רבים באוכלוסייה סובלים מחרדה דנטלית, לעתים היא הופכת את הביקורים במרפאת השיניים לקשים נפשית ולעתים החרדה כל כך גדולה שהיא מונעת מהמטופלים להגיע בכלל לטיפולים שבשגרה ואפילו לדחות טיפולים החשובים כל כך לצורך שמירה על בריאות הפה. הימנעות זו עלולה להפוך טיפול פשוט לטיפול מורכב יותר, כואב יותר ויקר יותר. לכן, ישנה פעילות רבה סביב נושא החרדה הדנטלית והניסיון להפחית את עוצמתה בקרב החשים בה.
חוקרים בשוודיה גילו נתון מדהים: חוויות שליליות בילדות מרפואת שיניים מעלות את הסיכון לאובדן שיניים במהלך החיים. הממצאים מדגישים את ההשפעות המזיקות על בריאות הפה של מבוגרים לאורך זמן. ולכן, הם ממליצים לייצר לילדים מגיל צעיר חוויות דנטליות, חיוביות כמה שניתן, ולהימנע מיצירת חוויות שליליות על מנת לא לפתח חרדה דנטלית וכתוצאה מכך הימנעות בבגרות מהגעה שגרתית למרפאות השיניים לבדיקה וטיפולי ביקורת אצל רופאי השיניים ושינניות.
במסגרת מחקר אורך שבוצע בשוודיה, והחל אי שם בשנת 1992, החוקרים אספו נתונים מ-6,154 איש במשך 25 שנה, כאשר כלל משתתפים היו בני 50. את הנתונים קיבלו באמצעות דיווח עצמי של המשתתפים בשאלונים שנשלחו בדואר אחת ל-5 שנים. בתחילת המחקר שאלו האם חוו חוויות דנטליות שליליות כן או לא? ובמהלך השנים בדקו האם סבלו אובדן השיניים.
כיצד נוכל להנעים את החוויה הדנטלית בגיל צעיר וכך לסייע בשמירה על שיניהם גם כשיהיו מבוגרים?
ראשית, חשוב להגיע למרפאה לאחר שהשן הראשונה בקעה, סביב גיל שנה, על מנת לבחון שהצמיחה תקינה ובייחוד על מנת להרגיל את הילדים למפגש עם רופא השיניים ולהכניס זאת להיכרות בסיסית, בדומה למעקב התפתחותי אצל רופא הילדים. לביקורי השגרה יש חשיבות נוספת שכן במפגש זה לא צפוי להיות שום דבר מורכב או חוויה שמלווה ובכך לא מייצרים מפגש ראשוני טעון. למשל ישנם הורים שלוקחים לראשונה לרופא שיניים רק כאשר הילד מתלונן על כאבים וכך מייצרים מפגש ראשון כאוב עם חותם שלילי במיוחד.
שנית, חשוב להכיר לילד כמה שניתן את עולם רפואת השיניים דרך ספרים, סרטונים ביוטיוב, סיפורים אישיים, משחק משותף עימו ב"רופא שיניים".
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה
חשוב לציין כי לרופאי הילדים יש גישה ייחודית וידידותית כלפיי הילדים, הם יודעים להתגבר על חסמים רבים ומכשולים שהילדים מציבים לעתים במהלך הבדיקה או הטיפול. אך לעתים, וכאן מגיע הטיפ השלישי, זה עניין של כימיה, במידה ואין כימיה, כדאי לנסות להחליף לרופא אחר ולא להתעקש.
דבר נוסף, ניתן להביא את הילד לטיפול (אולי לשיננית) איתכם כדי שייראה איך עושים זאת ברוח טובה ויוכל ללמוד זאת דרככם – כמובן בזמנים שהקורונה לא מגבילה זאת.
* ד"ר רולנדה ברקוביץ מומחית לרפואת שיניים לילדים ומנהלת תחום רפואת שיניים לילדים בכללית סמייל