פסח, בישולים וניקיונות הן מילים נרדפות. כמובן שכל אחד מתייחס ל"משימה" באופן שונה, אך הנטייה היא לבצע ניקיונות ובישולים בהיקפים הגדולים ממה שהגוף רגיל ואז הדרך לכאבים במערכת התנועה מאד קצרה. כשעובדים מהר, במרוץ נגד השעון, ומתאמצים כדי לעשות עבודה יסודית, מי שמשלם את המחיר הם לרוב השרירים. מאמץ יתר גורם בשרירים לעייפות במקרה הטוב ולדלקת וכאב במקרה הפחות טוב.
הבעיה מחריפה כשמשאירים דברים לרגע האחרון. כדי להספיק, אנחנו דוחפים את היכולות הפיזיות לקצה, ורמת הסטרס עולה. שני המרכיבים הללו מגדילים את הסיכויים לפציעה - ובפציעה הכוונה היא לכאבי גב, צוואר, כתפיים וראש
ידוע כי כ-80% מהאנשים הבוגרים סובלים מכאבי גב מדי פעם, אך בניגוד לחשיבה הפופולרית, רוב כאבי הגב נגרמים ממאמץ יתר של שרירים ולא ממקור פתולוגי כמו בלט או פריצת דיסק. הסיבות הנפוצות למאמץ יתר של שרירים הן התנהלות לא נכונה בכל הקשור ליציבה, תנועה ומאמץ.
על הברכיים
במסגרת הניקיונות יוצא לנו לרדת על הברכיים לצרכים שונים וזה ממש לא טוב להן, זה עלול להוביל לכאבי ברכיים קלים עד חמורים. לכן, אם אין ברירה, הניחו כרית מתחת לברכיים ועשו זאת למשך זמן קצר בלבד.
נפילות
בפסח אנחנו דואגים לנקות אזורים שונים שלא נגענו בהם כל השנה ושהנגישות אליהם נמוכה מאוד ולרוב הם גם יהיו אי שם למעלה בגובה. יהיה צורך לטפס על כיסא או אפילו על השיש כדי להגיע לארונות המטבח הגבוהים.
לכן, חשוב מאוד לוודא כי במסגרת הטיפוס משטח ההגבהה שבו משתמשים יציב. כמו כן חשוב כי תעלו לניקיונות בגובה כשאתם מרוכזים ולא שאתם כבר תשושים מהניקיונות, וכך הסיכוי שתחוו סחרחרות או איבוד שיווי משקל יהיה כנראה נמוך יותר. נפילות עלולות לגרום לנזק גדול.
יש נפילות שעלולות לגרום לכאבים כרוניים ולשבש לחלוטין את איכות החיים, וחבל שהגורם להן יהיה רצון למדף נקי יותר.
חמישה טיפים למניעת כאבים בזמן או אחרי הפסח:
- לא למהר, לתכנן את התנועה ולשמור על איזון בזמן התנועה.
- להשתדל לכופף ברכיים ולא את הגב.
- אם עולים על סולם לאחוז גם עם הידיים.
- לא להרים חפצים כבדים מעל גובה החזה.
- להרים חפצים מהרצפה עם ברכיים כפופות והחזקת החפץ קרוב לגוף.
עוד ב-mako בריאות:
>> אוהבים תרד? יש משהו שאתם צריכים לדעת
>> מחקר מצא יתרון נוסף לחיסון הקורונה
>> יש לכם טעם מוזר בפה? זו עלולה להיות הסיבה
מה לעשות אם מתפתח כאב גב?
-
להפסיק את העבודה ולנוח.
-
אם הכאב חזק מומלץ לשים קרח ולא כרית חמה, וכמובן לשקול לפנות לרופא.
-
אם הכאב לא עובר אחרי יומיים עד שלושה, מומלץ להיוועץ עם כירופרקט או גורם רפואי אחר.
שיהיה לכל בית ישראל גב שמח, אביב פורח וכאב סולח...
ד"ר משה גרנות, רכז תחום כירופרקטיקה בכללית רפואה משלימה