כמה לא הטיפו לנו על חוט דנטלי, רופאי שיניים, שינניות, קומדיות משפחתיות מאמריקה – כולם רצו רק דבר אחד, לשכנע אותנו להשתמש בחוט דנטלי. ובכן, יום הצדק הגיע, ואיתו הממצא המדהים הבא – חוט דנטלי לא באמת עושה שום דבר. לפחות לא משהו מוכח מחקרית, ולנו זה מספיק בשביל לחגוג.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מישהו בממשל האמריקני, ממחלקת בריאות הציבור, החליט לפקפק בהנחיות השימוש בחוט הדנטלי והורה על סקירת מחקרים בנושא כדי לבדוק אם ההנחיות שניתנו לציבור האריקני הן נכונות. המסקנות היו לטובתנו ולרעת החוט הדנטלי. מתוך 25 מחקרים שנעשו, נמצא כי ההשפעה של העברת חוט דנטלי על בריאות השיניים היתה מאוד נמוכה עד לא משמעותית. ארגוני רופאי השיניים האמריקניים מיהרו לצטט מחקר שמצא קשר בין שימוש בחוט דנטלי לבין עצירת תהליך נסיגת חניכיים – אבל המחקר הזה היה לא מעודכן ולא מאוד מבוסס. אין ספק שיש עוד מה לומר בנושא, אבל דבר אחד בטוח – אנשים מעריכים שימוש בחוט דנטלי הרבה יותר מדי.
לא כלי אולטימטיבי
ומה אומרים רופאי השיניים בארץ? שהבעיה היא בנו, ושאם היינו יודעים להשתמש בחוט דנטלי באופן נכון, הוא היה יכול להיות מאוד אפקטיבי. "אני לא מכיר את המחקרים המדוברים, אבל חוט דנטלי הוא בהחלט דבר יעיל. יש לו מעלות ויש לו חסרונות בדיוק כמו כל אביזר אחר בו אנחנו משתמשים לשמירה על היגיינה אוראלית. התכונה הטובה ביותר שלו היא שבשימוש נכון, הוא מסוגל לקבל את פני השטח של השן כדי לנקות אותו ובעיקר את האזור שבין השיניים", מסביר ד"ר שמואל ליברוס, מנהל האיכות והבקרה הרפואית במכבידנט. "העניין המרכזי שיכול להיות בעייתי בשימוש בו הוא שהוא דורש קואורדינציה מאוד מסויימת עם הידיים, ולא לכולם יש את המיומנות הזאת".
חשוב להבין כי אף אחד לא אומר ששימוש בחוט דנטלי מונע מחלות חניכיים, ולא מדובר בכלי שעומד בפני עצמו. "זה לא כלי אולטימטיבי שבלעדיו לא יכולים לשמור על הגיינת הפה, יש גם אופציות אחרות למי שלא מסתדר איתו, אבל חשוב לשלב כמה אלמנטים – לא רק מברשת שיניים אלא גם מברשת מיוחדת, או חוט דנטלי או קיסם – שיוכלו לנקות גם בין השיניים", הוא מוסיף. "יכולים לקרות שני דברים אם לא משתמשים בחוט דנטלי כראוי. ראשית, אם לא עושים את התנועות הנכונות – זה לא באמת מנקה, ושנית- אם מגיעים איתו בטעות עד לחניכיים שבין השיניים, אנחנו עלולים לפצוע אותם, ואם יש שם רובד חיידקים, הם עלולים לחדור למחזור הדם, וזה יכול להיות מסוכן".
עוד ב-mako בריאות:
>> מעז יצא מתוק: עקיצות דבורה ירפאו אתכם
>> נעורי נצח: 12 מסכות שיחיו את הפנים שלכם
>> תאהבו יותר, תאכלו פחות: חוקרים אומרים שאהבה זה מרזה