עור אדמומי, מתקלף או נוטה לקשקשים יכול להעיד על דלקת כרונית בעור המכונה "סבוריאה". ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור מציינת שמדובר בתופעה שכיחה ושלמעשה 2-3 אחוזים מכלל האוכלוסייה סובלים מסבוריאה בדרגה כזאת או אחרת. החדשות הטובות: שגרת טיפול נכונה יכולה לעזור מאוד למי שסובל מהבעיה.

אז מה זה בדיוק סבוריאה?

כאמור, סבוריאה או "סבוראיה דרמטיטטיס" היא דלקת כרונית דלקתית בעור. אבל לפני שנדבר על התופעה כדאי שתכירו את המונח "סבום": "סבום הוא הפרשה של חלבונים ושומנים המגיעה מהעומק של העור", מסבירה ד"ר אקרמן. "במצב תקין, כאשר ההפרשה מאוזנת, היא עוזרת לשמור על תקינות ועל בריאות העור. הבעיה מתחילה כאשר ההפרשה יוצאת מאיזון– כמו שקורה למשל במצב של סבוריאה, שבו מופרשת כמות יתר של חלב מהסבום (בלוטות החלב), המופרדת יחד עם תאי העור משכבת העור העליונה. אלה מייצרים מעין חומר דביק המתבטא בקשקשים ובקילוף". ד"ר אקרמן מציינת שהתופעה יכולה להופיע בשטחי עור, בהם קיימת נוכחות של בלוטות המפרישות חלב: בקרקפת, בפנים, באוזניים, בקדמת בית החזה העליון ובקיפולי הגוף (בית השחי, מפשעות, מתחת לשדיים ובטבור). מעבר להיבט האסתטי, הסבוריאה יכולה להתבטא גם כגרד מטריד באזורים שבהם היא מופיעה.

רגע, אז קשקשים בשיער הם למעשה סוג של סבוריאה?

"קשקשים הם למעשה צורה מאד קלה של סבוריאה, והם מופיעים בקרב 30 אחוז מהאוכלוסייה הכללית", מסבירה ד"ר אקרמן.

קשקשים (צילום: shutterstock | New Africa)
קשקשים הם ביטוי קל של סבוריאה | צילום: shutterstock | New Africa

מתי זה חולף?

"סבוריאה היא בעיה כרונית ולכן היא צפויה להימשך שנים רבות. היא לרוב מופיעה בגלים שתדירותם משתנה בין אדם לאדם – חלק מההתלקחויות קלות יותר וחלקן סוערות. לעיתים יהיה מרווח גדול מאוד בין ההתלקחויות ובמקרים מסוימים אפילו מספר שנים. למי שסובל מהתלקחויות צפופות, מומלץ לטפל בבעיה כיוון שלטיפול מונע קיימת חשיבות רבה בשיפור הופעת התסמינים ובתדירות הופעתם".

מה גורם להחמרה במצב הסבוריאה?

"מעבר לנטייה האישית של כל אחד שסובל מהתופעה המשפיעה על אופי התסמינים, ישנם גורמים שונים שמשפיעים על חומרת התופעה, כמו מצבי מתח וסטרס. כמו כן, ידוע שבתחילת עונת הסתיו – חורף, אנחנו צפויים ליותר התלקחויות של סבוראה לעומת שאר עונות השנה. גם גורמים נוספים כמו מחלות סיסטמיות, טיפול ותכשירי פנים שאינם מותאמים לסוג העור יכולים להשפיע על חומרת הסבוריאה".

איך מטפלים בסבוריאה?

"כיוון שסבוריאה זו בעיה כרונית שיכולה להחמיר או להשתפר, נדרשת תחזוקה שוטפת בהתאם למצב העור", אומרת ד"ר אקרמן. "במקרים חמורים במיוחד ניתן להיעזר בתכשירים במרשם רופא, אולם עבור חלק גדול מהמקרים לרוב יתאים גם טיפול בתכשירים דרמו קוסמטיים. היתרון בתכשירים אלה נובע מכך שמצד אחד הם מכילים חומרים פעילים, ומנגד– הם בטוחים לשימוש ארוך טווח ואינם מזיקים לעור.

מוצרי סדרת 'סבוקלם קלאסיק' למשל מצליחים לאזן בצורה יעילה את הפרשת הסבום וכך למעשה גורמים לעור להפיק את המיטב מעצמו, ולכן אני בהחלט ממליצה עליהם עבור קהל שסובל מהתופעה". 

סבוקלם  (צילום: דרור עינב)
קרם לחות אקטיב להרגעת העור של SeboCalm | צילום: דרור עינב

ד"ר אקרמן מסבירה שחשוב במיוחד לשמור על עור פנים נקי ולהשתמש בסבון המותאם לבעיית הסבוריאה. "לא רבים מודעים לכך, אך למעשה בעת שימוש בתכשירי ניקוי שונים, מולקולת הניקוי לעיתים נדבקת לדופן תאי העור, מכיוון שהעור אינו מצליח לפרק אותה. בפועל מצב כזה עלול לגרום לגירוי בעור. לכן, מומלץ לבחור במוצר שמצליח לנקות ולהסיר את עודפי הסבום בעדינות. סבון הפנים לעור רגיש של "סבוקלם" למשל מכיל חומר פעיל ייחודי בשם  SUGERNUT הבנוי מסוכר קוקוס ושמן, אשר מסייע לעור לפרק ביעילות את המולקולה האחראית על הניקוי. המוצר מצליח לנקות ולהוריד את עודפי הסבום מהעור ביעילות ובעדינות מבלי פגוע בעור. בנוסף לכך, מומלץ להשתמש גם בקרם לחות אקטיב, המאפשר לעור לספוח את עודפי השומן ולאזן ביעילות את הפרשת הסבום. בנוסף, הקרם מרגיע עור אדמומי ומגורה".

במקרים של אודם קיצוני, עור מגורה, התקלפויות או לאחר חשיפה לשמש, ד"ר אקרמן ממליצה להשתמש בג’ל הרגעה. "הג’ל של סבוקלם למשל מכיל ריכוז גבוה של צמח האלוה ברבדנסיס, המספק לעור את הלחות הדרושה ומרגיע תחושת מצוקה באופן מידי".

"זכרו כי שגרת טיפול נכונה בעור תסייע להרחיק את התקף הסבוריאה הבא ותשמור טוב יותר על העור", מסכמת ד"ר אקרמן.

לשמירה על שגרת טיפול נכונה בעור צפו בסרטון:

 

* ד"ר להבית אקרמן, היא רופאת עור והיועצת המדעית של "סבוקלם"