בכולנו מכונן צד רגיש, כזה שמתגעגע לדברים של פעם: האוכל של סבתא, הכלב הראשון שלנו, הסדרות מהילדות, הקרטיבים המתוקים מדי שמכרו במכולת השכונתית. הצורך לשמור ולשחזר את מראה השיער שהיה לנו פעם, לפני שהתחלנו להקריח, נובע גם הוא מרצון לחזור אחורה, סוג של מסע בזמן שיהפוך אותנו שוב לאותם צעירים חסרי דאגות עם שיער פרוע.
זאת ככל הנראה אחת הסיבות לכך שיותר ויותר גברים (ונשים) מישראל אורזים מזוודה וטסים לטורקיה, המדינה שהפכה לאימפריה בתחום השתלות השיער (טוב, נו, וסדרות סוחטות דמעות), ועוברים הליך של השתלת שיער בטכנולוגיה שמוכיחה את עצמה כיעילה ומספקת תוצאות טובות. כמות המושתלים הגבוהה קשורה לכך שאחד מכל ארבעה גברים בישראל מתחיל לסבול מנשירת שיער בשנות העשרים לחייו, כאשר המספר עולה לאחד משניים (חצי מאוכלוסיית הגברים) שסובל מהתקרחות בגילאי ארבעים ומעלה.
אחרי שנת הקורונה, בה הטיסות לטורקיה הפכו לחלום בלתי אפשרי ומכונים רבים החלו להציע השתלות שיער גם כאן בישראל, הטיסות התחדשו סוף סוף, ואיתן גם הרכבות הישראליות של מושתלי השיער מישראל. פרופסור אבנר שמר - דרמטולוג בכיר ומומחה לרפואת עור ומין מהמרכז הרפואי שיבא תל-השומר, מכיר היטב את התופעה משנים של מחקר ופגישות עם מטופלים הסובלים מהתקרחות. אז האם ההליך מתאים לכל אחד? מה בעצם עושים בו? עם איזה ציפיות צריך להגיע והאם יש דרכים לסייע לצמיחת השיער גם ללא השתלה? שאלנו את הפרופסור כדי לעשות לכם קצת סדר.
מהי בעצם השתלת שיער?
מסתבר כי בטורקיה, וגם כאן בישראל, קיימות מספר שיטות להשתלות שיער במועמדים מתאימים, כל אחת מהן מתבצעת בטכניקה קצת שונה ועל המטופלים הפוטנציאלים לבדוק מול הרופא המבצע באיזו טכניקה הוא עובד. הטכניקה הפופולריות והמוצלחת ביותר נקראת FUE (Follicular Unit Extraction) והיא מתבצעת בפרוצדורה שלא משאירה צלקות ומוציאה את המטופלים עם קו שיער טבעי. בשיטה זו משתילים את זקיקי השיער בצורה זעיר פולשנית, כאשר הזקיקים הבריאים נלקחים מאזור תורם אחר בגופו של המושתל (לרוב מהקרקפת האחורית), מנוקבים ומוחדרים באזור ההשתלה. ככל שיושתלו יותר זקיקי שיער, כך תהיה התוצאה טובה ומרשימה יותר, אך חשוב לזכור שהמחיר עולה בהתאם. הניתוח עצמו נעשה בהרדמה מקומית של אזור הקרקפת ויכול להימשך מספר רב של שעות (לפעמים אפילו עד עשר שעות).
למי מתאים ביצוע ההשתלה?
באופן כללי כל מי שסובל מהתקרחות יכול לפנות לרופא המומחה בנושא ולהתעניין בהשתלת שיער, אך פרופסור שמר מציין כי יש מועמדים שאצלם התוצאות יהיו בפירוש טובות יותר. אנשים אשר ההתקרחות שלהם נמצאת במצב סטטי ללא שינוי בתקופה של מספר שנים מתאימים יותר לביצוע ההשתלה מאשר מי שתהליך ההתקרחות שלהם נמצאת בעיצומה. בנוסף, ככל שהאזור התורם בגוף (באופן אידיאלי אזור העורף) עשיר יותר בזקיקי שיער פעילים, כך יהיה קל יותר לבצע השתלת זקיקים בצורה מוצלחת. בכל מקרה, הרופא המנתח, בין אם בטורקיה או בין אם בישראל, יבקש מהמועמד לשלוח לו תמונות מייצגות של מצב ההתקרחות לפיהן הוא יידע לומר מה הטיפול הנכון ומהם סיכוי ההצלחה.
מהם סיכויי ההצלחה והאם יש סכנות?
בהשוואה להליכים קוסמטיים אחרים, סיכויי ההצלחה של תהליך השתלת השיער נחשבים כטובים מאוד אך חשוב לדעת שאין כאן מאה אחוזי הצלחה. גורמים רבים שיכולים להשפיע על ההצלחה - הניסיון של הרופא והמרפאה בו החלטתם לעבור את ההליך, מצב ההתקרחות של המטופל, השיטה בה מתבצע הטיפול (מחקרים מראים כי שיטת ה-FUE היא זאת בעלת אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר) וגם גורמים שאינם קשורים בהשתלה כמו תזונה ועישון. כן, מסתבר שגם בכל הקשור להשתלות שיער, מטופלים שמעשנים סובלים מסיכון גבוה יותר לפגיעה בזקיקי השיער שהושתלו.
מה קורה לאחר ההשתלה?
כל מי שעבר טיפול של השתלת שיער יספר לכם שלא מדובר במעשה קסם אלא בתהליך שצריך בו לא מעט זמן וסבלנות. בימים שאחרי השתלת השיער המטופלים עשויים להרגיש תשישות ועייפות ולכן מומלץ לקחת חופשה של מספר ימים. בימים הראשונים ממש תתבקשו לחבוש כובע מיוחד שמתחתיו תהיה גם תחבושת שנועדה לספוג את שאריות הנוזלים והדם שנותרו מהניתוח - כן, המראה עלול להיות לא נעים בימים הראשונים וזה טבעי. חשוב מאוד להקפיד שלא להזיע (למרות שלא מדובר בפעולה נשלטת כמובן), לכן יש להפחית בביצוע פעילות ספורטיבית ו/או קיום יחסי מין.
גם למעשנים שביניכם מומלץ לפחות בימים הראשונים להפחית או להפסיק כדי לשפר את אחוזי הקליטה של הזקיקים. בכלל, בחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה ייקח זמן עד שתוכלו לחזור לעשות דברים שנראו לכם טבעיים. רק חודש לאחר התהליך יהיה מותר להסתפר, כחודשיים לאחר מכן יהיה מותר לחשוף את עור הקרקפת אך רצוי שגם זה לא יהיה באופן ישיר (מומלץ להקפיד על כך גם בלי קשר להשתלה). אגב, לאלה שמתכננים לצבוע את השיער החדש שלהם, לשם כך תאלצו להמתין חצי שנה לפחות.
כיצד ניתן לסייע להחלמה?
לאחר השתלת השיער, בשלב בו יהיה לכם מותר לחזור ולשטוף את הקרקפת באופן רגיל, רופאים רבים ממליצים להשתמש בתכשיר תרופתי ללא מרשם המכיל "מינוקסידיל" כדי להמשיך ולעודד את צמיחת הזקיקים שהושתלו. במידה ואתם לא מתאימים או לא מעוניינים בהשתלת שיער, שימוש בתכשיר זה יכול לטפל בנשירת שיער והתקרחות על רקע תורשתי.
*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.