולטפל בדלקת באופן מידי".
אבחון, מניעה וטיפול: מה חשוב לעשות?
כך תאבחנו: "ברוב המקרים זיהום ודלקת בדרכי השתן יאובחנו על ידי הרופא המטפל, על בסיס תלונות המטופלת בלבד ובשל הסבירות הגבוהה שאכן מדובר בדלקת. בשל הרצון למנוע את ההמתנה לתשובות מעבדה הכרוכה בסבל ואת הסיבוכים האפשריים, יינתן אף טיפול. במקרים אחרים, תישלח תרבית שתן על מנת לאבחן את סוג החיידק הגורם לכך ולטפל בו באופן נקודתי. במקרים אלה חשוב לחזור על התרבית בתום הטיפול".
כך תמנעו:
השתנה לאחר קיום יחסי מין: כן, זה בהחלט לא מיתוס. מאחר שפתח הנרתיק עשיר בחיידקים צואתיים, העלולים לנדוד אל עבר אזור השופכה עקב פעילות מינית, השתנה מידית לאחר האקט, תסייע לשטוף את האזור ועשויה למנוע מהחיידקים ל"טפס" לכיוון השלפוחית.
נגבו לכיוון הנכון: חשוב ביותר לנגב שאריות צואה לכיוון ההפוך מפתח הנרתיק, על מנת למנוע מחיידקי המעי לעבור לכיוון הבעייתי. גם כאשר מדובר בילדות, כדאי לחסוך מהן את העצמאות במקרה הזה ולסייע להן בעת הניגוב.
אנטיביוטיקה מניעתית במקרה הצורך: שיטה זו נמצאה יעילה ומתאימה יותר עבור נשים הסובלות מנטייה לדלקות חוזרות ונשנות שקשורות ליחסי מין. יש כמובן להיבדק ולברר את הסיבה להישנות המקרים (מום מולד או רגישות יתר). ניתן למנוע את דלקות השתן החוזרות בקרב נשים צעירות, באמצעות נטילה חד פעמית של מנת אנטיביוטיקה לאחר קיום יחסי מין, בהתאם להוראת הרופא כמובן.
שתו המון! ככלל, אין ספק ששתייה מועילה וטובה לגוף במובנים רבים - היא מסייעת במניעת יצירת אבנים בכליות ובדרכי השתן ותורמת במניעת דלקות. כשמדובר במניעת דלקת בדרכי השתן, עצם השתייה תורמת להשתנה מרובה, שכאמור מנקה את אזור השופכה ומסייעת במניעת חדירת חיידקים.
שלבו בתפריט היומי מיץ חמוציות: החמוציות, מסתבר, מכילות חומר שפעיל במיוחד נגד הידבקות החיידק לתאי האפיתל (רקמת הציפוי) של דרכי השתן. בנוסף, לחמוציות יש תכונות מחטאות חשובות לגוף והן בטוחות לשימוש גם בתקופת ההיריון. ניתן לצרוך אותן במיץ או בטבליות, אך לא מומלץ לקנות את המיץ הממותק העשיר בסוכר, שמהווה דווקא זרז להתפתחות הדלקת.
כך תטפלו:
"אם לא הצלחתם למנוע את הדלקת, חשוב שתיגשו לרופא על מנת לטפל בעניין. לרוב יומלץ על טיפול אנטיביוטי שיינתן במנה חד פעמית או יותר, בהתאם לצורך. בכל מקרה, כדאי להקפיד על אורח חיים והרגלי היגיינה טובים על מנת להימנע ככל הניתן מהתופעה המטרידה".