יש לכם נטייה לשכוח איפה שמתם את המפתחות לאוטו? קרה לכם שחיפשתם את משקפי השמש בכל הבית רק כדי לגלות שהם תלויים על הראש שלכם? אם זה קרה לכם יותר מפעם אחת, ייתכן שהזיכרון לטווח הקצר שלכם קצת פחות טוב.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
בעיות בזיכרון לטווח הקצר נעשות נפוצות יותר עם הגיל, במיוחד מעל גיל 45 ולרוב הן פשוט חלק מתהליך ההזדקנות. אך במקרים מסוימים, בעיות בזיכרון לטווח קצר עשויות להוות סימן לבעיה רפואית, כמו פגיעת ראש או דמנציה. אז איך יודעים?
אם אתם שמים לב שהזיכרון לטווח הקצר כבר לא מה שהיה פעם, מומלץ לפנות לרופא המשפחה שיבצע בדיקות ויפנה לבדיקות מעמיקות נוספות במידת הצורך. דברים רבים יכולים להשפיע על תפקוד הזיכרון שלכם, ביניהם:
- הרגלי שינה
- הרגלי תזונה
- צריכת אלכוהול
- נטילת תרופות מסוימות
- קריש דם או דימום מוחי
- גידול במוח
- בעיות נפשיות (כמו דיכאון וחרדה)
- דמנציה
- סטרס
- פגיעת ראש (כמו זעזוע מוח)
- צריכת סמים
- מחלת הפרקינסון
- מחסור בוויטמינים (כמו B12) או מינרלים
- פוסט טראומה
ככל הנראה שהרופא שלכם קודם כל ישאל לגבי אורח החיים שלכם, במטרה להבין אם הסיבה לכך נובעת משם. לאחר מכן הוא יפנה לבדיקות נוספות במידת הצורך, כמו MRI או סריקת CT. גם בדיקות דם ובדיקות קוגניטיביות יכולות לסייע באבחון המצב.
אם אתם מרגישים שהזיכרון לטווח קצר שלכם טעון שיפור אך הוא לא מצריך ייעוץ רפואי, יש כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי לשפר אותו, הנה כמה טיפים:
עוד ב-mako בריאות:
>> למה יש לנו כל הזמן פיפי? אולי זה יפתיע אתכם
>> מומחים מזהירים: תסמיני הקורונה השתנו
>> הופתענו: רק אל תעשו את זה לפני סקס
לעשות יותר פעילות גופנית
תתפלאו, אבל כשאתם עושים פעילות גופנית, הדם לא זורם רק אל השרירים, אלא גם למוח. ואכן מחקרים רבים מצאו קשר בין אורח חיים פעיל לסיכון מופחת למחלות הפוגעות בתפקוד הקוגניטיבי ובזיכרון, כמו מחלת האלצהיימר. השתדלו לשלב פעילות גופנית בחייכם, גם הליכה מדי יום יכולה לסייע.
לישון טוב
שינה היא פעילות חשובה במיוחד לשמירה על תפקוד תקין של המוח. במהלך השינה המוח שלנו "מנקה" את עצמו, מסנן זיכרונות לא רלוונטיים ומכין את המוח ליום חדש של פעילות קוגניטיבית. כשאתם לא ישנים מספיק, אתם למעשה תורמים להצטברות של "קבצי זבל" במוח שלכם. השתדלו לישון בין 7 ל-9 שעות כל לילה.
להימנע מצריכת קנאביס
כן, קנאביס יכול להזיק למוח שלכם ואף עלול להזקין אותו. מחקר שפורסם ב-2018 חקר סריקות מוח של יותר מ-30 אלף אנשים ומצא כי מוחם של צרכני קנאביס זקן יותר בשלוש שנים בהשוואה לאנשים באותה קבוצת גיל שלא צורכים קנאביס כלל.
לאכול נכון
תזונה לקויה הכוללת מזון מעובד עתיר סוכר, שומן ונתרן וצריכה של מזון מהיר ומטוגן - לא רק תורמת להשמנה ולהתפתחות של מחלות כמו סוכרת ומחלות לב, היא גם פוגעת בתפקוד המוח. הסיבה לכך היא שתזונה לקויה מעודדת דלקתיות בגוף וזו יכולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי ובין היתר גם בזיכרון.