כבר חצי שנה שמשבר הקורונה נוכח בחיינו וגורם לנו לסטרס רב ולחרדה. בין שזה חשש לחיינו, לקרובים לנו או חוסר ודאות כלכלי - רבים מאיתנו נמצאים תחת סטרס תמידי כבר חודשים רצופים. ואין ספק שהסטרס נותן אותותיו בגוף שלנו. רמות סטרס גבוהות יכולות לסכן את הבריאות שלנו במובנים רבים, מהשמנת יתר ועד לאלצהיימר וסרטן. אך רבים אינם מודעים גם להשפעה ההרסנית שיש לסטרס על בריאות השיניים.
רק לאחרונה "הניו יורק טיימס" דיווחו על עלייה במספר האנשים הסובלים מסדקים בשיניים, כתוצאה מסטרס. לחץ או סטרס גורמים לחריקת שיניים (בלתי רצונית) בזמן השינה וזו מובילה לסדקים בשיניים. רופאי שיניים בארה"ב מספרים כי יותר מטופלים שלהם נזקקים לטיפולי שיניים בעקבות נזקי הסטרס. נוסף לכך, אנשים רבים מספרים ברשתות החברתיות מעבר לים על בעיות שונות בשיניים שעלו בזמן המגפה. "נאלצתי לעשות כתר (בשיניים), כיוון שמתברר שחרקתי שיניים. וגם עברתי טיפול שורש במקביל בגלל שהשן הסדוקה הזדהמה", צייץ משתמש בטוויטר בשרשור שבו רבים סיפרו על סדקים בשיניים שסבלו מהם במהלך החודשים האחרונים.
אז איך תדעו אם אתם חורקים שיניים לפני שתאלצו להגיע לרופא השיניים לטיפול דחוף? הנה כמה סימנים שיעזרו לכם לדעת:
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
שיניים שקופות למחצה
השיניים שלכם צריכות להיות בצבע אטום ולכן אם שמתם לב שהן נעשות שקופות למחצה בחלקן התחתון, או שהן התקצרו – זה עלול להעיד על כך שאתם הרבה יותר בלחץ ממה שאתם חושבים. "ייתכן שזה קורה בעקבות חריקת שיניים. אם אכן זו הסיבה, אולי תצטרכו סד לילה שיגן על השיניים שלכם מפני שחיקה", הסביר ד"ר ריצ'רד מרקס, רופא שיניים לאתר Net Doctor. רוב הזמן, אנשים אינם מודעים לכך שהם חורקים שיניים או נועלים לסתות בלי להיות ואצל רבים זה אף יכול לקרות במהלך השינה. לכן, אם אתם חוששים שזה קורה לכם היוועצו ברופא השיניים כדי למנוע מצב של פגיעה בשיניים שלכם.
לסת כואבת
כ-30 אחוז מהמבוגרים יחוו כאבים בלסת או "קליקים" בלסת בשלב מסוים בחייהם. לעתים תופעה זו מוגדרת בתור "הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה". "מדובר בסימן נפוץ לסטרס. ייתכן שתזדקקו לטיפול בלסת, כמו קיבוע מיוחד או אף מילוי בוטוקס, כדי להרגיע את השריר", אומר ד"ר מרקס.
עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם
חניכיים מדממות
לכולנו קרה שצחצחנו שיניים קצת חזק מדי וגרמנו לעצמנו לדמם מהחניכיים. אבל כשאתם מבחינים בדם בכיור באופן עקבי, ייתכן שזה סימן למשהו חמור יותר. על פי ד"ר מרקס, חניכיים מדממות הן תסמין למחלות חניכיים כמו דלקת חניכיים או דלקת מסב השן – שיכולות להיגרם או להחמיר עקב לחץ. אם חוויתם לאחרונה דימום רב באזור החניכיים, היוועצו ברופא השיניים.
ריח רע מהפה
חומצות קיבה עשויות להצטבר כשאתם בסטרס ועלולות לגרום לרפלוקס קיבתי-ושטי – שיכול להוביל לריח רע מהפה. על פי ד"ר מרקס, אם אכן זו הבעיה - כדאי לפנות לרופא המשפחה וייתכן כי תצטרכו טיפול באמצעות נוגדי חומצה או תרופה אחרת.