הקיץ בעיצומו וכך גם עונת הדיאטות. אבל הפעם, זה יצליח לכם. אתם תפגינו לוק חטוב על החוף או תיכנסו לבגד ההוא שאתם שומרים בארון. כי הקיץ הזה אתם מוכנים לעשות הכל, אבל הכל, כדי להוכיח לעצמכם ולעולם שאתם מסוגלים. אבל איך אפשר לעשות את זה בצורה בריאה? ובכן, זה לא הטיימינג, זו אפילו לא הבחירה בסוג הדיאטה – כי אין אחת שטובה לכולם. רוצים להצליח לרדת במשקל ולהיות בריאים? הנה כמה עקרונות ששווה מאד לאמץ.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מהי הדיאטה שהכי פחות בריאה לנו?
"מרבית הדיאטות טובות, אם הן מתאימות לאורח החיים ולאישיות של מי שעושה אותן, ואם יודעים להשלים את התזונה בהתאם למגבלות הדיאטה, כך שלא ייווצרו חסרים תזונתיים", אומרת מיכל סוקמן, דיאטנית קלינית, מומחית בסוכרת ב"מכבי שירותי בריאות". "הדיאטות היחידות שבאמת מסוכנות בעיני הן דיאטות כסאח, דיאטות בזק, דיאטות בהן עושים כל מיני שינויים שאי אפשר להתמיד בהם לאורך זמן ושלא מתאימים לאופי ולאורח החיים".
"למשל, אם מחליטים לאכול דיאטה נטולת לקטוז, אבל לא משלימים את צריכת הסידן שנפגעה בגלל הוצאת מוצרי החלב מהתפריט, זו יכולה להיות בעיה. דוגמה אחרת - אם מוותרים על מוצרי קמח שמכילים גלוטן אבל משלימים את צריכת הפחמימות בדגנים אחרים שאין בהם גלוטן, זה מצוין", מוסיפה סוקמן.
אז איפה מתחילה באמת הבעיה? בדיוק ברגע הזו, בו החלטתם לפנות לעזרים חיצוניים כי שמעתם שהם מחוללי פלאים. "הבעיה הכי גדולה הן "דיאטות הכרוב" למיניהן, או דיאטות שמשלבות צמחים וכדורים, כי מדובר בשיטות שלא מביאות לשינוי אמיתי באורח החיים. אלה הן בעצם דיאטות "קסמים" בהן מורידים משקל מהר מאד, אבל המשקל לא נשאר נמוך. ללא שינוי אמיתי שיעזור לשמר את ההישגים. עולים בחזרה ולמשקל גבוה ממשקל בו מתחילים בדיאטה".
ההסבר לכך מאוד פשוט. לגוף יש באופן טבעי צורך ורצון להישאר באיזון, לכן הוא מקבע את משקלו על נקודה מסוימת. בשפה המקצועית קוראים לזה נקודת שיווי המשקל או סט-פוינט. "הגוף אוהב את המקום הזה, נוח לו להישאר מאוזן. הבעיה היא שדיאטות קיצוניות ומהירות מזעזעות ומוציאות את המשקל מאיזון", מסבירה סוקמן. "קשה מאד לשמר הישגים, וכשמדובר בירידה משקל שהושגה באמצעות דיאטות כסאח, ברגע שחוזרים לאכול "רגיל" הגוף מתקבע על נקודת שיווי משקל גבוהה יותר מהנקודה שהיתה לפני הדיאטה, בגלל סיבות פיזיולוגיות מגוונות. התוצאה? השמנה".
עוד ב-mako בריאות:
>> משהקים בלי הפסקה? כך תעצרו אותם אחת ולתמיד
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק
דיאטות קיצוניות, למעשה, מכניסות את הגוף למצב של רעב. באופן טבעי ומולד, הגוף מתוכנת לזהות מצבי רעב: הוא סופג את רכיבי המזון בצורה יעילה יותר, וקצב חילוף החומרים יורד כדי לנצל כל קלוריה פנויה. "הגוף צריך פחות אנרגיה כדי לקיים את מערכות החיים. לכן אומרים שדיאטות זה דבר משמין. משום כך לא כדאי להתחיל לעשות דיאטות בגיל צעיר, כי 20 שנה אחר כך הגוף מתייעל ומגיעים למצב שלמרות שגם אם אוכלים את כמות הקלוריות הרגילה, עולים במשקל", אומרת סוקמן.
"יש המון גורמים שמשפיעים על קצב העלייה והמשקל. לכן, כשאנשים שונים מבצעים את אותה הדיאטה, יש ביניהם כאלה שיעלו במשקל בעוד שאחרים ירדו. זה תלוי בגנטיקה ובהרכב אוכלוסייה החיידקים או הפלורה במעיים. זה הכיוון המחקרי המרכזי כיום, להבין כיצד חיידקי המעיים מפרקים את המזון ואיך זה משפיע על עיכול וספיגת המזון". הסיכון הנוסף בדיאטות כסאח הוא שלאחר תקופה של מחסור ורעב, יש צורך בפיצוי, באוכל מפנק ומנחם. לעתים זה מתבטא בבולמוסי אכילה.
4 כללי ברזל לירידה במשקל - בלי להוציא את הגוף מאיזון
סוקמן ממליצה:
אכלו כשאתם רעבים, וחדלו כשאתם שבעים. "חשוב להבין שלרוב הסובלים מעודף משקל יש מערכת יחסים רגשית עם אוכל, מעבר לצורך הפיזיולוגי. שיחה עם איש מקצוע יכולה לעזור להבין איפה נגמרת הפיזיולוגיה ומתחיל הרגש ואיך להתמודד עם הצרכים הרגשיים בלי אוכל".
אל תספרו קלוריות. זה לא מדויק ולא נכון. "במקום לספור קלוריות התרכזו באכילת אוכל איכותי עד כמה שאפשר".
השלמת החסרים. "החלטתם על דיאטה מגבילה כמו דיאטה ללא פחמימות, ללא גלוטן, ללא סוכר או ללא חלב? הגבלת סוגי המזון טובה לדיאטה, בתנאי שמשלימים חסרים תזונתיים ובתנאי שלא מפצים על ההגבלה במזונות חליפיים – כמו פיצות או בייגלה נטולי גלוטן".
תכננו ארוחות. גם אם אתם יוצאים לאכול בחוץ או באירוע, תכננו מה אתם אוכלים. "לא חייבים לטעום מהכל, ולא חייבים את כל אבות המזון בארוחה אחת, אם מפזרים אותה בצורה מתוכננת על פני היום. כשמתכננים – קל יותר לא להגזים. סדרו את תפריטי הארוחות מראש, כדי שכשתהיו רעבים תדעו לתת לזה מענה".
"ככל שרעבים יותר, הדחפים הבסיסיים עובדים חזק יותר והצורך באוכל עשיר, שמן ומלוח או שמן ומתוק עולה, בעוד שהיכולת לקבל החלטות מושכלות יורדת. גם לא נכון אחר כך לעשות קיזוזים, כי זה שוב מכניס למצבי רעב ולמצבים רגשיים שעלולים לגרום לצורך ב"פיצויים" ובאכילת יתר", מסכמת סוקמן.