יש לא מעט מצבים בהם כאבים המורגשים בשיניים מקורם לא בשיניים, וזה לא אוקסימורון. ההסבר לכך נעוץ בתופעה המכונה "כאב מוקרן או מושלך", כאב הנובע מאזור שמחוץ לחלל הפה, מוקרן לתוך הפה ומתורגם ככאב שיניים.
לתופעה הזו ישנן השלכות קליניות חמורות. אם רופא השיניים יטפל באזור בו מורגש הכאב (בשיניים) במקום במקורו האמיתי (מחוץ לחלל הפה) הוא יגרום לנזק בלתי הפיך בשיניים מחד, ולא ישכך את הכאב מאידך. המטופל שימשיך לסבול מכאבים, יפנה לרופא שיניים אחר העלול למצוא שן אחרת ה"אחראית" לכאב, תוך גרימת נזק בלתי הפיך נוסף. דוגמה מוכרת לכאב מוקרן הוא כאב המורגש בלסת, בשכמה, ביד, בכתף, בחזה בזמן התקף לב. במקרה זה, הלב עצמו לא יכאב. יש להיות ערניים לכך כי לעיתים אלו מצבים מסכני חיים.
רקמות העלולות להקרין כאב לתוך חלל הפה והשיניים הן: שרירי הלעיסה והפנים, מפרק הלסתות, עצבים, סינוסים, ולעיתים רחוקות מקור הכאב עלול להיות כאמור בשריר הלב או אף לנבוע ממקור פסיכולוגי.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
איך יודעים אם מקור הכאב הוא בשיניים או מחוץ לחלל הפה?
כאב שמקורו בשיניים מוחמר בשתיה או אכילה של מאכלים או משקאות קרים, חמים או מתוקים. בנוסף, לעיסה מאומצת או הידוק שיניים משפיעים על עוצמת הכאב, ובמקרים מסויימים מורגשת גם נפיחות באזור.
במידה וכל התופעות הללו אינן מתקיימות, עולה החשד כי מקורו של כאב השיניים מגיע מחוץ לחלל הפה ובמקרים כאלו, על רופא השיניים להיות מאד זהיר לפני שהוא מתחיל טיפול בשן חשודה. מערך הבדיקות שעליו לבצע צריך לכלול בנוסף לצילום רנטגן של האזור הכואב ושאר הבדיקות הרגילות, גם תשאול מקיף על מהות הכאב ואופיו (לוחץ,שורף,דוקר), עוצמתו (מציק או בלתי נסבל) ומה הן הגורמים המחמירים או מקלים עליו. יש לבצע גם בדיקה של רקמות שמחוץ לחלל הפה (שרירי הפנים, הצוואר, מפרק הלסתות, הסינוסים וכו') במטרה לנסות להפיק את הכאב בשיניים על ידי גירוי של אזור שמחוץ לפה.
מצב שבו אילחוש השן מצליח להפחית את הכאב, יכול להוות אינדיקציה לרופא כי מקור הכאב הוא אכן שן חשודה. לעומת זאת אם אחרי אילחוש הכאב ממשיך והמטופל לא מעיד על הקלה או שיפור התחושה רופא השיניים צריך להסיק כי הכאב מגיע ממקור שנמצא מחוץ לחלל הפה. לדוגמה, כאבי שיניים שמקורם בשריר הפנים מורגשים אצל המטופל ככאבים עמומים, קבועים, לא מוגברים בגירוי השיניים, אך מוחמרים במישוש והפעלת השריר (הכאב יקרין לשיניים!) אלחוש השריר עצמו יעלים את הכאב ויצביע על מקור הבעיה.
מה גורם לכאב מוקרן או מושלך?
התחושתיות שאנו חשים באזור הפנים מקורה בעצב המשולש, המתחלק לשלושה חלקים: עצב הלסת התחתונה, עצב הלסת העליונה והעצב העיני (מוביל תחושה מהקרקפת, המצח, האף, הסינוס הקדמי, חלק מקרומי המוח, וחלקים מהעין). ההולכה העצבית של כל האזורים המעוצבבים על ידי העצב המשול מתכנסים לאותו גרעין בגזע המוח. כתוצאה של ההתמזגות, המוח לפעמים לא יודע מהו מקורו של השדר (האימפולס) ועלול להתבלבל, כלומר אזור מסוים משדר כאב, אך הכאב מורגש בטעות באזור אחר. כמובן, רק טיפול במקור הכאב (ולא באזור בו הכאב מורגש) יגרום לסילוקו המוחלט.
הכאב המורגש בשיניים עלול לנבוע מהעצב עצמו. במהלך טיפול שורש או עקירה כורתים את הסעיף של העצב שחודר לתוך השן מהעצב הראשי. לעיתים רחוקות שאריות העצב הכרות גדלות במטרה להתחבר מחדש לגזע הראשי. הנצה זו גורמת להיווצרות של גידול עצבי המכונה נאורומה. הנאורומה משדרת לגזע המוח שדרים מתמידים וממושכים של כאב. כלומר, יכול להיות שטיפול שורש המבוצע ללא דופי יגרום להתפתחות של כאב ממושך. טיפול שורש חוזר או חלילה עקירת השן לא רק שלא יפתרו את הבעיה אלא אף עלולים להחמיר אותו עקב פגיעה נוספת בעצב.
קיים מצב נדיר המכונה מיגרנה של הפנים. זהו כאב הדומה באופיו לכאב ראש בזמן התקף מיגרנה, אלא שהכאב לא מורגש באזור הרקה אלא בלסת העליונה. הכאב נמשך ממספר שעות עד מספר ימים. בדומה לכאב הראש, הכאב הוא כאב פועם, מלווה לרוב בבחילות, הקאות ורגישות לאור ולקול. אדם שיפנה לרופא שיניים עם כאב פנים מגרנותי עלול לקבל טיפול דנטלי מיותר. הכאב עלול להעלם עקב סיום ההתקף, ואז הן רופא השיניים והן המטופל עלולים לייחס את העלמותו של כאב "השיניים" לטיפול שבוצע בשוגג, מה שעלול לגרום לכך שבהתקף הבא הוא שוב יפנה לרופא השיניים בחיפוש אחר פתרון והקלה.
לסיכום, לא כל כאב שיניים מעיד על שיניים בעייתיות. חשוב מאוד לבצע את כל מכלול הבדיקות הדרושות הן בשיניים עצמן והן ממקורות שמחוץ לפה על מנת לאבחן נכון את הסיבות השונות האפשריות לכאב, ולמנוע ממטופלים סבל מיותר ואבחנות שגויות שיכולות לגרום לנזקים מיותרים ובלתי הפיכים.
פרופ' אפרים וינוקור, אחראי על תחום כאבי פנים, הפרעות במנגנון הלעיסה והפרעות שינה דנטלית ברשת מרפאות כללית סמייל