השיניים לא רק מעידות על היגיינת הפה שלכם או התזונה שלכם, הן יכולות גם לרמוז על מצבים רפואיים לא מאובחנים שעלינו לטפל בהם. הנה כמה מצבים רפואיים שניתן לזהות באמצעות בדיקת שיניים.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
חרדה או חוסר שינה
השיניים שלכם יכולות לרמוז על מצבים נפשיים שאתם נתונים בהם, כמו לחץ, חרדה או הפרעות שינה – שגורמות לכם לחרוק שיניים. על פי מחקרים, חריקת שיניים נפוצה גם במקרים של תסמונת דום נשימה בשינה.
"פני השטח של השיניים הופכים לשטוחים והשיניים נשחקות", מסביר צ'רלס רנקין, רופא שיניים ומרצה בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת טאפטס להפינגטון פוסט. על פי רנקין, אם אתם חורקים שיניים, הכי חשוב להיוועץ ברופא השיניים ולברר על התאמת סד לילה לשיניים. "לאחר מכן, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי להפחתת הלחצים הנפשיים", מסביר רנקין.
צריכה מופרזת של אלכוהול
רופא השיניים מסוגל גם לזהות כאשר אדם צורך אלכוהול בכמות מוגזמת. מחקר שפורסם בשנת 2015 ב- Journal of Periodontology שופך אור על הקשר שבין בריאות השיניים לצריכת אלכוהול. חוקרים מברזיל מצאו כי דלקות חניכיים שכיחות יותר אצל אנשים ששותים יותר. בנוסף, הם גילו שאנשים שצורכים יותר אלכוהול, פחות שומרים על היגיינת הפה שלהם. גם אלו שצרכו אלכוהול ולא סבלו מדלקות חניכיים, נמצא אצלם יותר פלאק מאשר אצל אנשים שלא שותים. הסיבה לכך, היא ככל הנראה כי אלכוהול גורם לייצור מופחת של רוק וליובש בפה, מה שגורם לחיידקים להתרבות בחלל הפה ולהצטברות של פלאק.
הפרעות אכילה
סוגים מסוימים של הפרעות אכילה, כמו אנורקסיה ובולימיה - ניכרים על גבי השיניים שלכם. מחקרים מראים שחומצות קיבה בחלל הפה יכולות לגרום לשחיקה של אמייל השן ודנטין השן. כיוון שהפרעות אכילה כוללות לעתים קרובות הקאות חוזרות, נוצרת שחיקה של שיניים כתוצאה מחומצות קיבה שעוברות בחלל הפה בפעולת ההקאה. על פי רנקין, השחיקה של השיניים נעשית לרוב בחלקן האחורי. יחד עם זאת, שחיקה של אמייל השן לא תמיד מעידה על הפרעות אכילה. היא יכולה להיגרם גם כתוצאה מבעיה גנטית או מום מולד.
עוד ב-mako בריאות:
>> המאכלים הטעימים האלה אשכרה יעזרו לכם לדיאטה
>> גורו היוגה בעירום נחשפת
>> "כשמגיע ילד להשתלה, זה אומר שיש גם ילד שמת"
תזונה לא מאוזנת
קפה, תה, משקאות אנרגיה, סוכריות ופירות יער - יכולים לגרום לכתמים בשיניים. "אבל יש מה לעשות", אומר רנקין. "שתו קפה או שתייה ממותקת בעזרת קשית, כך השתייה נוגעת כמה שפחות בשיניים". כמו כן, צחצוח שיניים לאחר אכילה או שתייה של מאכלים מכתימים יכולה לעזור רבות.
מחלות לב או סוכרת
בקרב אנשים שאינם יודעים כי הם לוקים בסוכרת, המצב הבריאותי של החניכיים יכול לעזור לאבחן את המחלה. חניכיים לא בריאות יכולות במקרים מסוימים להוות סימן לסוכרת. במקרה כזה, ביקור אצל רופא השיניים יכול לעזור לאבחן סוכרת שלא אובחנה.
למרות שהקשר שבין חניכיים לסוכרת לא ידוע באופן מקיף עדיין, מחקר מצא כי סוכרת מגבירה סיכון למחלות חניכיים ואילו דלקות חניכיים יכולות להשפיע לרעה על היכולת של הגוף שלנו לווסת רמות סוכר בדם. בנוסף, אנשים הלוקים בסוכרת נמצאים בסיכון גבוה פי 3 לפתח מחלות חניכיים חמורות. רנקין מוסיף ואומר כי מומלץ לאנשים הסובלים מסוכרת או ממחלות לב וכלי דם לדאוג לבריאות חלל הפה, כולל צחצוח והעברת חוט דנטלי – כיוון שאפשרי שחיידקים יחדרו לחניכיים מודלקות ולהחמיר מחלות אלו.
כפי שחשוב לשמור על שאר הגוף שלנו, כך גם חשוב לשמור על בריאות הפה שלנו ולוודא שאנחנו שמים לב כשמשהו לא כשורה. "זה כולל לבדוק כל כאב, נפיחות, חניכיים מדממות, שיניים שבורות או שחיקה באמייל השן". "אם רופא השיניים מבחין במשהו כזה, מחובתו לשאול את המטופל, אבל המטופל עצמו הוא באמת הקו הראשון של ההגנה", מסכם רנקין.