ישנם לא מעט תרחישי אימה שיכולים לקרות לנו כשאנחנו אוכלים; לאכול מעדן ולגלות שהוא פג תוקף, לאכול פרי ולגלות בתוכו תולעת (או יותר גרוע – חצי תולעת) או לאכול לחם ואז לגלות שיש בו עובש. הדבר הראשון שעובר לנו בראש (מיד אחרי תחושת הפניקה הקלה ברגע הגילוי) הוא "מה יקרה לי עכשיו?" והאם אני עלול להיות בסכנת חיים? אז לפני שאתם רצים לשטוף את הפה במים וסבון או חלילה להכניס אצבע ולהקיא את כל מה שאכלתם, הנה מה שיש לרופאים להגיד בעניין:
"אתם לא הולכים למות מאכילת עובש", אומר ד"ר רודולף בדפורד, גסטרואנטרולוג מסנטה מוניקה. למעשה, כל עוד המערכת החיסונית שלכם תקינה, תוכלו לעכל את העובש כמו כל מזון אחר. עובש הוא למעשה פטרייה מיקרוסקופית שמגיעה למזון באמצעות אוויר, מים או חרקים. אמנם היא עשויה להיות מסוכנת במקרים מסוימים, אבל לרוב מדובר בפטריות שלא מזיקות כלל.
ומה לגבי עובש ירוק ופרוותי שמופיע על פירות, ירקות ומוצרי חלב?
אולי תרגישו בחילה אחרי שתאכלו עובש מהסוג הזה, אבל זה כנראה בגלל הטעם שלו ולאו דווקא בשל רעלן מסוים שקיים בו, מוסיף ד"ר בדפורד. במקרה כזה, הוא ממליץ לחכות ולראות אם התסמינים מחמירים או אם מופיעים תסמינים נוספים, לפני שפונים לטיפול רפואי. "הקיבה היא סביבה קשוחה, אז רוב החיידקים והפטריות לא ישרדו שם", מסביר ד"ר בדפורד ל-Women’s Health.
מה הסיכוי שעובש יגרום למחלה?
לפי ד"ר בדפורד, תרחיש שבו עובש גורם ממש למחלה מאוד לא נפוץ. ואם קורה מצב (נדיר) שאתם ממש מרגישים לא טוב אחרי שאכלתם עובש, כנראה אכלתם כמות משמעותית של עובש (וזה בהחלט לא סביר).
אך אם התרחיש הנדיר אכן קורה והתסמינים כוללים בחילות והקאות ממושכות, כדאי להיוועץ ברופא. ככל הנראה שהוא ירשום לכם תרופה נגד בחילות. ואם אתם ממש מרגישים לא טוב, ייתכן שהוא ייתן לכם תרופה שגורמת להקאה או לשלשולים, כדי לנקות את הקיבה.
במקרים מסוימים, יכול לקרות מצב שאדם סובל מתגובה אלרגית לסוגים מסוימים של עובש, מה שיכול לתרום לבעיות בדרכי הנשימה. אבל גם במקרים הללו, בעיות אלו יהיו זמניות והן באופן כללי ניתנות לטיפול על ידי רופא.
בשורה התחתונה, אין צורך להיכנס לפניקה אם בטעות אכלתם קצת עובש. הדבר הכי חשוב שאתם צריכים לדעת זה שעובש במזון מעיד על כך שהוא מקולקל ושלא כדאי לאכול אותו.
עוד ב-mako בריאות:
>> תעשו את זה כל יום ומערכת העיכול תודה לכם
>> זה הסיכוי שלכם להידבק כשאתם חובשים מסכה
>> מזון העל הזה יכול לעשות לעור הפנים רק טוב
האם אפשר להסיר עובש ממזונות מסוימים ולאכול אותם?
בטח גיליתם בעבר מעט עובש על לחם, ומלבד אותן פינות ירקרקות, הוא נראה לחלוטין אכיל. במקרה הזה, סביר להניח שכמו רבים, חתכתם את החלקים שיש בהם עובש והמשכתם לאכול את שאר הלחם. האם יש סיכון בזה? ובכן, מתברר שזה תלוי בסוג המזון. באופן כללי, כיוון שעובש על מזון מעיד על כך שהוא מקולקל, מומלץ לזרוק אותו. אבל ישנם מאכלים מסוימים יוצאים מן הכלל שאפשר עדיין לאכול אותם לאחר שמסירים את העובש.
לפי משרד החקלאות האמריקאי, למרות שאנחנו רואים רק את חלקם העליון של אותן פטריות מיקרוסקופיות, יש להן מעין שורשים שלא נראים לעין, שחודרים לעומק המזון. ולכן לא מומלץ לאכול מזון עם עובש, גם אם הוא מצוי רק בחלקו. עם זאת, ישנם מזונות מסוימים שפחות מאפשרים לעובש לחדור לתוכם. במזונות קשים יותר, יש פחות סיכוי שהעובש יחדור לתוכם, לעומת מזונות רכים. הנה כמה דוגמאות למזונות רכים (שיש לזרוק כשמופיע עובש) ומזונות קשים (שאפשר לחתוך מהם את העובש):
מזונות רכים:
- גבינות רכות.
- פירות רכים.
- מאפים.
- קטניות.
- אגוזים.
- יוגורט.
- ריבות.
- בשר.
- לחם.
מזונות קשים:
- גבינות קשות.
- נקניקי סלמי קשים.
- פירות וירקות שנמצאים בצד הפחות רך של הסקאלה.