בעיות ראייה הן סיפור מתעתע. בטח אצל ילדים קטנים יותר, אבל גם אנחנו המבוגרים יכולים ליפול בפח לפני שנקבע סופית שהעיניים שלנו הן לא לגמרי 6/6. הסיבה היא שקל מאוד להפיל את כל התופעות על שלל סיבות אחרות: אנחנו נחפש קודם מענה לכאב ראש, לתאורה המסנוורת, לזמן הממושך במסכים, לקושי כללי בקריאה אצל ילדים קטנים, אבל חשוב שלא לשכוח לגמרי שאולי, רק אולי, יש כאן גם עניין שצריך לבדוק.
עם החזרה ללימודים, הנה כמה מהמיתוסים הנפוצים, שרגע לפני שמנפצים או מאוששים אותם, קחו לכם זמן חשיבה.
-
מיתוס: אם הילד שלי סובל מבעיית ראייה אני ככל הנראה יודע/ת על כך: המספרים מעידים שלא נכון
עובדה: הדו"חות השנתיים לבריאות התלמיד אשר מוציא משרד הבריאות מדי שנה מצביעים על ירידה מתמשכת באחוז ההורים שלא לוקחים את ילדיהם לביצוע בדיקת ראייה על אף ההפניה שקיבלו הילדים לאחר בדיקת הסקר הראשונית בבית הספר: מ-78% בשנת 2017, ל-61% לשנת 2020. מחקרים מהעולם מצביעים כי למעלה מ -50% מההורים לא מודעים להשלכות הבריאותיות הנובעות מקוצר הראיה של ילדיהם. זאת גם מאחר שילדים אינם מתלוננים תמיד על קוצר או טשטוש בראייה, אלא יוצאים מנקודת הנחה שכך כולם רואים. על כן יש להקפיד על בדיקות ראייה שגרתיות אצל רופא מומחה או אופטומטריסט ולא להסתמך על תחושות בטן. -
מיתוס: קריאה באור עמום הורסת את הראייה - לא נכון.
עובדה: "אתם לא יכולים לגרום לעצמכם לנזק בלתי הפיך בעיניים על ידי שימוש בהן – אלא אם כן אתם מישירים מבט לשמש או לקרן לייזר. קריאה בתנאי תאורה לא אופטימליים, כמו אור בהיר או כהה מדי אמנם עשויה להיות לא נעימה במיוחד, להתיש את העיניים, לייבש אותן ולהקשות עליהן להתפקס בטקסט, אך לא מדובר כאן בנזק לטווח הארוך, וטיפות עיניים יוכלו לעזור נגד תחושות העייפות והצריבה", מבהירה אורטל סבג אופטומטריסטית בכירה ומנהלת חטיבת מחקרים בחברת - CooperVision.
-
מיתוס: אכילת גזר משפרת את הראייה - לא לגמרי נכון.
עובדה: הפעם מדובר במיתוס עם היסטוריה שמחזיר אותנו עד מלחמת העלם השנייה, כאשר גרמניה תקפה את בריטניה. על מנת לזהות את התקיפות, פיתחו הבריטים טכנולוגיית מכ"ם חדשה שהצליחה לאתר את מטוסי האויב עוד לפני ששיגרו טילים וליירט אותם. כדי שהפיתוח החדש לא ייחשף, משרד ההסברה הבריטי טען כי לוחמיו אוכלים גזר לשיפור הראייה, ועל כן מסוגלים לפגוע במטרות אויב בחשכה מוחלטת. מנקודה זו קיבל הגזר את יחסי הציבור הידועים, וכאן הטעות. אמנם הגזר עשיר בוויטמין A, שאכן מועיל לראייה, אך כך גם מזונות רבים אחרים (ביניהם אספרגוס, משמשים, נקטרינות, וחלב). יחד עם זאת, לשפר את המספר במשקפיים או את ראיית הלילה – הוא בטח לא יצליח. -
מיתוס: ילדים לא יכולים להרכיב עדשות מגע - תלוי בן כמה הילד.
עובדה: ילדים יכולים להתחיל להרכיב עדשות מגע כבר מגיל 8, כאשר פעמים רבות הרכבת עדשות מגע מהווה טיפול יעיל יותר מהרכבת משקפיים. כן חשוב לבחור בעדשות מגע טיפוליות שאושרו על ידי ה-FDA ומיועדות במיוחד לילדים ולא רק מתקנות ראייה בדומה למשקפיים אלא גם מעכבות את קצב גדילת המספר בגילאי 6-12 אז מצויה העין בשלבי התפתחות מואצת.
-
מיתוס: משקפיים פוגעים בראייה מאחר והם גורמים לעיניים לפתח בהן תלות - לא נכון.
עובדה: במשך שנים היו רופאים שהמליצו על שלל תרגילי ראייה כאלטרנטיבה בריאה למשקפיים, כאשר גם היום רבים סבורים כי הרכבת משקפיים לאורך זמן גורמת לעיניים להסתמך על המשקפיים יתר על המידה ופוגעת למעשה בראייה - אך הדבר איננו נכון. "המשקפיים 'מתקנים' את לקות הראייה בזמן הרכבה, אך לא את הגורם לה, כך שמטופלים פעמים רבות מממשיכים לעלות במספר גם בזמן הרכבת משקפיים או עדשות מגע סדירה. אלא אם צוין בפירוש כי אלו עדשות טיפוליות המאטות את ההידרדרות בראייה", מתארת סבג. -
מיתוס: אם נפזול, יכול להיות שהעיניים ייתקעו במצב הזה לנצח - לא נכון.
עובדה: האם פזילה רגעית בעיניים יכולה להיתקע? השורה התחתונה היא לא, שכן פזילה היא הזזת שרירי העין ואף פעולה טבעית כאשר אנחנו מסתכלים על משהו קרוב מאוד, אך פזילה מכוונת לאורך זמן יכולה לפגוע באופן זמני בשרירים ולגרום לתחושת כאב. לעומת זאת, אם אתם מבחינים שילדכם פוזל באופן מתמיד, לא מדובר במשחק תמים אלא בלקות ראייה, שלא תעבור מעצמה אלא רק עם התערבות רפואית.
-
מיתוס: כאשר לשני ההורים עיניים חומות לילד לעולם לא יהיו עיניים כחולות - לא נכון.
עובדה: כשהמורה לביולוגיה הסבירה על העקרונות הבסיסיים בגנטיקה, היא כנראה השתמשה בצבעי עיניים על מנת להסביר איך זה עובד, צורת הפעולה של גנים בפועל היא מסובכת בהרבה כך שגם אם מדובר במקרה נדיר, זה בהחלט אפשרי שלזוג הורים חומי עיניים יהיה ילד עם עיניים כחולות.