אתמול (ה' 22.10) סיפרה גורו הכושר והבריאות שר סנדה ("שר פיטנס") בתוכנית "חשיפה" עם חיים אתגר על הסיוט שעברה במהלך הלידה, כשחיידק טורף ואלים גרם לקריסת מערכות בגופה וכמעט גרם למותה.
הסיפור, שנשמע כמו אוסף של קטעים מסרט אימה, יכול להלחיץ כל אחד, ובייחוד נשים שעומדות ללדת. הנה ההסבר המלא של פרופ' טל בירון-שנטל, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר בבי"ח מאיר.
פרופ' בירון שנטל, תוכלי לתאר קווים לדמותו של החיידק הטורף?
"למעשה מדובר בכמה חיידקים שונים שעלולים לגרום לתופעה. אחד הנפוצים שבהם הוא סטרפטוקוק מסוג A. בעוד שאצל חלק מהאנשים החיידק הזה יכול להתיישב בצואה או בלוע ולא לגרום כלל למחלה או לגרום למחלה קלה בלבד, אצל מעטים הוא יכול להתפרץ ולהתבטא במחלה סוערת במיוחד, וזו למעשה הסיבה שהוא מכונה 'טורף'".
פרופ' בירון שנטל מסבירה שבמצב כזה, החיידק מתחיל להתרבות בצורה מהירה, חודר לרקמות שונות ולכלי הדם והופך למחלה רב מערכתית, שבה הגוף נכנס ל"הלם ספטי" - מצב מסוכן מאוד שגורם לקריסת מערכות כללית, לקושי רב לשלוט על לחץ הדם, לפגיעה בזרימת הדם לכליות ועוד. כשהמצב הזה לא נעצר וממשיך להתדרדר, נשקפת סכנת חיים מיידית למטופל – במקרה הזה, ליולדת. "חשוב להבין שמדובר במצב נדיר מאוד", היא מרגיעה, "ברוב המקרים שבהם מופיע חיידק מהסוג הזה ניתן לטפל בו באמצעות אנטיביוטיקה והיולדת תרגיש מצוין כבר בתחילת הטיפול".
מהם התסמינים שמחייבים טיפול מיידי?
"למרבה הצער, מכיוון שאין תסמינים ספציפיים הרלוונטיים לחיידק הזה, לא תמיד קל לאבחן אותו. עם זאת, יש כמה נורות אדומות שהצוות הרפואי חייב להיות ערני אליהן: תחושה כללית רעה, כאבי בטן חזקים, הפרשות נרתיקיות מוגלתיות שמופיעות לאחר הלידה , חום גבוה ודופק גבוה. במצב כזה יילקחו ספירת דם ותרביות דם שיאפשרו לדעת אם אכן מדובר בזיהום חיידקי. כמו כן, בחלק מהמקרים יהיה צורך להיעזר גם בבדיקות אחרות כמו אולטרסאונד, שיכול לבחון אם קיימים נוזלים באגן, ובדיקת סי.טי".
פרופ' בירון מדגישה שכאשר מצב היולדת מידרדר, חשוב להעניק לה טיפול מיידי, גם אם החיידק עדיין לא מאותר בבדיקות מעבדה. זאת כדי שאם אכן יתברר שמדובר בחיידק שגורם לתסמינים, הוא יטופל מיידית והטיפול יורחב בהתאם לצורך הקליני ולפי התוצאות שיתקבלו מבדיקות המעבדה.
למה זה קורה דווקא בלידה?
"חיידק טורף יכול לתקוף כל אחד – נשים וגברים בכל גיל. אולם, צריך לזכור שלידה היא תהליך שחושף את הגוף לחיידקים באופן משמעותי יותר לעומת מצב רגיל, והוא כרוך בסיטואציות שבהן יש מגע של חלקיקי צואה עם אברי האגן במהלך הלידה עצמה, לצד מצבים שבהם מתקיימות בדיקות נרתיקיות מרובות, ירידת מים ממושכת, לידה ממושכת וכאשר כלי הדם חשופים במיטת השליה ומעמידים את היולדת בסיכון מוגבר יותר להיחשף לחיידק. מעבר לכך, ידוע שקיים שינוי בתגובה החיסונית של הגוף במהלך ההיריון, מה שתורם גם כן לסיכון מוגבר".
האם מצב כזה משפיע על העובר?
"למרבה המזל, לרוב התפרצות של חיידק טורף מתרחשת אחרי הלידה, ולכן בדרך כלל לא נגרם נזק לעובר עצמו. כאשר החיידק מתפרץ בעת ירידת מים, לרוב יידרש ניתוח קיסרי מיידי להוצאת העובר, וגם הוא יטופל באמצעות אנטיביוטיקה. במקרה כזה, שנחשב נדיר יחסית, הוא עלול להיות בסכנה".
מה גורם לנשים מסוימות לחוות התפרצות קשה בעוד שאצל אחרות זה יעבור בלי בעיות מיוחדות?
"עדיין לא ברור לחלוטין מדוע נשים מסוימות מגיבות לנוכחות של חיידקים מסוימים באופן סוער. עם זאת, יודעים לומר שבאופן כללי, בעלי מערכת חיסונית מוחלשת על רקע תרופות, חולים במחלות כרוניות או כאלה שסובלים מבעיות גנטיות נמצאים בסיכון מוגבר למחלה סוערת. מעבר לכך, גם לגיל יש משמעות - אנשים מבוגרים נמצאים בסיכון מוגבר לחוות תגובה קשה בעת התפרצות החיידק".
האם העובדה ששר פיטנס היא דמות מתחום הכושר והבריאות עזרה לה להיחלץ מסכנת חיים?
"בהחלט ייתכן. ידוע שככל שהמטופלת נמצאת במצב רפואי וגופני טוב יותר, היכולת של הגוף שלה להתמודד בהצלחה עם המצב המסוכן הזה ולהשתקם ממנו תהיה טובה יותר".
עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם
אפשר בכלל להימנע מתסריט כזה?
"באופן כללי, שמירה על היגיינה תמיד עוזרת לצמצם את הסיכוי להיחשף לחיידקים, ולכן חשוב להקפיד על רחיצת ידיים לאחר ביקור בשירותים. מעבר לכך, לאוכלוסיית הנשים אני תמיד ממליצה להקפיד על הימנעות מהעברת הפרשות צואה לכיוון הנרתיק. כדי לעשות את זה כדאי להקפיד על ניגוב הצואה מכיוון הנרתיק לכיוון הרקטום - ולא להפך. רצוי ללמד ילדות כבר מגיל צעיר את הכלל הזה".
מי שחווה תגובה קשה כמו שר פיטנס לעיתים רבות נזקק לשיקום, מה כולל התהליך?
"אחרי שהגוף נלחם בחיידק אגרסיבי מהסוג הזה, לרוב יהיה צורך בתהליך שיקום שידרוש הרבה מנוחה, פיזיותרפיה לחיזוק השרירים והשלמת מחסור תזונתי".
בהזדמנות זו נאחל לשר רפואה שלמה והמון בריאות!